در طول همهگیری کووید-۱۹، دادهها نشان دادهاند که احتمال بروز بیماری شدید در مردان بیشتر از زنان است. اما اینکه چرا این بیماری بر اساس جنسیت خود را متفاوت نشان می دهد هنوز یک راز است.
برای بررسی این تفاوتها بین جنسیتها، محققان بیمارستان عمومی ماساچوست تصمیم گرفتند جفت، خون مادر و خون بند ناف حاملگیهای افراد مبتلا به کووید-۱۹ را مطالعه کنند. آن ها دریافتند که جفت افراد باردار دارای جنین پسر دارای سطوح بالاتری از ژن های تحریک شده با اینترفرون (ISGs) نسبت به جنین های دختر است. این ژن ها و پروتئین ها با افزایش فعال شدن سیستم ایمنی مرتبط هستند. در حالی که این ژن ها به محافظت از جنین در برابر عفونت های ویروسی کمک می کنند، ممکن است در التهاب خطرناک نیز نقش داشته باشند.
عفونت های ویروسی می توانند بین جنسیت متفاوت باشند
به نظر می رسد میزان آلودگی به کووید-۱۹ برای هر دو جنس مشابه است، اما مردان بالغ در مقایسه با زنان، دوره شدیدتری از بیماری را تجربه می کنند. سابرا کلاین، دکترای میکروبیولوژیست دانشکده جان هاپکینز، میگوید: «مردان در هفته اول پس از تشخیص بیماری شدید، پاسخهای ایمنی التهابی بیشتری از جمله تولید سیتوکین ایجاد میکنند، و ما نشان دادهایم که این امر به طور قابلتوجهی به پیامدهای شدید در مردان از جمله مرگ کمک میکند».
سیتوکینها به تنظیم پاسخهای التهابی در بدن کمک میکنند، اما وقتی بیش از حد تولید شوند، میتوانند باعث واکنش التهابی بیش از حدی به نام «طوفان سیتوکین» شوند که به عوارض شدید کووید-۱۹ کمک میکند. با این حال، تفاوت های جنسی در شدت عفونت های ویروسی به کووید-۱۹ محدود نمی شود. عفونت های ناشی از ویروس های هپاتیت B و C نیز در مردان شایع تر و شدیدتر است. در همین حال، عفونت های ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس نوع 2 (HSV2) و ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) باعث بیماری های شدیدتر در زنان می شود. این بدان معنی است که جنسیت بر ایمنی فرد در برابر ویروس ها و همچنین پیامدهای آن ها پس از آلوده شدن تأثیر می گذارد. تغییرات مرتبط با سن، و همچنین تفاوت های جنسی در فاکتورهای رشد و مکانیسم های ترمیم کننده که بافت آسیب دیده را پس از عفونت تعمیر می کند، نیز ممکن است در این تفاوت ها بین جنس ها نقش داشته باشد.
دکتر کلاین میگوید: «تعدادی از مطالعات وجود دارد که نشان میدهد جنینهای پسر بیشتر از جنینهای دختر در معرض پیامدهای نامطلوب ناشی از اختلالات ژنتیکی، محیطی یا مرتبط با عفونت هستند.» نوزادان پسر پس از تولد بیشتر در معرض مرگ ناشی از بیماری های عفونی و غیرعفونی هستند.
چگونه جنسیت جنین بر پاسخ های ایمنی تأثیر می گذارد
در اوایل همهگیری، مشخص شد که مردان در برابر عفونت SARS-CoV-2 در مقایسه با زنان عملکرد ضعیف تری دارند، و دانشمندان عنوان کردند این آسیبپذیری ایمنی مردانه ممکن است حتی در جنین های پسر نیز وجود داشته باشد. اکنون با مطالعات صورت گرفته مشخص شده است که جنسیت جنین ممکن است بر پاسخ های ایمنی مادر و جفت تأثیر بگذارد.
