بارداری همیشه خود به تنهایی با استرس همراه است، وقتی بیماری هم در کنارش قرار بگیرد این استرس مخصوصا برای مادر باردار به شدت افزایش پیدا می کند. این روزها بیماری تب دنگی رو به افزایش است و یک مساله مهم در مدیریت این بیماری برای جامعه، مادران باردار هستند. ما در اینجا سعی میکنیم مطالبی در زمینه تب دنگی در دوران بارداری را با شما در میان بگذاریم تا شاید کمی از استرس شما در رابطه با این موضوع کاسته شود. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با ما در این مقاله همراه باشید.
اطلاعات محدودی درباره نتایج تب دنگی در دوران بارداری و تأثیرات عفونت مادری بر جنین در حال رشد وجود دارد. افراد باردار میتوانند ویروس دنگی را در دوران بارداری یا در زمان نزدیک به زایمان به جنین منتقل کنند. دنگی میتواند اثرات مضر داشته باشد، از جمله مرگ جنین، وزن کم هنگام تولد و تولد زودرس.
نوزادان معمولاً در طی 14 روز از تولد (عموماً در هفته اول) علائم بیماری را نشان میدهند، اما بیشتر نوزادان بدون علامت هستند. علائم بالینی در نوزادان میتواند از علائم خفیف و معمولی دنگی تا دنگی شدید با شوک و نشانههای هموراژیک متغیر باشد. تحقیقات نشان میدهد که حتی عفونت خفیف دنگی نیز با کاهش وزن هنگام تولد و افزایش خطر بستری شدن در بیمارستان مرتبط است.
دادهها نشان میدهد که نوزادانی که مادرانشان در دوران بارداری به تب دنگی مبتلا بودهاند، در معرض خطر بیشتری برای تولد با وزن کم و نیاز به مراقبتهای بیمارستانی در سه سال اول زندگی خود قرار دارند. پژوهشگران خواستار افزودن دنگی به لیست عفونتهای مادری مهم شدهاند که به زنان توصیه میشود به دلیل خطرات برای جنین خود، اقداماتی برای جلوگیری از آن انجام دهند.
تب دنگی در دوران بارداری باعث افزایش 27 درصدی خطر بستری شدن در بیمارستان در سه سال اول زندگی و افزایش قابل توجه هزینههای پزشکی میشود. دنگی یک عفونت ویروسی است که از طریق نیش چندین گونه از پشههای آئدیس منتقل میشود و سلامت تقریباً نیمی از جمعیت جهان را تهدید میکند. این بیماری در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری بیشتر شایع است، اما به دلیل تغییرات اقلیمی به تدریج در حال گسترش است. اگرچه بسیاری از موارد بدون علامت هستند، اما این ویروس میتواند باعث بیماری خفیف تا شدید مشابه آنفولانزا و گاهی مرگ شود.
پژوهشگران مطالعاتی انجام داده اند که نشان می دهد عفونت خفیف و متوسط دنگی در دوران بارداری با کاهش میانگین وزن هنگام تولد نوزادان مرتبط است. این اثر بهویژه برای نوزادانی که در انتهای مقیاس وزن تولد قرار دارند، برجستهتر است. این موضوع نگرانکننده است زیرا مطالعات قبلی، وزن کم هنگام تولد را با وضعیت سلامت و وضعیت اجتماعی-اقتصادی نامطلوب در طولانیمدت مرتبط کرده است.
پژوهشگران به این نتیجه دسیدند که "اکنون شواهد قانعکنندهای از اثرات زیانآور عفونتهای دنگی مادری بر نتایج تولد وجود دارد. این موضوع بر نیاز فوری به افزایش آگاهی، پیشگیری و مداخلات هدفمند برای کاهش تأثیر این بیماری بر سلامت مادران و کودکان تأکید میکند." آن ها پیشنهاد دادند که تب دنگی باید به لیست TORCH، که شامل عفونتهایی است که باید در دوران بارداری مدیریت و از آنها اجتناب شود، اضافه شود. در کنار عفونتهایی مانند توکسوپلاسما، سرخجه، HIV، سیفلیس، آبله مرغان، زیکا و ویروس هرپس، بررسی ویروس تب دنگی هم باید انجام شود. از نظر محققین"اضافه کردن تب دنگی به این لیست اطمینان میدهد که زنان باردار از خطرات مربوط به عفونتها در دوران بارداری آگاه هستند و میتوانند اقدامات احتیاطی را انجام دهند، به عنوان مثال استفاده از دافع حشرات."
