دیابت، از جمله دیابت نوع ۱، نوع ۲ و دیابت بارداری، با ناباروری و چندین خطر و عوارض بارداری مانند فشار خون بالا در دوران بارداری به نام پره اکلامپسی و زایمان زودرس همراه است. با این حال، تعدادی از اقدامات وجود دارد که می توانید برای اطمینان از بارداری ایمن و سالم انجام دهید.
دیابت و باروری
چاقی، کمبود وزن، داشتن سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و سایر عوارض مرتبط با دیابت، همگی می توانند در توانایی شما برای باردار شدن نقش داشته باشند. این امر در مورد افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و نوع ۲ صادق است. یک مطالعه اخیر نشان داده است که مشکلات موثر بر تخمک گذاری علت اصلی ناباروری در افراد مبتلا به رحم است. به ویژه،PCOS که با دیابت نوع ۲ مرتبط است، می تواند باعث این مشکل شود زیرا بر رشد و آزاد شدن تخمک در لوله فالوپ تأثیر می گذارد. هم دیابت نوع ۱ و هم دیابت نوع ۲ با پریودهای نامنظم یا از دست رفته همراه است، به این معنی که تخمدان های شما به طور منظم تخمک آزاد نمی کنند و می تواند بر توانایی فرد برای باردار شدن تأثیر بگذارد.
دیابت همچنین می تواند بر باروری مردان تأثیر بگذارد. این عارضه میتواند باعث آسیب عصبی شود که منجر به مشکل در حفظ نعوظ شود و رابطه جنسی و لقاح را دشوارتر کند. همچنین می تواند منجر به رتروگراد یا فقدان انزال و همچنین ناهنجاری های اسپرم مانند تحرک کم شود. بنابراین کنترل قند خون قبل از باردار شدن بسیار مهم است زیرا می تواند به کاهش مشکلات باروری و افزایش شانس باردار شدن و داشتن یک کودک سالم کمک کند.
دیابت و بارداری
چه دیابت در دوران بارداری ایجاد شود و چه قبلاً قبل از باردار شدن به دیابت مبتلا شده باشید، اگر به خوبی مدیریت نشود، می تواند مشکلاتی را برای کودک شما ایجاد کند.
دیابت کنترل نشده با تعدادی از خطرات برای شما و کودکتان مرتبط است، از جمله:
• فشار خون بالا (پره اکلامپسی)
• قند خون پایین (هیپوگلیسمی)
• افزایش احتمال سزارین
• نقائص هنگام تولد
• سقط جنین یا مرده زایی
اگر در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا شوید، سطح قند خون شما به طور کلی پس از زایمان به حالت عادی باز می گردد. با این حال، حدود ۵۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت بارداری در مراحل بعدی زندگی خود به دیابت نوع ۲ مبتلا می شوند.
درمان دیابت قبل، حین و بعد از بارداری برای کاهش خطرات و عوارض ضروری است. برای تشخیص مشکلات احتمالی، زودتر به پزشک مراجعه کنید. مهمتر از همه، مرتباً سطح قند خون خود را کنترل کرده و آن را تحت کنترل داشته باشید. تغییرات زیادی در شیوه زندگی وجود دارد که می توانید برای مدیریت قند خون خود ایجاد کنید:
داشتن یک رژیم غذایی سالم: توجه ویژه ای به مصرف کربوهیدرات خود داشته باشید. غلات کامل، چربیهای سالم، پروتئینهای بدون چربی، و غذاهای کم قند، مکملهای عالی به رژیم غذایی شما خواهند بود.
ورزش منظم: تمرینات منظم می تواند به مبارزه با مقاومت به انسولین کمک کند. ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید ورزش برای شما بی خطر است. سپس حداقل پنج روز در هفته حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشید.
مصرف داروها طبق تجویز: به مصرف انسولین و داروهایی که می توانند به حفظ سطح قند خون شما در محدوده سالم کمک کنند، ادامه دهید.
نظارت منظم بر قند خون: از آنجایی که بارداری نیاز بدن به انرژی را افزایش می دهد، سطح قند خون نیز می تواند به سرعت تغییر کند. باید قند خون خود را مرتبا چک کنید. مهم است که یاد بگیرید چگونه مصرف غذا، ورزش و انسولین را بسته به نتایج آزمایش قند خون خود تنظیم کنید.
علائم
اگر دیابت نوع ۱، نوع ۲ یا بارداری دارید، ممکن است علائم زیر را داشته باشید:
• تشنگی زیاد
• بدون تلاش وزن کم کنید
• گرسنگی بیش از حد
• تاری دید
• بی حسی دست و پا
• خیلی احساس خستگی کنید
• پوست بسیار خشکی داشته باشید
• زخم هایی دارید که به آرامی بهبود می یابند
• بیش از حد معمول عفونت داشته باشید
دیابت و پس از زایمان
از بین افرادی که تحت تأثیر دیابت بارداری قرار دارند، حدود ۵۰ درصد در مراحل بعدی زندگی به دیابت نوع ۲ مبتلا می شوند. به منظور کاهش این خطر، تغییر سبک زندگی می تواند کمک کند. انجمن دیابت آمریکا توصیه می کند که افراد مبتلا به دیابت بارداری در هفته های چهار تا دوازدهم پس از زایمان برای پیش دیابت و دیابت نوع ۲ آزمایش شوند.
شیر دادن
تغذیه با شیر مادر می تواند تأثیر مثبتی بر دیابت پس از زایمان داشته باشد. مطالعات نشان داده اند که هنگام شیردهی، حساسیت به انسولین افزایش می یابد و متابولیسم گلوکز بهبود می یابد. با این حال، مشخص نیست که آیا تغذیه با شیر مادر واقعاً خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد یا خیر. با این حال، یک مطالعه نشان داد که شیردهی بیش از دو ماه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تقریباً به نصف کاهش می دهد. اگر پیش دیابت، دیابت نوع ۱ یا ۲ دارید، بدانید که اکثر داروهای دیابت، مانند انسولین و متفورمین، برای استفاده در دوران شیردهی بی خطر هستند.
دیابت، چه نوع ۱ یا ۲، به طور بالقوه می تواند بر توانایی شما برای باردار شدن تأثیر بگذارد. ممکن است باعث مشکلاتی در تخمک گذاری یا کیفیت اسپرم شود. این وضعیت همچنین با عوارضی مانند پره اکلامپسی و زایمان زودرس همراه است. همکاری نزدیک با تیم مراقبت های بهداشتی برای کنترل سطح قند خون می تواند به کاهش این عوارض کمک کند. اگر شیر می دهید، ممکن است در واقع به بهبود حساسیت به انسولین و متابولیسم گلوکز کمک کند. اگر در این فکر هستید که عامل دیابت چگونه می تواند بر بارداری شما تاثیر بگذارد، بهتر است همین حالا از طریق مشاوره آنلاین گرین پاس، سوالات خود را با پزشکان باتجربه این مجموعه به اشتراک بگذارید.