نوع دلتا کرونا، نسخه جهش یافته از کووید-۱۹ با قابلیت انتشار بسیار بالاست که در حال حاضر همه موارد جدید را در ایالات متحده تشکیل می دهد. این ویروس همچنان در سراسر کشورها موج می زند و میانگین موارد جدید ابتلا از صد هزار نفر فراتر رفته است.یکی از موارد جالب توجه این سویه کرونا مشاهده تعدادی از این ابتلای جدید در افرادی است که کاملاً واکسینه شده اند.تعدادی از این آلودگی ها در افرادی مشاهده شده است که کاملاً واکسینه شده اند. با افزایش تعداد افراد واکسینه شده، تعداد موارد این چنینی نیز افزایش می یابد، به ویژه با واریانت دلتا که در حال گردش است. اما کارشناسان می گویند موارد ابتلا در افرادی که واکسینه شده اند، به این معنی نیست که واکسن بی اثر است. شیوع واریانت دلتا به اندازه ای جدید است که هنوز اطلاعات معتبری در دست نیست، اما داده های موجود نشان می دهد که افراد واکسینه نشده، به احتمال زیاد به کووید-۱۹ مبتلا می شوند و علایم به مراتب بیشتر به شدیدتری را نیز نشان خواهند داد، در حالی که واکسن ها خطر بستری شدن و مرگ و میر را به شدت کاهش می دهند.
در اینجا نحوه شیوع واریانت دلتا در دو گروه فرضی از افراد نمایش داده می شود، ضمنا همه افراد به اندازه کافی در معرض ویروس قرار داشته تا آلوده شوند:
• دو گروه از افراد را تصور کنید که از نظر جمعیت یکسان هستند، اما میزان واکسیناسیون آنها بسیار متفاوت است.
• در هر دو گروه، هر فرد واکسینه نشده به اندازه کافی در معرض ویروس قرار گرفته تا بیمار شود.
• در یک گروه ، فقط ۲۰ درصد از مردم به طور کامل واکسینه شده اند (برخی از ایالت های کم واکسینه شده آمریکا نرخ مشابهی دارند).
• در گروه دیگر، اکثر افرادی که در معرض ویروس قرار گرفته اند کاملاً واکسینه شده اند. به طور کلی خطر کمتری برای قرار گرفتن در معرض ویروس در یک جامعه واکسینه شده وجود دارد، اما برای اهداف این سناریوی فرضی، همه افراد در این سناریو در معرض خطر قرار یکسان قرار می گیرند.
• در گروه کاملا واکسینه شده، واکسن از اکثر واکسینه شده در برابر آلوده شدن به نوع دلتا محافظت می کند. و بیماری در اکثر افراد مبتلا، خفیف یا بدون علامت است.
• اکثر افراد واکسینه نشده نیز به این ویروس مبتلا می شوند، به استثنای برخی (اما نه همه) که قبلاً به کووید-۱۹ مبتلا بوده اند.
• اما تعداد عفونت های واکسینه شده بیشتر از افراد واکسینه نشده است زیرا افراد واکسینه شده بیشتری برای شروع وجود دارند. در شیوع اخیر در پروینستاون و ماساچوست، اکثر افراد آلوده واکسینه شده بودند.
• در گروهی که تعداد کمی از آن ها واکسینه شده اند اما همه در معرض ویروس قرار گرفته بودند، اکثر افراد واکسینه نشده آلوده شدند و اکثر واکسینه شده ها خیر.
• اما در این سناریو، نتایج بسیار بدتر است. به طور کلی تعداد بیشتری از افراد به این ویروس مبتلا هستند و بیشتر آن ها به وضوح بیمار هستند.
• از آنجا که تعداد کمی از افراد واکسن دریافت کرده اند که از آن ها در برابر بیماری های شدیدتر محافظت کند، تعدادی با بیماری شدید در بیمارستان بستری می شوند.