مانند سایر بیماریهای منتقل شده توسط پشهها، مانند زیکا و چیکونگونیا، تب دنگی نیز میتواند در دوران بارداری مشکلساز باشد، زیرا زنان به ویژه آنهایی که در سهماهه سوم بارداری هستند، میتوانند ویروس را به نوزاد خود منتقل کنند. این انتقال میتواند خطراتی مانند وزن کم هنگام تولد، تولد زودرس و حتی مرگ جنین را به همراه داشته باشد. تب دنگی همچنین با فشار خون بالا، خونریزی، کاهش پلاکتهای خون و زایمان سزارین مرتبط است و همچنین نوزادانی که به تب دنگی مبتلا میشوند، در معرض خطر بالاتری برای شکل شدید بیماری هستند.
علائم تب دنگی در بارداری
علائم تب دنگی در دوران بارداری میتواند خفیف یا شدید باشد. علائم خفیف تب دنگی شامل موارد زیر است:
• تهوع و استفراغ
• راش دنگی (معمولاً در کف دستها و پاها با خارش و تورم)
• درد در چشمها، عضلات و مفاصل
• غدد متورم
• سردرد
علائم خفیف معمولاً طی دو تا هفت روز برطرف میشوند، اما موارد شدید تب دنگی، که به آن تب دنگی هموراژیک نیز گفته میشود، نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد. در صورت عدم درمان، این وضعیت میتواند منجر به شوک (کاهش ناگهانی فشار خون)، خونریزی داخلی و مرگ شود. علائم شدید تب دنگی معمولاً 24 تا 48 ساعت پس از فروکش کردن تب آغاز میشود. برخی از نشانههای تب دنگی شدید عبارتند از:
• درد شدید در ناحیه شکم
• استفراغ مکرر
• علائم شوک (مانند پوست سرد و عرقکرده، ضعف و سرگیجه)
• تورم شدید (در دستها، پاها و صورت)
• تغییرات سریع در میزان فشار خون
• کاهش شدید شمارش پلاکتهای خون
اگر باردار هستید و فکر میکنید علائم دنگی یا یک مورد شدید از آن را دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. تشخیص زودهنگام و درمان سریع میتواند به طور قابل توجهی خطر عوارض را کاهش دهد.
تشخیص و درمان تب دنگی در بارداری
تشخیص تب دنگی میتواند چالشبرانگیز باشد زیرا بسیاری از علائم آن مشابه بیماریهای منتقل شده توسط پشهها، مانند چیکونگونیا و زیکا، و حتی مالاریا و تب تیفوئیدو همچنین آنفولانزا است. بنابراین، آماده باشید تا تاریخچه سفر خود را به پزشک توضیح دهید و اعلام کنید که آیا به مناطق پرخطر با پشهها سفر کردهاید یا خیر. پزشک شما ممکن است همچنین آزمایش خون را برای تأیید تشخیص درخواست کند.
برای درمان موارد خفیف تب دنگی در دوران بارداری، داروهای خاصی وجود ندارد. میتوانید از استامینوفن برای کاهش تب استفاده کنید، اما از مصرف داروهای مسکن مانند آسپرین یا ایبوپروفن خودداری کنید، زیرا این داروها میتوانند خطر عوارض خونریزی را افزایش دهند. همچنین مهم است که به خوبی هیدراته بمانید و مایعات کافی بنوشید.
اگر بعد از فروکش کردن تب، احساس بدتری پیدا کردید مثلاً استفراغ کردید یا درد شدید شکم داشتید به سرعت به بیمارستان یا اورژانس مراجعه کنید. اگر مشخص شود که به تب دنگی شدید مبتلا هستید، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشید تا پزشکان بتوانند فشار خون شما را زیر نظر داشته باشند و شما مایعات و الکترولیتها را از طریق سرم دریافت کنید و در صورت نیاز به انتقال خون برای جبران خونریزی، به شما خون داده شود. علاوه بر مایعات وریدی، برخی از زنان باردار با شمارش پلاکت پایین ممکن است دارو دریافت کنند که برای متوقف کردن انقباضات تا زمانی که پلاکتها به محدوده ایمن برای زایمان برسند، تجویز میشود.
با تشخیص زودهنگام، تب دنگی شدید میتواند به طور مؤثری با این روشها درمان شود.
