در ابتدا باید عنوان شود که میان ویتامین D و کرونا چه ارتباطی وجود دارد. برخی مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به کووید-19 شدید و بستری در بیمارستان دارای سطوح پائین سرمی ویتامین D (کمبود ویتامین D) هستند. با این حال، فاکتورهای خطر ابتلا به کووید-19 شدید همانند عوامل کمبود ویتامین D است، بنابراین تشخیص اینکه کمبود ویتامین D بهخودیخود یک عامل خطر برای ابتلا به کووید-19 شدید محسوب میشود یا خیر، دشوار است. عوامل خطر شامل وضعیت کلی بیماری-سلامت، رژیم غذایی نامناسب، و بیماریهای از قبل موجود، مانند دیابت، و بیماریهای کبدی و کلیوی هستند. ویتامین D برای سلامت استخوانها، دندانها و عضلات مهم است. این ویتامین به تنظیم قند خون، قلب و عروق خونی، و ریهها و مجاری هوایی کمک میکند. همچنین در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد. این نواحی تحت تأثیر کووید-19 هم هستند، بنابراین تجویز ویتامین D برای افراد مبتلا به کووید-19 ممکن است به آنها کمک کند تا سریعتر بهبود یابند یا شدت بیماری در آنها کمتر باشد.
اخیرا در یک مطالعه ی انجام شده، استفاده از ویتامین D را به عنوان درمانی برای بزرگسالان مبتلا به کووید-19 تایید شده در مقایسه با دارونما (درمان ساختگی) یا درمان دیگر مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راستا 3 مطالعه با 356 داوطلب انجام گرفت، یک مطالعه در برزیل، و دو مورد دیگر در اسپانیا. دو مطالعه با شرکتکنندگان مبتلا به کووید-19 شدید و یک مطالعه با شرکتکنندگان مبتلا به کووید-19 خفیف یا بدون نشانه انجام شدند. همه شرکتکنندگان با تست آزمایشگاهی «PCR» برای کووید-19 مثبت بودند که در حال حاضر دقیقترین تست موجود است. در طی تجقیقات، دوزهای مختلف ویتامین D را برای شرکتکنندگان خود تجویز شد. آنها زمانبندیهای مختلفی نسبت به هم داشتند، از یک دوز بزرگ در یک مطالعه تا چندین دوز کوچکتر طی 14 روز در مطالعه دیگر. فقط در دو مطالعه اظهار شد كه شركتكنندگان کمبود ویتامین D داشتند.
نتایج دست آمده از مطالعات در برزیل و اسپانیا نشان داد که در یک گروه از داوطلبان هیچ موردی را از مرگومیر در 50 شرکتکنندهای که ویتامین D دریافت کردند، گزارش نکرد، اما دو بیمار در 26 شرکتکنندهای که تحت درمان معمول در بیمارستان بودند، فوت کردند. در مطالعه دیگر، نه مورد مرگومیر در 119 شرکتکننده گروه ویتامین D و شش مورد مرگومیر در 118 شرکتکننده گروه دارونما گزارش شد. این مطالعات بیش از حد متفاوت از هم بودند که به ما امکان نتیجهگیری را بدهند.
همچنین ویتامین D ممکن است نیاز به استفاده از دستگاه تنفس را برای کمک به تنفس بیماران کاهش دهد، اما شواهد قطعی نیست. یک مطالعه (در شرکتکنندگان مبتلا به کووید-19 شدید) گزارش داد از 119 شرکتکنندهای که ویتامین D دریافت کردند، 9 بیمار باید روی دستگاه تنفس قرار میگرفتند و 17 بیمار از 118 شرکتکننده گروه دارونما به دستگاه تنفس نیاز پیدا کردند.
نتیجه گیری
در حال حاضر شواهد کافی برای تعیین مزایا و مضرات تجویز مکمل ویتامین D به عنوان درمان کووید-19 وجود ندارد. شواهد مربوط به اثربخشی تجویز مکمل ویتامین D در درمان کووید-19 بسیار نامشخص و نامطمئن است. علاوه بر این، فقط اطلاعات محدودی را در مورد ایمنی این مداخله پیدا کردیم، و نگرانیهایی در مورد سازگاری در اندازهگیریها و ثبت این پیامدها وجود داشت. عمدتا به دلیل استراتژیهای مختلف تجویز مکمل، فرمولاسیونها، وضعیت ویتامین D شرکتکنندگان، و پیامدهای گزارش شده، ناهمگونی بالینی و روششناسی قابل توجهی در مطالعات وارد شده وجود داشت.