• در مقابل، در گروه کاملا واکسینه شده، احتمالاً فقط یک فرد واکسینه شده (و شاید یکی از معدود افراد واکسینه نشده) در گروهی با این اندازه بستری می شود. بررسی ها نشان می دهند در حالی که واریانت دلتا ممکن است افراد واکسینه شده را نیز هدف قرار دهد، اما واکسن ها در برابر بستری شدن محافظت می کنند.
• در مقیاس بزرگتر، در بیماران شدیدتر ممکن است یک یا چند نفر در گروه با میزان واکسیناسیون پایین جان خود را از دست بدهند.
در هر دو سناریو، آلوده شدن افراد نقطه شروع است. نوع دلتا کرونا قابل انتقال ترین نسخه ویروس است. افراد آلوده احتمالاً ویروس را با سرعت بیشتری نسبت به نسخه های قدیمی تر ویروس به دیگران منتقل می کنند. با افزایش تعداد افراد آلوده در گروه با میزان واکسیناسیون پایین، افراد بیشتری در جامعه به این ویروس مبتلا می شوند، به خصوص اگر میزان واکسیناسیون به طور مشابه در مناطق دیگر آن جامعه پایین باشد. این امر حتی در مورد افرادی که قبلاً به کووید -۱۹ آلوده شده اند نیز صادق است: کسانی که قبلاً به این ویروس مبتلا شده بودند در صورت عدم واکسینه شدن، بیش از دو برابر احتمال ابتلا مجدد به واریانت دلتا را دارند. برعکس، به طور کلی خطر کمتری از قرار گرفتن در معرض ویروس در یک جامعه با واکسیناسیون بالا وجود دارد.
یک بررسی جدید از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها نشان می دهد که افراد واکسینه شده نیز ممکن است ویروس را به راحتی به دیگران منتقل کنند. این بررسی نشان می دهد افرادی که کاملاً واکسینه شده اند ممکن است ویروس را حمل کنند و به افراد دیگر منتقل کنند. این امر نشان می دهد که میزان جهش های متفاوتی در مناطق با نرخ واکسیناسیون بالا و پایین وجود دارد.
علائم کرونای دلتا چیست؟
واریانت دلتا کووید-۱۹ حدود دو برابر از واریانت های قبلی ویروس، قدرت انتشار بالاتری دارد است، یعنی تقریبا مشابه آبله مرغان و بیشتر از آنفولانزای فصلی، سرماخوردگی یا حتی فلج اطفال. این ویروس به سرعت در بدن تکثیر می شود و افراد مبتلا نیز مقادیر زیادی از ویروس را در بینی و حلق خود حمل می کنند و علایم متفاوت تری را هم نسبت به دیگر واریانت های کووید-۱۹ نشان می دهند.
دکتر اندرو چان، اپیدمیولوژیست و پزشک بیمارستان ماساچوست و یکی از محققان اصلی مطالعه علائم کووید، از طریق یک اپلیکیشن وضعیت سلامت میلیون ها نفر را از بریتانیا ، ایالات متحده و سوئد بررسی کرده و از آن ها می خواهد تا علائم خود را در حین بیماری گزارش کنند.
پزشکان طب اطفال نیویورک، شهری که ۶۷ درصد بزرگسالان آن به طور کامل واکسینه شده اند، می گویند در کودکان علائم مشابهی را با زمان شروع همه گیری مشاهده می کنند و موارد شدیدتر معمولا در نوجوانان واکسینه نشده مشاهده می شود، به ویژه افرادی که بیماری های زمینه ای مانند دیابت یا چاقی دارند.
برخی از خردسالان یا کودکان نیز می توانند گرفتار بیماری کووید -۱۹ بسیار شدید شوند، اما علت این که چرا یک کودک نسبت به کودک دیگر با شرایط مشابه، گرفتار بیماری شدیدتری می شود، برای پزشکان نامشخص است.