نوع اصلی دلتا هنوز هم سویه غالب کووید-۱۹ در بریتانیا است و حدود ۹۹ درصد موارد ابتلا را تشکیل می دهد. با این حال، به نظر می رسد یک زیرگروه از واریانت دلتا، که برخی از کارشناسان آن را "دلتا پلاس" می نامند، باعث افزایش تعداد عفونت ها در کشور می شود. شواهد اولیه نشان می دهد این نوع که به طور رسمی به عنوان AY.4.2 شناخته می شود در بریتانیا در حال افزایش است و ممکن است نسبت به خود دلتا قابلیت انتشار بیشتری داشته باشد. دکتر فرانسوا بالوکس، مدیر مؤسسه ژنتیک دانشگاه کالج لندن، در رسانه های اجتماعی عنوان کرد که واریانت دلتا پلاس حتی ممکن است ۱۰ درصد بیشتر از سویه دلتا، قابلیت انتشار داشته باشد. مقامات بهداشتی اکنون در حال نظارت بر واریانت دلتا پلاس هستند که حدود ۶ درصد از تمام موارد توالی شده را در هفته های اخیر تشکیل می داد. کارشناسان می گویند در حال حاضر دلیلی وجود ندارد که عنوان شود، این نوع باعث بیماری شدیدتر یا کاهش اثربخشی واکسن می شود. اما اگر به مسیر صعودی خود ادامه دهد، پتانسیل تبدیل شدن به نوع غالب در ایالات متحده را دارد.
علائم کرونای دلتا پلاس چیست؟
تب در این واریانت دلتا پلاس معمول است و مقدار تکثیر کرونای دلتا پلاس در بدن فرد مبتلا بسیار بالاتر از چیزی است که در شروع این همه گیری مشاهده شده است و فرد مبتلا پس از ۳ یا ۴ روز شروع به بروز علایم می کند. در بریتانیا در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد موارد ابتلا از کرونای دلتا پلاس هستند و این بیماران علایمی چون سردرد، گلودرد و آبریزش بینی دارند. جوانترها هنگام ابتلا به کرونای دلتا پلاس ممکن است احساس سرماخوردگی داشته باشند اما این ویروس را به افرادی که در خطر ابتلای شدید هستند منتقل کنند. همچنین افراد مبتلای بدون علامت هم میتوانند این ویروس را به دیگران سرایت دهند. افراد باید مراقب علایمی مانند سرفه، تنگی نفس، سردرد، خستگی، از دست دادن حس بویایی یا چشایی باشند.
آیا واریانت های جدید همیشه نگران کننده هستند؟
SARS-CoV-2، ویروسی که باعث بیماری کووید-۱۹ می شود، به طور مداوم تکامل می یابد و تفاوت های کوچکی در کد ژنتیکی خود ایجاد می کند. مشابه سایر ویروس ها، انتظار می رود انواع جدیدی با بروز عفونت های بیشتر ایجاد شود. ویروس SARS-CoV-2 دائماً در حال جهش است. تا زمانی که ویروس در انسان تکثیر میشود، همواره واریانت های جدیدی از آن را شاهد خواهیم بود. تغییرات در ویروس گاهی اوقات بیاهمیت هستند، اما اگر این تغییرات باعث شود ویروس راحتتر گسترش یابد یا درمان آن دشوارتر شود، میتوانند خطرناک تر از گذشته باشد.
به طور کلی بیشتر واریانت ها نگران کننده نیستند، اما برخی از انواع نگران کننده تر از بقیه هستند. نمونه ای بارز از این نوع واریانت دلتا است. این نوع، در مقایسه با سویه اصلی SARS-CoV-2، میتواند راحتتر منتقل شود و میتواند باعث بیماری شدیدتر شود. در ایالات متحده، واریانت ها بر اساس نسبت آنها در سطح ملی و منطقه ای، شدت علائم، تاثیر بر اقدامات متقابل ویروس و توانایی انتشار طبقه بندی می شوند.
