ابتلا به بیماری مزمن کلیوی ممکن است هم بر خطر ابتلا به عفونت کووید-۱۹ و هم بر شدت عفونت در صورت بیماری تأثیر بگذارد.
ارتباط بیماری مزمن کلیه و خطر عفونت
بیماری مزمن کلیوی ممکن است بر خطر ابتلا به کووید-۱۹ به طور مستقیم (حساسیت) و غیرمستقیم (به دلیل قرار گرفتن در معرض مراقبت های پزشکی خارج از خانه مانند دیالیز) تأثیر بگذارد. برای کسانی که در واحد همودیالیز دیالیز میشوند (و در نتیجه بیشتر در معرض افراد دیگر قرار میگیرند)، به نظر میرسد که افزایش بروز عفونت وجود دارد. در یک مطالعه که به طور خاص به تلاشها برای کنترل شیوع کووید-۱۹ در یک واحد همودیالیز میپردازد، اشاره شد که قرار گرفتن در معرض ویروس خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
بیماری مزمن کلیه و شدت عفونت
ابتلا به بیماری مزمن کلیوی خطر ابتلا به عفونت شدید کووید-۱۹ را افزایش می دهد، از جمله:
• پذیرش ICU
• تنفس مکانیکی
• مرگ
در اوایل همهگیری، نقش بیماری مزمن کلیوی در کووید-۱۹ کمتر مشخص بود. عدم آگاهی از CKD و این واقعیت که تشخیص ممکن است در نمودار پزشکی فرد ثبت نشود، منجر به دست کم گرفتن این وضعیت به عنوان یک عامل خطر شده است. برخی از عواملی که افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی را مستعد ابتلا به عفونت شدید می کند عبارتند از:
• از دست دادن آنتی بادی (و مکمل) از طریق ادرار
• التهاب بدن
• داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی (در برخی موارد)
از آن زمان، مطالعات نشان داده است که سابقه بیماری مزمن کلیوی هم خطر ابتلا به عفونت شدید را افزایش می دهد و هم مرگ و میر را در بیماران بستری در بیمارستان افزایش می دهد. در تجزیه و تحلیل های صورت گرفته، افراد مبتلا به بیماری کلیوی شدید (مرحله پایانی) تحت دیالیز (یا پس از پیوند)، ۱۱ برابر بیشتر از افرادی که بیماری کلیوی ندارند، در بیمارستان بستری شدند. با نگاهی به خطر کلی برای یک فرد خاص، بررسی و تجزیه و تحلیل مطالعات نشان داد که تقریباً ۲۰ درصد از افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی که به کووید-۱۹ مبتلا شده اند، بیماری شدید داشتند.
کووید-۱۹ و خطر مشکلات طولانی مدت کلیوی
خطر دیگری که باید در نظر گرفت بدتر شدن عملکرد کلیه در افراد مبتلا به CKD است که همزمان مبتلا به کووید-۱۹ هستند. واضح است که کووید-۱۹ میتواند بر کلیهها تأثیر بگذارد، اما هنوز مشخص نیست که اثرات طولانیمدت آن ممکن است چه باشد یا اینکه احتمال بروز علائم طولانی مدت کووید در افراد مبتلا به CKD بیشتر است یا خیر.
چگونه کووید-۱۹ بر کلیه ها تأثیر می گذارد؟
راههای مختلفی (هم مستقیم و هم غیرمستقیم) وجود دارد که کووید-۱۹ بر کلیهها تأثیر میگذارد. تعدادی از این موارد عبارتند از :
• لخته های خونی کوچک. برخلاف آنفولانزا، کووید-۱۹ معمولاً بر عروق خونی تأثیر می گذارد. این امر در رگ های خونی بزرگ دیده شده و منجر به حملات قلبی، سکته مغزی و لخته شدن در ریه ها شده است، اما لخته شدن در رگ های خونی کوچک در کلیه ها می تواند عملکرد کلیه را کاهش دهد.
• سپسیس (عفونت ثانویه شدید که می تواند به دلیل ویروس ایجاد شود).
• تغییرات در فشار خون که به اندازه کافی کلیه ها را پرفیوژن نمی کند.
• اثر مواد شیمیایی ایمنی (سیتوکین ها) که در اثر عفونت آزاد می شوند.
