بارداری پرخطر بارداری است که در آن شما، کودکتان یا هر دو در مقایسه با یک بارداری معمولی در معرض خطر بیشتری برای مشکلات سلامتی در دوران بارداری یا زایمان قرار دارید. برخی از بارداریها با پیشرفت در معرض خطر قرار می گیرند، در حالی که برخی دیگر به دلیل شرایط مزمن مانند دیابت و فشار خون بالا یا عوارض بارداری قبلی و یا سایر مسائل در معرض خطر عوارض قبل از شروع بارداری هستند. تا یک سوم بارداری ها در سراسر جهان در این دسته قرار می گیرند. همیشه نمی توانید از بارداری پرخطر جلوگیری کنید، اما مراقبت های اولیه و منظم دوران بارداری می تواند به شما کمک کند بارداری سالمی داشته باشید و نوزاد خود را بدون عارضه به دنیا بیاورید.
عوامل خطرناک در بارداری
برخی از شرایط مزمن، سن، عوامل سبک زندگی و عوارض بارداری می توانند شانس شما را برای داشتن یک بارداری پرخطر افزایش دهند.
شرایط مزمن
شرایط مزمنی که قبل از بارداری دارید یا مواردی که در دوران بارداری ایجاد میکنید، میتوانند خطر عوارض را هم برای شما و هم برای جنین شما افزایش دهند. این شرایط عبارتند از:
• سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که با افزایش خطر سقط جنین قبل از ۲۰ هفته مرتبط است.
• دیابت که با مشکلات متابولیسمی برای فرد باردار و نقایص مادرزادی برای نوزاد همراه است.
• بیماری کلیوی که با زایمان زودرس، پره اکلامپسی و وزن کم هنگام تولد مرتبط است.
• بیماریهای خودایمنی، مانند روماتیسم مفصلی و ام اس، که با زایمان زودرس یا نقایص مادرزادی ناشی از داروها مرتبط هستند.
• بیماری تیروئید که با وزن کم هنگام تولد و مشکلات رشدی در نوزاد مرتبط است.
• چاقی که با مشکلات ساختاری قلب در نوزاد یا مشکلات زایمان همراه است.
• HIV/AIDS، که در آن ویروس می تواند از فرد باردار به جنین منتقل شود.
سن
بزرگتر بودن از سن معینی می تواند بر سلامت شما و جنین شما در طول بارداری و بعد از آن تأثیر بگذارد. افرادی که در سنین نوجوانی باردار می شوند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلاتی مانند فشار خون بالا، کم خونی، زایمان زودرس و عدم مراقبت های دوران بارداری هستند. از طرف دیگر، افرادی که در اولین باردار شدنشان بالای ۳۵ سال سن دارند ممکن است عوارضی مانند:
• حاملگی خارج رحمی
• دیابت بارداری
• عوارض زایمان طولانی مدت
عوامل مرتبط با سبک زندگی
ورزش نکردن و رژیم غذایی ناسالم میتواند منجر به بیماریهای مزمن مانند چاقی شود که منجر به عوارضی برای شما و جنین در دوران بارداری و بعد از آن میشود. سایر عوامل مرتبط با سبک زندگی که می تواند منجر به بارداری پرخطر شود، مصرف الکل، مواد مخدر و سیگار کشیدن است. نوشیدن الکل، مصرف مواد مخدر، و سیگار کشیدن می تواند به مشکلاتی مانند مرده زایی، وزن کم هنگام تولد، و مشکلات جسمی یا رشدی کودک کمک کند. تحقیقات نشان داده است که استرس مزمن ناشی از نژادپرستی میتواند بر سلامت زنان سیاهپوست چه قبل و چه در طول بارداری تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را در سنین پایینتر از زنان سفید پوست افزایش دهد.
مشکلات بارداری
اگر حاملگی پرخطر داشته باشید ممکن است کودک شما مشکلات زیر را داشته باشد:
• نقایص مادرزادی یا ژنتیکی: ممکن است نیاز به اقدامات قبل از زایمان (در رحم) یا مراقبت فوری در هنگام تولد داشته باشد.
عوارض
احتمال بروز عوارض در فردی که حاملگی پرخطر دارد، نسبت به افرادی که حاملگی آن ها پرخطر نیست، حدود ۲۵ درصد بیشتر است. برخی از مهم ترین عوارض در بارداری پرخطر شامل سقط جنین، زایمان زودرس، دیابت بارداری و فشار خون بالا است. علل و عوامل متعددی برای هر یک از این عوارض وجود دارد.
