همه گیری کووید-۱۹ نحوه زندگی و تنفس ما را تغییر داده است. در حالی که از سویی واکسن ها به ما امید می دهند، از سویی دیگر ظهور انواع جدید ویروس ها یک دلیل ثابت برای نگرانی است. به همین دلیل، ما نیاز داریم تا در برابر علائم بحرانی کووید-۱۹ که ممکن است نیاز به مراقبت فوری پزشکی داشته باشند، هوشیار باشیم. ممکن است بتوانید شایع ترین علائم کووید-۱۹ را تشخیص دهید، اما گزارش شده است که گاهی اوقات سطح اکسیژن خون حتی قبل از ظاهر شدن علائم تنفسی شروع به کاهش می کند. اکسی مترها دستگاه هایی هستند که می توانند سطح اکسیژن شما را ردیابی کرده و موارد "پنومونی خاموش" را تشخیص دهند، یعنی یکی از جدی ترین پیامدهای کووید-۱۹. در این مقاله، ما اهمیت سطح اکسیژن خون و سایر حقایق مهمی را که باید در مورد اکسی متر بدانید را پوشش می دهیم.
میزان طبیعی سطح اکسیژن خون چقدر است؟
سطح اکسیژن خون، میزان اکسیژن خون شما است. این سطح نشان می دهد که بدن شما چگونه اکسیژن را در سراسر بدن توزیع می کند و از این رو می تواند نشانه ای از سلامت عمومی شما باشد. طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، میزان اکسیژن بین ۹۵ تا ۱۰۰ درصد طبیعی است. سطوح زیر ۹۴ باید توسط پزشک ارزیابی شود، همچنین سطوح زیر ۹۰ یک علامت اورژانسی بالینی محسوب می شود و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. وقتی در معرض کووید-۱۹ قرار می گیرید، ریه های شما یکی از اصلی ترین ارگان هایی می باشد که ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. صدمه به ریه ها می تواند باعث شود که اکسیژن خون شما به میزان خطرناکی پایین بیاید، حتی زمانی که شما به طور کلی احساس خوبی دارید، یا علائم دیگری از ویروس را نشان نمی دهید. این حالت به عنوان "پنومونی خاموش" شناخته می شود و اگر درمان نشود، می تواند عواقب بسیار جدی را به دنبال داشته باشد.
هیپوکسمی و هیپوکسی چیست؟
هیپوکسمی به سطح پایین اکسیژن در خون اشاره دارد. این امر می تواند باعث هیپوکسی (اکسیژن کم در بافت های شما) شود، به این معنی که اکسیژن کافی به سلول های بافت نمی رساند. خستگی یا تنگی نفس، رنگ مایل به آبی در صورت و لب ها، بی قراری، درد قفسه سینه و ضربان قلب سریع برخی از علائم معمول کاهش اکسیژن خون در بدن شما هستند. اما در برخی موارد ، ممکن است علامتی نداشته باشید. هیپوکسی خاموش زمانی رخ می دهد که آزمایش پالس اکسیمتری بر روی فردی که علائم کمبود اکسیژن خون را نشان نمی دهد، منجر به اندازه گیری اکسیمتری شود که کمتر از حد طبیعی است. این اتفاق اخیراً در تعداد زیادی از افراد مبتلا به کووید-۱۹ تشخیص داده شده است. هیپوکسی، اگر زود تشخیص داده نشود، می تواند آسیب جدی به اندام های اصلی شما وارد کند و منجر به تشدید بیماری شود. به غیر از کووید-۱۹، آسم، بیماری قلبی و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) برخی دیگر از شرایطی هستند که می توانند بر سطح اکسیژن خون تأثیر بگذارند.
اکسیمتر چیست؟
اکسی متر یک دستگاه قابل حمل است که می تواند با بررسی میزان جذب نور توسط خون شما، میزان اکسیژن خون را بررسی کند. این دستگاه با تاباندن ۲ چراغ (یک نور قرمز و یک نور مادون قرمز) از طریق نوک انگشتان شما کار می کند. جذب این چراغ ها می تواند بین خون پر از اکسیژن و خون کم اکسیژن تفاوت قابل توجهی داشته باشد. خون مملو از اکسیژن نور مادون قرمز بیشتری را جذب کرده و اجازه می دهد نور قرمز بیشتری از آن عبور کند. خون با اکسیژن کافی تمایل بیشتری به جذب نور قرمز دارد و اجازه می دهد نور مادون قرمز بیشتری از آن عبور کند. در زمان کووید-۱۹، استفاده از اکسیمتر در خانه می تواند به شما در بررسی سطح اکسیژن خون و تعیین زمان نیاز به مراقبت فوری پزشکی کمک کند.