در یک بررسی اخیر تعداد ۶۸ شرکتکننده که ۳۸ نفر از آنها در دوران بارداری به ویروس آلوده شده بودند، مورد مطلعه قرار گرفتند. محققان افرادی را که هم جنین پسر و هم جنین دختر باردار بودند را برای بررسی اثر عفونت کووید-۱۹، وارد مطالعه کردند. نتایج مطالعات نشان داد جفتهای جنینهای پسر که توسط افراد باردار مبتلا به کووید-۱۹ حمل میشوند، در مقایسه با جفتهای جنینهای دختر، دارای سطوح بالاتری از پروتئینهای ضد ویروسی به نام اینترفرون هستند. اگرچه این پاسخ التهابی می تواند از جنین در برابر عفونت ویروسی محافظت کند، اما مقدار زیاد آن ممکن است به رشد جنین آسیب برساند. محققان میگویند: «سیستم ایمنی بسیار انعطافپذیر است. اگرچه ما در حال حاضر از اثرات بلندمدت این افزایش پاسخ اینترفرون در دوران بارداری اطلاعی نداریم، اما مهم است که رشد این کودکان را دنبال کنیم و توجه ویژهای به جنسیت جنین در افراد باردار مبتلا به کووید-۱۹داشته باشیم.»
محققان همچنین دریافتند که جنسیت جنین می تواند بر پاسخ ایمنی مادر به ویروس تأثیر بگذارد. طبق بررسی های اخیر، سایر ویروس ها مانند ویروس زیکا بر مادر و جنین تاثیر می گذارند. فعالسازی سیستم ایمنی مادر، مانند عفونتهای ویروسی، میتواند اثرات ماندگاری بر جنین داشته باشد. مطالعه صورت گرفته نشان میدهد افرادی که جنین پسر باردار بودند نسبت به افرادی که جنین دختر داشتند، آنتیبادیهای کمتری علیه ویروس تولید کردند. از آنجایی که این مادران باردار خودشان آنتی بادی های کمتری دارند، تعداد کمتری از این آنتی بادی های بالقوه محافظ را نیز به نوزاد پسر منتقل می کنند. این یافته نشان می دهد که چگونه جنسیت جنین می تواند بر پاسخ ایمنی مادر تأثیر بگذارد، که سپس بر پاسخ ایمنی جنین نیز اثر گذار خواهد بود.
همچنین افرادی که به SARS-CoV-2 آلوده هستند و جنینهای پسر باردار هستند ممکن است ترکیب آنتیبادی-گیرنده کارآمدتری نسبت به کسانی که جنین دختر دارند، داشته باشند. این امر ممکن است توضیح دهد که چرا انتقال آنتی بادی مادر به جنین پسر سخت تر صورت می گیرد. این یافته ها ممکن است حاکی از تفاوت های تکامل یافته در پاسخ جنین به عفونت باشد. اگر آنتیبادیها راحتتر از جفت جنینهای دختر عبور کنند، آنگاه جنین دختر و جفت حاصله ممکن است نیازی به پاسخهای اینترفرون شدید نداشته باشند، زیرا با ایمنی مادر بهتر محافظت میشوند.
یافته های نهایی
• مطالعه جدید که بر روی افراد باردار مبتلا به کووید-۱۹ انجام شد نشان داد که پروتئینها و ژنهای مرتبط با پاسخهای ایمنی در جنینهای پسر بیشتر از جنینهای دختر است. اگرچه این پاسخ التهابی می تواند از جنین در برابر عفونت ویروسی محافظت کند، اما مقدار زیاد آن ممکن است به رشد جنین آسیب برساند.
• محققان همچنین دریافتند که انتقال آنتی بادی مادر در زمانی که افراد باردار جنینهای پسر را حمل میکردند در مقایسه با جنینهای دختر کمتر بود.
اگر در هر زمینه ای از حوزه سلامت، خصوص کووید-۱۹ و سایر بیماری های عفونی، ابهامات و نگرانی هایی دارید، می توانید از طریق مشاوره آنلاین گرین پاس مشکلات سلامتی خود را با پزشکان باتجربه این مجموعه به اشتراک بگذارید و بهترین گزینه های درمانی را دریافت کنید.