هنگامی که کووید-۱۹ برای اولین بار ظاهر شد، تصور می شد که فقط بر سیستم تنفسی تأثیر می گذارد. با جمع شدن متخصصان پزشکی برای بررسی، مشخص شد در حالی که ویروس ابتدا به ریه ها و مجاری تنفسی حمله می کند، در نهایت عفونت به سیستم قلبی عروقی راه می یابد. بنابراین، افرادی که بیماری قلبی دارند از آسیب پذیری بیشتری در برابر این ویروس برخوردارند. پیشینه بیماری های قلبی می تواند شامل هر نوعی از بیماری عروق کرونر تا نارسایی قلبی باشد. آنچه بیشتر نگران کننده است این است که بیماری قلبی معمولاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می دهد. ترکیبی که ممکن است در تکامل با کووید-۱۹ کشنده باشد. افراد مسن همچنین استعداد بیشتری برای مشکلات سلامتی دیگر مانند دیابت و فشار خون بالا دارند. این ویروس ممکن است باعث التهاب در قلب شده و باعث حمله قلبی یا ایست قلبی شود. با اعتبار بیشتر به ارتباط بین بیماری های قلبی و حساسیت به ویروس، بیماران قلبی مبتلا به کووید-۱۹ حدود ۱۲ برابر بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس و خطرات جدی آن هستند.
آیا افراد مبتلا به بیماری قلبی می توانند واکسینه شوند؟
چندین واکسن در سراسر جهان از کشورهای توسعه یافته تا کشورهای در حال توسعه تولید، توزیع و تجویز شده است. برخی از واکسن ها در میان گزارش های لخته شدن خون دچار تردید شده اند. مقالاتی که بین واکسن ها و بیماری های قلبی ارتباط برقرار می کند نیز مورد توجه قرار گرفته است، اما این ادعاها توسط مقامات پزشکی رد شده است. واکسن برای بیماران قلبی ایمن است، بدون هیچ ارتباطی بین عوارض جانبی احتمالی واکسن و سابقه بیماری های قلبی. آزمایشات بالینی بر روی بیماران با شرایط مختلف از جمله فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا انجام شده است. هیچ عارضه جانبی یا عارضه ای پس از تزریق واکسن بر روی این بیماران مشاهده نشده است. از آنجایی که واکسن از نظر پزشکی برای بیماران قلبی بی خطر تلقی می شود، به کسانی که بیماری قلبی دارند نیز توصیه می شود که پس از در دسترس قرار گرفتن واکسن را دریافت کنند. این امر می تواند خطر ابتلا به ویروس کووید-۱۹ را در آن ها کاهش دهد، در نتیجه از آن ها در برابر عوارض احتمالی ناشی از ابتلا به ویروس محافظت می کند. این واکسن برای اکثر افرادی که دارای شرایط پایدار هستند، ایمن است، مگر برای بیماران مبتلا به آنافیلاکسی که سابقه حساسیت یا واکنش های آلرژیک دارند. آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک نادر است که گاهی اوقات ممکن است پس از واکسیناسیون رخ دهد و شروع آن معمولاً در عرض چند دقیقه تا چند ساعت رخ می دهد. اگر فردی بعد از دوز اول با آنافیلاکسی تشخیص داده شود، واجد شرایط دوز دوم نخواهد بود.
عوارض احتمالی واکسن کووید-۱۹
عوارض جانبی احتمالی واکسن کووید-۱۹ شامل درد و قرمزی جزئی در محل تزریق یا نزدیک آن است. تب درجه پایین نیز شایع است. علاوه بر این، سردرد، درد عضلانی، اسهال و خستگی نیز گزارش شده است. ذکر این نکته ضروری است که عوارض جانبی در افراد مختلف متفاوت است، اما هیچ یک از آن ها طولانی مدت نیست. عوارض جانبی جدی، در صورت امکان ، نادر است. یکی از عوارض جانبی نادر گزارش شده، ترومبوز وریدی مغزی (CVT) است که نوعی لخته خون در مغز ایجاد می کند. تاکنون، این عارضه جانبی تنها با واکسن AstraZeneca مرتبط بوده است.
خطر میوکاردیت و پریکاردیت
اخیراً، در میان افرادی که با واکسن های فایزر و مدرنا واکسینه شده اند، گزارش هایی از میوکاردیت و پریکاردیت منتشر شده است. میوکاردیت التهاب ماهیچه های قلب است، در حالی که پریکاردیت التهاب بافتی است که قلب را می پوشاند. این التهاب معمولاً در اثر عفونت، بیماری خود ایمنی، پرتودرمانی و داروهای خاص ایجاد می شود. در موارد نادر، این التهاب نیز ممکن است توسط واکسن ایجاد شود. علائم این التهاب شامل درد ناگهانی قفسه سینه ، تنگی نفس و تپش قلب است.
اکثر بیمارانی که پس از واکسیناسیون کووید-۱۹ دچار التهاب قلب شدند، جوان (کمتر از ۳۰ سال) و عمدتا مرد هستند. اکثر موارد چند روز پس از دریافت دوز دوم واکسن رخ می دهد. این موارد اغلب خفیف هستند و بیماران در عرض یک هفته پس از شروع علائم بهبود می یابند. خطر التهاب قلب ناشی از واکسیناسیون کم است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) اعلام کردند که به ازای هر یک میلیون دوز واکسن، ۶۷ مورد در مردان ۱۲ تا ۱۷ سال، ۵۶ مورد در مردان ۱۸ تا ۲۴ ساله، و ۲۰ مورد در مردان ۲۵ تا ۲۹ گزارش شده است.
در حالی که به نظر می رسد شواهد قوی مبنی بر ارتباط بین واکسن ها و التهاب قلب وجود دارد، اما متخصصان بهداشتی هنوز یک رابطه واقعی بین آن ها پیدا نکرده اند. در عین حال، توصیه می شود اقدامات احتیاطی مانند اجتناب از ورزش های سنگین را ظرف یک هفته پس از واکسیناسیون انجام دهید. میزان بروز میوکاردیت حاد و پریکاردیت کم است و مزایای واکسیناسیون کووید-۱۹ نیز از خطرات آن بیشتر است. عفونت کووید-۱۹ همچنین می تواند باعث میوکاردیت شود و خطر نسبتاً بالاتری را برای بیماران ایجاد می کند. با ظهور انواع جدید کووید-۱۹ که به نظر می رسد سریعتر گسترش می یابد، توصیه می شود با واکسیناسیون از خود محافظت کنیم.
در صورت شک و تردید با متخصص قلب مشورت کنید
اگر از زمینه بیماری قلبی دارید و هنوز در مورد واکسیناسیون کووید-۱۹ مطمئن نیستید، به یک متخصص قلب مراجعه کنید تا نگرانی های شما برطرف شود. پزشک می تواند سلامت شما را ارزیابی کرده و به شما کمک کند تا تشخیص دهید آیا برای دریافت واکسن کووید-۱۹ مناسب هستید یا خیر.
برای دریافت مشاوره آنلاین کرونا روی این لینک کلیک کنید