چگونه می توانیم از اکسیمتر در خانه استفاده کنیم؟
اکسیمتر یک دستگاه کاربرپسند است، با گیره ای کوچک که می توانید آن را در انتهای انگشت خود قرار دهید. در برخی موارد، روی انگشت پا یا لاله گوش نیز قرار می گیرد. برای دستیابی به بهترین نتایج، توصیه می شود اکسیمتر را در انگشت وسط دست راست خود قرار دهید. قبل از استفاده از اکسیمتر، مطمئن شوید که دست گرم، آرام و در جلوی قفسه سینه، زیر سطح قلب شما نگه داشته شده است. هنگام انجام آزمایش باید از حرکت اجتناب کنید. همچنین باید لاک ناخن خود را بردارید زیرا ممکن است با نتایج شما تداخل داشته باشد. اکسیمتر را روی انگشت خود نگه دارید و منتظر بمانید تا قرائت تثبیت شود، که باید ۱۰ تا ۳۰ ثانیه طول بکشد. سطح اکسیژن خون، که به اشباع اکسیژن (SpO2) نیز معروف است، روی صفحه نمایش داده می شود. هنگام استفاده از اکسیمتر در خانه، در صورت نیاز به نشان دادن آن به پزشک ، همیشه باید میزان اکسیژن خود را ثبت کنید. این سوابق می تواند به شما کمک کند تغییرات را به راحتی ردیابی کرده و مقادیر غیر طبیعی را سریعا تشخیص دهید.
آیا اکسیمترها دقیق هستند؟
اكسيمترها ممكن است هميشه دقيق نباشند، اما ميزان عدم دقت بسیار ناچیز باشد. عوامل متعددی مانند گردش خون ضعیف، ضخامت پوست، سیگار کشیدن و لاک ناخن می تواند بر دقت تأثیر بگذارد.
آیا می توان از اکسیمتر برای نوزادان استفاده کرد؟
ممکن است هنگام بررسی آزمایشات روی نوزادان نگران باشید، اما استفاده از اکسیمتر برای نوزادان بی خطر است. اکسیمتری روشی غیر تهاجمی و بدون درد (بدون سوزن) است. همچنین هیچ اشعه ای در آن دخیل نیست. اکسیمترها یک ابزار مهم در تعیین نیازهای اکسیژن در نوزادان تازه متولد شده هستند، به ویژه آن هایی که شرایط پزشکی مانند نقایص مادرزادی قلب و ناهنجاری های تنفسی دارند. با این حال، اکسی مترهای بزرگسال ممکن است ابعاد مناسبی برای استفاده در نوزادان نباشند. پالس اکسیمترهای کودکان به طور کلی برای کودکان استفاده می شود. آنها همانند اکسیمترهای بزرگسال عمل می کنند، اما دستگاه اطفال طوری طراحی شده است که انگشتان کوچکتر را در خود جای دهد.
ساعت های هوشمند برای بررسی سطح اکسیژن: آیا کارایی دارند؟
پس از مطالعه در مورد اکسی مترها ، ممکن است این سوال برای شما پیش آید که آیا می توان آنها را با ساعت های هوشمند جایگزین کرد؟ اگرچه چندین ساعت هوشمند برای اندازه گیری میزان اکسیژن خون مجهز شده اند، اما خواندن بر روی ساعت های هوشمند همیشه دقیق نیست. ساعت های هوشمند نمی توانند میزان اکسیژن خون را با دقت پزشکی بررسی کنند زیرا سنسورها فقط برای استفاده پزشکی طراحی یا آزمایش نشده اند ولی اکسیمترهای پزشکی بسیار قابل اطمینان تر هستند. نحوه قرارگیری یا نحوه استفاده از ساعت هوشمند نیز می تواند بر دقت آن تأثیر بگذارد. در پالس اکسیمتری، از حالت انتقالی استفاده می شود، یعنی اکسی مترها روی انگشت شما چسبانده می شوند و جریان خون نزدیک به سطح است. نوری که از یک طرف اکسی متر ساطع می شود به حسگری در طرف دیگر منتقل می شود. اما در ساعت های هوشمند از روش انعکاسی استفاده می شود، یعنی منبع نور و سنسور در یک طرف مچ دست شما قرار دارند و بنابراین به نوری که باز می گردد، متکی است. رگ های خونی مچ دست نیز می توانند قرائت را پیچیده کنند.
عدد پالس اکسیمتر چقدر بود به بیمارستان برویم؟
برای دریافت مشاوره آنلاین کرونا روی این لینک کلیک کنید