فشار خون بالا و دیابت بارداری می تواند به عوامل سبک زندگی، سلامت فرد قبل از بارداری و حتی سابقه ژنتیکی مادر یا پدر مربوط باشد. پزشک شما در ابتدای بارداری عوامل خطر را در تاریخچه سلامت شخصی و خانوادگی شما بررسی می کند تا از بروز هر گونه عارضه ای جلوگیری کند.
در نهایت، زایمان زودرس عارضه بسیاری از بیماری های مزمن، مسائل بارداری، سن و انتخاب سبک زندگی است. مصرف مواد مخدر و الکل می تواند منجر به زایمان زودرس شود، اما ممکن است به دلایل طبیعی تری مانند مشکلات در نحوه رشد جفت نیز رخ دهد. شما در طول دوران بارداری از نظر نشانه هایی از روندهای فیزیکی یا رشدی که می تواند منجر به زایمان زودرس شود، تحت نظر خواهید بود. اگر احتمال زایمان زودرس وجود داشته باشد، پزشک ممکن است تغییرات سبک زندگی، استراحت در بستر یا حتی بستری شدن در بیمارستان را برای کمک به تاخیر در زایمان تا زمانی که ممکن است توصیه کند.
مدیریت بارداری
راه های زیادی برای مدیریت بارداری پرخطر شما وجود دارد. به احتمال زیاد به ملاقات بیشتر با متخصص زنان و زایمان، آزمایشات مکرر و نظارت دقیقتر نیاز خواهید داشت. اگر بارداری شما به دلیل مشکلی با جنین شما در معرض خطر بالایی است، ممکن است با یک متخصص مادر و جنین یا متخصص پریناتولوژی مشورت شود. کنار آمدن از نظر احساسی می تواند دشوار باشد. اگر برای مدیریت سلامت خود یا مقابله با فشار حاملگی پرخطر به کمک نیاز دارید، از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود کمک بخواهید. مشاوران یا گروههای حمایتی جامعه یا بیمارستان ممکن است برای ارائه کمکی که به شما، شریک زندگی و نوزادتان نیاز دارید، حیاتی باشند.
سوالات متداول
بارداری در چه سنی پرخطر است؟
قرار گرفتن در انتهای طیف سنی مادر یا کمتر از آن می تواند خطر را افزایش دهد. کسانی که زیر ۱۹ سال یا بالای ۳۵ سال سن دارند، در معرض خطر بالا در نظر گرفته می شوند و احتمال بیشتری برای تجربه عوارض بارداری دارند.
برای بارداری پرخطر به چند سونوگرافی نیاز دارید؟
تعداد خاصی از سونوگرافی که در بارداری پرخطر به آن نیاز داشته باشید یا انجام دهید، وجود ندارد. این بستگی به شرایط خاصی دارد که شما را در معرض خطر قرار می دهد و اینکه پزشک شما چه چیزی را مناسب می داند.
عوامل مختلفی می تواند منجر به بارداری پرخطر شود. اینها شامل شرایط مزمن در فرد باردار، مشکلات مادرزادی با نوزاد یا عوامل دیگری مانند نحوه رشد جفت می شود. اگر شرایطی دارید که بارداری شما را پرخطر می کند، مانند دیابت یا مصرف دارو، باید قبل از باردار شدن با پزشک خود در مورد خطرات خود صحبت کنید.
اگر در حال حاضر باردار هستید و حاملگی پرخطری دارید، متخصصان زایمان به شما و کودکتان کمک می کنند تا بارداری را با موفقیت پشت سر بگذارید. این ممکن است شامل سونوگرافی های اضافی، برنامه زایمان خاص، استراحت در بستر یا مراقبت های اضافی پس از زایمان باشد.
کنار آمدن با بارداری پرخطر می تواند از نظر جسمی و روحی دشوار باشد. اگر شما یا شریک زندگیتان در تلاش برای دریافت مراقبت های لازم برای مقابله با بیماری خود هستید، یافتن یک سیستم حمایتی یا درخواست کمک از پزشکتان می تواند مفید باشد. همچنین می توانید از طریق مشاوره آنلاین گرین پاس مشکلات سلامتی خود را با پزشکان باتجربه این مجموعه به اشتراک بگذارید و بهترین گزینه های درمانی را دریافت کنید.