مه مغزی معمولا با احساس گیجی، فراموشی و نداشتن تمرکز و شفافیت ذهنی توصیف میشود. این پدیده میتواند ناشی از کمبود خواب، استرس و یا یکسری بیماری های خاص مانند آلزایمر و MS باشد. اما به تازگی در تعدادی از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ نیز این عارضه گزارش شده است و توسط سازمان کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) در لیست علائم طولانی مدت کووید-۱۹ قرار گرفته است. اما این عارضه چیست و چگونه درمان می شود؟
مه مغزی چیست؟
مه مغزی یک اصطلاح تخصصی نیست، بلکه واژه ای مختصر برای توصیف مجموعه ای از علائم است که بر تفکر تأثیر می گذارد. هر فرد ترکیبی متفاوت از علایم را نشان می دهد که می تواند شامل گیجی، از دست دادن حافظه، مشکل در به خاطر سپردن کلمات، کندی در فکر کردن، مشکل تمرکز و حواس پرتی باشد. یکی از افرادی که درگیر مه مغزی در پی کووید-۱۹ شده است آن را اینگونه توصیف می کند: رفتن به قفسه برای برداشتن مواد شوینده در هنگام شستن لباس ها و سپس فراموش کردن دلیل، یا خیره شدن به رایانه در تلاش برای نوشتن. اگرچه شیوع مه مغزی نسبت به سایر علایم کووید-۱۹ مانند خستگی، تنگی نفس، سرفه، درد مفاصل یا درد قفسه سینه کمتر است، با این حال عارضه مه مغزی به عنوان یک علامت طولانی مدت کووید-۱۹ توسط مراکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) عنوان شده است.
دلیل عارضه مه مغزی چیست؟
اما به جز کووید-۱۹ دلایلی دیگر نیز وجود دارد که می تواند سبب مه مغزی شوند مانند:
• بیماری آلزایمر
• بیماری MS
• تغییرات هورمونی
• کمبود آهن
• سندرم خستگی مزمن (CFS)
• استرس و افسردگی
همچنین مصرف داروهای خاص می تواند عملکرد ذهنی فرد را تحت تاثیر قرار دهند مانند: داروهای شیمیدرمانی، داروهای اضطراب، استاتین ها، قرصهای خوابآور، کورتیکواستروئیدها و برخی از مسکنها.
درمان مه مغزی
همانگونه که عنوان شد، عارضه مه مغزی به دلایل متفاوتی رخ می دهد که گاهی به سبک زندگی فرد باز می گردد. در مواردی که پای مسایل تغذیه ای درمیان است، یک رژیم غذایی که عمدتا شامل غذاهای فرآوری شده است و سرشار از چربی و قندهای ناسالم، میتواند در بروز مه مغزی نقش داشته باشد. جایگزینی این غذاها با میوههای تازه، سبزیجات و غذاهای تازه گیاهی میتواند به تفکر شفافتر و تمرکز بیشتر کمک کند. غذاهایی که حاوی ویتامینهای A، B، C و D و روغنهای امگا ۳ هستند هم میتواند برای عملکرد مغز بسیار مفید باشند. در مواردی که مه مغزی به دلایل افسردگی و بیماری MS رخ دهد، پزشک ممکن است به فرد یک برنامهی درمانی کامل شامل مصرف دارو، فیزیوتراپی و راهکارهای خود مراقبتی از طریق رژیم غذایی و ورزش را تجویز کند. همچنین پزشک ممکن است داروهای خاصی را برای کمک به وضعیت خلقی و عملکردهای فکری فرد تجویز کند. به عنوان مثال داروی دونپزیل، میتواند به افراد مبتلا اماس که مه مغزی را تجربه میکنند، کمک کند.
مه مغزی ممکن است به خودی خود برطرف شود
مه مغزی میتواند به دلایل مختلفی از جمله بیماریهای زمینهای، استرس، رژیم غذایی نامناسب، کمبود خواب یا استفاده از برخی داروها رخ دهد. اخیرا در تعدادی از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ نیز این عارضه گزارش شده است. اگر مه مغزی ناشی از یک بیماری خاص باشد، این حالت بعد از درمان بیماری بهبود مییابد. برای مثال در بیماران مبتلا به ایدز، هنگامی که ویروس کنترل می شود، مشکلات مه مغزی نیز حل می شوند. بنابراین پزشکان نمی توانند پیش بینی کنند که مه مغزی پس از کووید تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، اما معتقدند که در بسیاری از موارد ممکن است مه مغزی به خودی خود برطرف شود. می توانید شرح حال خود را با پزشکان با سابقه از طریق مشاوره آنلاین پزشکی گرین پاس در حوزه کووید-۱۹ و سایر بیماری های عفونی به اشتراک گذاشته و بهترین راهکارهای درمانی را دریافت کنید.