پره اکلامپسی شرایطی است که برخی از زنان باردار را درگیر می کند و معمولاً در نیمه دوم بارداری یا بلافاصله پس از زایمان رخ می دهد. علائم اولیه پره اکلامپسی شامل فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار است. اگرچه بیشتر موارد پره اکلامپسی خفیف هستند، اما این خطر وجود دارد که مادر دچار عارضه ای به نام "اکلامپسی" شود که می تواند برای او و نوزاد تهدید کننده باشد.
ارتباط کووید-19 و پره اکلامپسی
پژوهشگران پس از تجزیه و تحلیل تعداد زیادی از موارد پره اکلامپسی نتیجه گرفتند که وجود SARS-CoV-2 در ارگانیسم مادری می تواند باعث تغییر در سطح آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین 2 (ACE2) شود (پروتئینی که ویروس برای حمله به آن متصل می شود). این امر به نوبه خود در عملکرد سیستم های وابسته به ACE2 برای تنظیم فشار خون را تاثیر می گذارد. ACE2 علاوه بر این که به عنوان گیرنده ویروس عمل می کند، نقش مهمی در ایجاد جریان خون در جفت و سازگاری های قلبی و عروقی که در دوران بارداری رخ می دهد، ایفا می کند.
دکتر نایارا کروز، که این مطالعه را به عنوان بخشی از تحقیقات خود در دانشکده پزشکی دانشگاه فدرال سائوپائولو انجام داد، گفت: "بر اساس یافته های مطالعات انجام شده تا به امروز در مورد عفونت با SARS-CoV-2 در زنان باردار و نقش ACE2 در جفت، می توان نتیجه گرفت که زنان باردار در مقایسه با زنان غیر باردار بیشتر در معرض خطر ابتلا به فرم شدید کووید-۱۹ هستند. میزان مرگ و میر در بین زنان باردار مبتلا به این بیماری نیز بیشتر است و برزیل یکی از بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ در بین زنان باردار را در جهان دارد. علاوه بر این، زنان باردار مبتلا به کووید-۱۹، مستعد ابتلا به پره اکلامپسی و زایمان زودرس هستند.
ماریان برتانگولی، محقق اصلی این پژوهش و استاد دانشگاه مک گیل، گفت: ACE2 نقش تطبیقی بسیار مهمی در سیستم گردش خون مادر و جنین و در جفت گیری ایفا می کند. با این حال، از آنجا که گیرنده SARS-CoV-2 است، خطر ابتلا به جفت را در بیماران باردار مبتلا به کووید-۱۹ افزایش می دهد، زیرا جنین در کنار ریه ها ، کلیه ها و قلب به هدف ویروس تبدیل می شود. همچنین بررسی ها نشان داد که پاسخ از یک بیمار به بیمار دیگر بسیار متفاوت است و تظاهرات بیماری شکل های متفاوتی دارد.
جدا از این واقعیت که ACE2 در جفت فراوان است، محققان اظهار کردند که شیوع کووید-۱۹ در زنان باردار می تواند به دلیل مهار عملکرد آنزیم توسط عفونت ویروسی باشد. از آنجا که ویروس از آن برای حمله به سلول ها استفاده می کند، به احتمال زیاد عفونت کووید-۱۹ سبب کاهش ظرفیت ACE2 در بدن می شود. کمبود ACE2 می تواند باعث عدم تعادل در سیستم رنین-آنژیوتانسین و افزایش پپتید آنژیوتانسین ۲ ( یک تنگ کننده عروق ) شود که منجر به افزایش فشار خون مادر و پره اکلامپسی می شود.
محققان تأکید کردند که تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که چرا زنان باردار بیشتر مستعد ابتلا به کووید-۱۹ هستند و نقش این بیماری در پره اکلامپسی چیست. آن ها در حال جمع آوری نمونه های جفت از زنان آلوده به ویروس برای انجام یک سری آزمایش ها برای بررسی بیشتر هستند. گذشته از پره اکلامپسی، محققان به نقش عفونت توسط کروناویروس جدید در التهاب و مسدود شدن عروق جفت علاقمند هستند. برتانگولی گفت: "ما می دانیم که سلول های اندوتلیال به طور کلی تحت تأثیر SARS-CoV-2 قرار دارند. با توجه به نقش آن ها در عروق جفت و تغذیه بافت جفت، احتمال دارد که عفونت ایجاد شده توسط ویروس کووید باعث ایجاد مشکلات عروقی در جنین شود. اگر چنین است، این فرآیند می تواند رشد جنین را محدود کند، حتی در صورت عدم وجود پره اکلامپسی."