واژه ژنیکولوژی (Gynecology) که نخستین بار در اواسط قرن نوزدهم به کار برده شد، در لغت نامه آکسفورد به صورت دپارتمانی از علوم پزشکی که عملکردها و بیماریهای مربوط به زنان را درمان میکند تعریف شده است.
زنان و زایمان یکی از رشته های تخصصی پایه میباشد که به پیشگیری، غربالگری، تشخیص، درمان و پیگیری بیماریهای دستگاه تولید مثل خانمها و بیماریهای پستان مرتبط با این رشته و عواملی که بر ارتقاء سلامت زنان در این حیطه تأثیر می گذارد و همچنین به مراقبت و مداخلات مرتبط با مادر و جنین در حین بارداری و زایمان فیزیولوژیک و مداخله ای میپردازد. متخصصین این رشته دانش و مهارتهای تخصصی خود را در زمینههای آموزشی، پژوهشی و خدمات سلامتی در اختیار جامعه قرار میدهند.
پزشکان در این حوضه در طول دوران دستیاری میبایست در مواردی چون ژنیکولوژی در موارد خوش خیم، مشاورات قبل از بارداری، جراحی دوران حاملگی، مراقبتهای لازم در زمان بارداری و هنگام زایمان، مراقبت های بعد از زایمان، اختلالات دستگاه اداراری-تناسلی و پستان، مراقبت از بیماران بدحال، پروسیجر سرپایی یا جراحی، ژنیکولوژی پایه در کودکان و نوجوانان، اختلالات مربوط به بلوغ، قاعدگی، نازایی، یائسگی، غدد درون ریز و سرطانهای ژنیکولوژیک، نگرش و مهارت لازم را کسب نمایند.
در بیشتر کشورهای اروپائی اکثر خانمهای حامله به بیمارستانهای دولتی-دانشگاهی مراجعه مینمایند و در تمام دوران بارداری تنها توسط ماما معاینه میگردند و تنها یک بار به واسطهی اَنترن بیمارستان ویزیت میگردند مگر در «حاملگیهای غیر عادی» و با شروع درد زایمانی یا پاره شدن کیسه آب که به بیمارستان های مربوطه در محل زندگی خود مراجعه مینمایند و مامای بیمارستان عهدهدار زایمان و پیشرفت آن میشود و در صورت مواجهه با مشکلی در روند زایمان، ماما به پزشک زنان اطلاع میدهد.