• تجزیه عضله (رابدومیولیز) که به نوبه خود منجر به تولید محصولاتی می شود که به کلیه ها آسیب می رساند.
درمان بیماری مزمن کلیه در طول همه گیری
هنگامی بیماری مزمن کلیه و درمان های آن را مورد بررسی قرار می دهید، متوجه می شوید که با توجه به شرایط تأثیر بیماری همه گیر بر درمان بیماری مزمن کلیه، درمان شما ممکن است متفاوت باشد. درمان بیماری مزمن کلیوی می تواند بسته به مرحله بیماری و همچنین با وجود شرایط همزیستی متفاوت باشد. برای مرحله ۴ و ۵ بیماری، ممکن است به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز باشد.
داروها
در حال حاضر، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می کند که به استفاده از داروهای معمولی خود همانطور که توسط پزشک شما تجویز شده است ادامه دهید. این داروها ممکن است شامل:
• مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II (ARBs)
• دیورتیک ها
• عوامل محرک گلبول قرمز
• داروهای کاهش دهنده فسفر
• مکمل هایی مانند ویتامین D و آهن
• درمان سرکوب کننده سیستم ایمنی (برای گیرندگان پیوند)
• درمان بیماری های همزمان مانند دیابت
همچنین ممکن است به رژیم غذایی خاصی نیاز داشته باشید (مانند رژیم کم پروتئین یا پتاسیم)، که باید ادامه یابد.
دیالیز
اگر تحت دیالیز هستید، CDC توصیه می کند که به درمان خود ادامه دهید. اگر احساس بیماری می کنید، مهم است که با مرکز دیالیز خود تماس بگیرید تا بپرسید چگونه باید ادامه دهید. همانطور که اشاره شد، دریافت دیالیز می تواند خطر قرار گرفتن در معرض کووید-۱۹ را افزایش دهد و بسیاری از واحدهای دیالیز یک برنامه جامع از اقدامات پیشگیرانه در اختیار دارند. این امر به ویژه در مورد افرادی که آزمایش کووید-۱۹ آنها مثبت است صادق است و ممکن است برای مثال اتاقهای مجزا برای افراد آلوده در مقابل غیر آلوده باشد. دیالیز خانگی برای برخی افراد جایگزین است، اما چالش های خاص خود را دارد.
سوالات متداول
آیا افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه باید واکسن را دریافت کنند؟
با توجه به خطر ابتلا به بیماری شدید ناشی از کووید-۱۹، در حال حاضر احساس می شود که افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی نه تنها باید واکسن کووید-۱۹ دریافت کنند، بلکه بنیاد ملی کلیه بیانیه ای صادر کرده است و خواستار اولویت بندی واکسن ها برای افراد مبتلا به CKD شده است.
آیا یک واکسن برای افراد مبتلا به CKD بهتر از دیگری است؟
برای افرادی که بیماری مزمن کلیوی ندارند، اکثر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند هر واکسنی را که به شما پیشنهاد می شود در اسرع وقت دریافت کنند. با این حال، با CKD، واکسنهای mRNA فایزر و مدرنا ترجیح داده میشوند.
همه گیری کووید-۱۹ چگونه بر سلامت روان افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی تأثیر گذاشته است؟
بر اساس یک مطالعه اخیر، در مقایسه با افراد بدون بیماری مزمن کلیوی، افراد تحت دیالیز نسبتاً تحت تأثیر قرار نگرفتند.
مشاوره آنلاین پزشکی گرین پایش
محققان هر روز بیشتر از گذشته از کووید-۱۹ و مکانیسم آن اطلاعات بدست می آورند و میزان مرگ و میر ناشی از آن نیز در حال کاهش است، حتی برای افرادی که دارای عوامل خطر برای بیماری شدید هستند. بسیار مهم است که همواره اطلاعات خود را در زمینه بیماری های خاص و بیماری همه گیر کووید-۱۹ به روز نگه دارید تا بتوانید از خطرات بالقوه همپوشانی این بیماری ها با کووید-۱۹ در امان بمانید. در این مسیر می توانید با پزشکان و مشاوران این مجموعه به صورت آنلاین در ارتباط باشید.