رمدسیویر برای درمان افراد مبتلا به بیماری کروناویروس که در بیمارستان هستند استفاده می شود. این دارو برای استفاده در بزرگسالان و کودکان حداقل ۱۲ سال با وزن حداقل ۴۰ کیلوگرم مجاز است. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) اجازه استفاده اضطراری از رمدسیویر را در کودکان زیر ۱۲ سال که با کووید-۱۹ در بیمارستان بستری هستند ، مجاز کرده است. همچنین این دارو ممکن است برای اهدافی استفاده شود که در لیست راهنمای دارو ذکر نشده است. رمدسیویر در اصل برای درمان هپاتیت C ساخته شد، اما بعدتر در درمان ابولا و عفونت های ویروس مالبورگ هم استفاده شد، که البته پاسخ درمانی خیلی خوبی دریافت نشد. رمدسیویر در بررسی های آزمایشگاهی و در مدل های حیوانی، طیف گسترده ای از فعالیت ضد ویروسی را در برابر چندین پاتوژن های ویروسی نوظهور مثل ابولا، SARS، مالبورگ، و SARS-CoV-2 (عامل بیماری کووید-۱۹) نشان داد.
رمدسیویر چگونه عمل می کند؟
رمدسیویر یک پیش دارو نوکلئوتیدی آدنوزین است که بعد از ورود به سلول ها تبدیل به فرم فعال خود (نوکلئوزید تری فسفاته) می شود. رمدسیویر تری فسفات به عنوان یک آنالوگ آدنوزین تری فسفات عمل می کند و برای ادغام در زنجیره RNA توسط پلیمراز RNA وابسته به SARS-CoV-2 RNA رقابت می کند، و در نتیجه منجر به تاخیر در خاتمه زنجیره در طول تکثیر RNA ویروسی می شود. این امر به طور کلی منجر به مهار سنتز RNA می شود.
هشدارهای مصرف دارو
رمدسیویر فقط برای افراد مبتلا به کووید-۱۹ که در بیمارستان هستند استفاده می شود و هنگام دریافت این دارو باید تحت نظر پزشک باشید.پ
قبل از مصرف این دارو
در صورت حساسیت به رمدسیویر نباید تحت درمان با این دارو قرار بگیرید. در صورت داشتن موارد زیر نیز باید به پزشک خود اطلاع دهید:
• بیماری کبد
• بیماری کلیوی
• اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید یا در حال شیردهی هستید
رمدسیویر چگونه تجویز می شود؟
ابتدا پزشک شما آزمایش خون را انجام می دهد تا مطمئن شود شرایطی ندارید که مانع استفاده ایمن شما از رمدسیویر شود. رمدسیویر به صورت تزریق داخل وریدی تجویز می شود.
• رمدسیویر باید به آرامی داده شود و تزریق می تواند ۳۰ تا ۱۲۰ دقیقه طول بکشد.
• رمدسیویر معمولاً یک بار در روز و طی یک دوره ۵ تا ۱۰ روزه تجویز می شود.
• برای بررسی عملکرد کبد به آزمایش خون مکرر نیاز خواهید داشت.
• هنگامی که تحت درمان با رمدسیویر برای کووید-۱۹ هستید، باید تحت نظر پزشک باشید.
عوارض جانبی رمدسیویر
برخی علائم واکنش آلرژیک در پی مصرف این دارو شامل:
• کهیر
• تنفس دشوار
• تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
برخی از عوارض جانبی که ممکن است در طول یا بعد از تزریق رخ دهد:
• سردرد شدید
• ضربان قلب سریع، آهسته یا تپنده
• خس خس سینه، مشکل در تنفس
• تورم در صورت
• حالت تهوع
• تب و لرز
• خارش پوست و تعریق
• احساس سبکی سر، مثل اینکه ممکن است از حال بروید
چه داروهای دیگری روی رمدسیویر تأثیر می گذارد؟
در صورت مصرف کلروکین یا هیدروکسی کلروکین به پزشک خود اطلاع دهید. هریک از این داروهای دیگر می تواند رمدسیویر را کم اثر کند. داروهای دیگری نیز ممکن است روی رمدسیویر تأثیر بگذارد، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی. تجویز این دارو با داروهای مهارکننده p-گلیکوپروتئین مانند آمیودارون، دیلتیازم، وراپامیل،... در برخی موارد، منجر به افزایش غلظت دارو و کاهش شدید آنزیم های کبدی شده است. پزشک خود را در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف می کنید یا مصرف آن را متوقف می کنید، مطلع کنید.
آیا رمدسیویر واقعا در درمان کرونا موثر است؟
همان طور که گفتیم رمدسیویر اولین دارویی بود که توانست مجوز FDA برای درمان کرونا را بگیرد. این دارو در بسیاری از کشورها، در پروتکل درمانی برای درمان کرونا قرار دارد. برخی مطالعات نشان دادند که استفاده از این دارو ممکن است به بهبود برخی بیماران مبتلا به کرونا کمک کند.
بررسیهای آزمایشگاهی حاکی از آن است که رمدسیویر علیه طیف وسیعی از ویروسها از جمله کروناویروس مرس و کروناویروس سارس مؤثر است. این دارو در درمان همهگیری ویروس ابولا در آفریقای غربی در سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ نقش داشت. در ۲۰ مارس ۲۰۲۰ بیمارستان دانشگاهی کلیولند در ایالت اوهایو، ۲ کارآزمایی بالینی برای بررسی اثربخشی رمدسیویر بر روی بیماران انجام داد. نتایج یک آنالیز بالینی بر روی بیمارانی که رمدسیویر دریافت داشته بودند، امیدوارکننده بود. این مقاله که در ۱۰ آوریل ۲۰۲۰ در ژورنال پزشکی نیوانگلند منتشر شد، نشان داد از میان ۵۳ بیماری که دچار نوع شدید بیماری کرونا بودند، ۳۸ نفر با دریافت این دارو بهتر شدند، ۸ نفر بدتر شدند و ۷ نفر نیز فوت کردند. از میان ۳۰ بیماری که به دستگاه تنفس مصنوعی وصل بودند و این دارو را دریافت داشتند، پزشکان توانستند ۱۷ بیمار را از دستگاه جدا کنند.
از طرف دیگر، نتایج اولیه نخستین کارآزمایی بالینی در چین حاکی از غیرمؤثر بودنِ این دارو جهت درمان کووید-۱۹ بود. بنا به گزارشها، رمدسیویر نه تنها وضعیت بیماران را بهتر نکرد، بلکه حجم ویروس در جریان خون بیماران را نیز کاهش نداد. از ۱۵۸ بیماری که با این دارو درمان شدند، ۱۳٫۹ درصد بعد از گذشت یک ماه درگذشتند. این در حالی است که میزان مرگ در گروه شاهد که یک دارونما گرفته بودند، ۱۲٫۸ درصد بود. این مطالعه به دلیل بروز عوارض جانبی دارو، بهطور زودهنگام متوقف شد.
با این وجود، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که این دارو نیاز به بررسی های بیشتر دارد. دستورالعمل های به روز شده سازمان بهداشت جهانی (WHO) در نوامبر ۲۰۲۰، شامل توصیه های مشروط علیه استفاده از رمدسیویر برای درمان مبتلایان به کووید-۱۹ است. و این به این معناست که شواهد کافی برای توصیه این دارو برای درمان بیماران کرونایی وجود ندارد.
برای دریافت مشاوره آنلاین کرونا روی این لینک کلیک کنید