آیا واکسن تب دنگی وجود دارد؟
بله، یک واکسن برای تب دنگی وجود دارد، اما این واکسن تنها برای افرادی که در سنین 9 تا 45 سال بوده و قبلاً به یکی از ویروسهای دنگی مبتلا شدهاند، تأیید شده است. این واکسن در سه دوز به مدت یک سال تجویز میشود. اگر افرادی که هرگز به تب دنگی مبتلا نشدهاند و واکسن را دریافتکنند، در معرض خطر بالای تب دنگی شدید و بستری شدن در بیمارستان قرار می گیرند.
راه های جلوگیری از نیش پشه
هنگام سفر به کشورهایی که در آنها تب دنگی یا دیگر ویروسهای منتقل شده توسط پشهها گزارش شده است، این اقدامات را برای جلوگیری از نیش پشهها انجام دهید:
• از دافع حشرات تایید شده که حاوی 20-30 درصد DEETاست، استفاده کنید.
• لباسهای نخی و گشاد بپوشید که بازوها و پاهای شما را بپوشاند.
• در مکانهایی اقامت کنید که دارای تهویه مطبوع یا دارای توری بر روی پنجرهها و درها باشند.
• از مناطقی که پشهها معمولاً در آنجا تخمگذاری میکنند، مانند تایرهای قدیمی که آب را نگه میدارند، ظروف آب، ظروف حیوانات و گلدانهای گل، دوری کنید.
با رعایت نکات ایمنی در مقابل پشه ها از تب دنگی ایمن می مانید.
سوالات متداول
اگر در دوران بارداری به تب دنگی مبتلا شویم چه اتفاقی می افتد؟
داده ها در مورد پیامدهای تب دنگی در بارداری و تاثیرات عفونت مادر بر جنین در حال رشد محدود است. مادران باردار می توانند ویروس دنگی را در دوران بارداری یا حوالی زمان تولد به جنین منتقل کنند. دنگی می تواند اثرات مضری از جمله مرگ جنین، وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس داشته باشد.
بهترین درمان تب دنگی چیست؟
بیشتر موارد تب دنگی را می توان در خانه با داروهای ضد درد درمان کرد. استامینوفن اغلب برای کنترل درد استفاده می شود. از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین اجتناب می شود زیرا می توانند خطر خونریزی را افزایش دهند. برای افراد مبتلا به دنگی شدید، اغلب بستری شدن در بیمارستان مورد نیاز است.
چگونه می توان تب دنگی را در بارداری درمان کرد؟
اکثر افراد باردار می توانند استامینوفن را برای کاهش دمای بدن خود مصرف کنند. پتوهای خنک کننده نیز ممکن است کمک کند. برای کاهش تب در دوران بارداری نباید آسپرین یا ایبوپروفن مصرف کنید.
آیا باردار شدن بعد از تب دنگی بی خطر است؟
یافته های جدید نشان می دهد که ویروس دنگی ممکن است با عوارض شدید مادری، به ویژه خونریزی پس از زایمان همراه باشد. ارتباط آن با پیامدهای نامطلوب جنین نامشخص است، اما تاخیر رشد و مرده زایی ممکن است رخ دهد، به ویژه در موارد عفونت شدید مادر.
آیا نوزادان می توانند از دنگی جان سالم به در ببرند؟
اگر نوزاد نارس باشد ممکن است علائم خفیف دنگی را برای حدود 2 تا 7 روز نشان می دهند. هنگامی که تب کاهش می یابد، ممکن علائم بدتر شود و منجر به علائم جدی تری مانند: خونریزی شدید شود.
آیا تب دنگی می تواند در دوران بارداری به نوزاد آسیب برساند؟
مطالعات افزایش اندکی را برای نقایص مادرزادی به نام نقص لوله عصبی (NTDs) در نوزادان افرادی که پیش از هفته ششم بارداری تب داشتند، گزارش کرده اند. نقص لوله عصبی زمانی رخ می دهد که نخاع یا مغز به درستی تشکیل نشود.
تب دنگی چند روز طول می کشد؟
دنگی علائمی شبیه آنفولانزا ایجاد می کند و 2-7 روز طول می کشد. تب دنگی معمولا پس از یک دوره کمون 4-10 روز پس از نیش پشه آلوده رخ می دهد.
بارداری شده سراسر استرس با این ویروس های جدید
08 شهریور 1403
پاسخمطلب خوبی بود، ممنون
08 شهریور 1403
پاسخ