سازمان جهانی بهداشت واریانت های جدید را به ترتیب زیر طبقه بندی می کند:
• واریانت های مورد علاقه (VOI)
• واریانت های مورد نگرانی (VOC)
• واریانت های دارای پیامدهای خطرناک (VOHC)
در حال حاضر، نوع دلتا و زیرشاخه های آن VOC در نظر گرفته می شوند، در حالی که انواع آلفا، بتا و گاما VBM هستند.
آیا واکسن بر نوع کرونای دلتا پلاس اثر می کند؟
واکسن بر تمامی جهشهای ویروس کرونا تاثیر دارد و تاکنون اطلاعاتی در خصوص عدم تاثیر واکسن بر نوع کرونای دلتا پلاس بدست نیامده است. در مجموع ثابت شده است که واکسن بر روی انواع جهشها حتی نوع کرونای دلتا پلاس موثر است چرا که قطعهای که برای واکسن انتخاب میشود معمولا اپیتوپهای زیادی را در بر میگیرد و صرفا یک نوع آنتی بادی تولید نمیشود. اپیتوپها در واقع مولکولهایی هستند که سیستم ایمنی بدن را برای پاسخ دادن تحریک میکنند و در یک واکسن انواع اپیتوپها استفاده شده و بدیهی است که بر روی نوع دلتا نیز اثربخش است، گرچه این احتمال وجود خواهد داشت که در نوع واکسنی که تزریق میشود، میزان اثربخشی متفاوت باشد، اما در مجموع، واکسن بر روی انواع ویروس جهش یافته اثرگذار است چرا که تزریق واکسن عامل مهمی در کاهش مرگومیرهای ناشی از ابتلا به ویروس کروناست.
آیا دلتا پلاس می تواند به نوع غالب تبدیل شود؟
در ماه جولای، نوع دلتا به سرعت جایگزین نوع آلفا به عنوان سویه ویروس غالب در ایالات متحده شد، در حالی که نوع دلتا پلاس در حال حاضر در خارج از بریتانیا نادر است، این احتمال وجود دارد که روند مشابهی رخ دهد. ظهور سریع دلتا پلاس در بریتانیا (که شباهت زیادی به تغییر سویههای چندگانه به آلفا در اواخر سال گذشته در بریتانیا دارد) نشان میدهد که در ماههای آینده به یک ویروس غالب در ایالات متحده تبدیل خواهد شد.
ثابت شده است که واکسن ها به مهار انتقال کووید-۱۹ کمک می کنند. افزایش سفر بین کشورها به طور بالقوه می تواند این نوع را به گردش درآورد. اما حتی با وجود محدودیتهایی که وجود دارد، واریانت های مختلف راه خود را در سراسر جهان باز کردهاند. تا به امروز، محدودیتهای سفر تنها تأثیری ناچیز بر کاهش شیوع انواع نگرانیهای قابل انتقال بیشتر در طول همهگیری داشته است.
دکتر راشل پی والنسکی، مدیرCDC، عنوان کرد که دلتا پلاس در ایالات متحده به ندرت شناسایی شده است، اما CDC تاکنون هیچ فرکانس افزایشی را مشاهده نکرده است. هنوز چیزهای زیادی برای دانستن در مورد این نوع جدید وجود دارد، اما کارشناسان می گویند که بهترین روش های کنترل هنوز اقدامات استاندارد بهداشت عمومی است. دکتر راشل میگوید: «ما هیچ مدرکی نداریم که نشان دهد ابزارهای کنونی ما برای جلوگیری از گسترش ویروس، مانند استفاده از ماسک و واکسیناسیون، برای AY.4.2 نیز کار نمیکنند.» این اقدامات پیشگیرانه باید ادامه یابد.
همین حالا مشاوره آنلاین بگیرید