برای افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مانند پسوریازیس، نگرانی در مورد خطر ابتلا به کووید-۱۹ و عوارض در سیستم ایمنی وجود دارد. آنچه شناخته شده است این است که گروههای خاصی از جمله افراد بالای ۶۵ سال و افرادی که دارای بیماریهای جدی مانند بیماری قلبی، دیابت، بیماریهای ریوی و بیماریهای کلیوی و کبدی هستند، در معرض ابتلا به کووید-۱۹ و بیماری شدیدتر هستند. در حالی که مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) افراد مبتلا به پسوریازیس یا سایر بیماریهای خودایمنی را در میان افراد در معرض خطر قرار نمیدهد، بسیاری از افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است شرایطی داشته باشند که ممکن است آن ها را در معرض خطر بیشتر ابتلا به کووید-۱۹ قرار دهد.افراد مبتلا به پسوریازیس نیز در مقایسه با سایر افراد در جمعیت عمومی، در معرض خطر بیشتری برای عفونت، از جمله عفونتهای تنفسی و ذاتالریه هستند. این خطر برای افراد مبتلا به پسوریازیس شدید حتی بیشتر است. طبق گزارشی در سال ۲۰۲۱ در مجله بریتانیایی پوست و مو منتشر شد، افراد مبتلا به پسوریازیس ۳۶ درصد افزایش خطر ابتلا به عفونت و ۳۳ درصد افزایش خطر مرگ ناشی از عفونت دارند.
به طور کلی، محققان دریافتند که افراد مبتلا به پسوریازیس در مقایسه با سایر افراد در جمعیت عمومی، بیشتر در معرض ابتلا به کووید-۱۹ هستند. دادهها بر اساس تعداد افراد مبتلا به پسوریازیس که به کووید-۱۹ مبتلا شدهاند در مقایسه با افراد بدون پسوریازیس (شاهد) که به این ویروس نیز مبتلا شدهاند، ۳۳ درصد افزایش خطر را نشان میدهد. محققان حدس می زنند که افزایش خطر ناشی از درمان های سیستمیک می تواند خطر عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مانند کووید-۱۹ را افزایش دهد. افراد مبتلا به پسوریازیس همچنین در معرض خطر بیشتری برای بیماری های همراه مانند چاقی و فشار خون بالا هستند، شرایطی که با عفونت های شدید کووید-۱۹ مرتبط است. علاوه بر این، افراد مبتلا به پسوریازیس و/یا آرتریت پسوریاتیک که از برخی داروهای خوراکی-سیستمیک، از جمله متوترکسات استفاده میکنند، در مقایسه با افرادی که با داروهای موضعی درمان میکنند، شانس کمتری برای ابتلا به کووید-19 دارند.
علائم کووید-۱۹ با پسوریازیس
علائم کووید-۱۹ که ممکن است با پسوریازیس تجربه کنید، همان علائمی است که برای افراد دیگری که به کووید-۱۹ مبتلا می شوند، هستند. شایع ترین علائم عبارتند از تب، بدن درد، سرفه، خستگی، لرز، سردرد، گلودرد و از دست دادن بویایی یا چشایی. برخی از افراد ممکن است علائم شدیدتری مانند تب بالا و تنگی نفس را تجربه کنند. اگر در معرض کووید-۱۹ قرار گرفته اید، حدود دو تا ۱۴ روز طول می کشد تا علائم ایجاد شوند.
عوارض پسوریازیس و کووید-۱۹
اگر آزمایش کووید-۱۹ شما مثبت بود، علائمی دارید یا فکر می کنید در معرض ویروس قرار گرفته اید، باید فوراً با پزشک اصلی خود تماس بگیرید. حتما به آنها بگویید که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی برای درمان پسوریازیس استفاده می کنید. اگر آزمایش شما مثبت بود، باید با دکتری که پسوریازیس شما را درمان میکند نیز تماس بگیرید تا به شما بگوید چگونه مراقبت از پسوریازیس خود را در حین بهبودی مدیریت کنید. آنها ممکن است به شما پیشنهاد دهند که دوز بعدی یا درمان هایی را که سیستم ایمنی شما را سرکوب می کنند تغییر دهید یا به تعویق بیاندازید. پزشک شما همچنین اطلاعاتی در مورد گزینه های درمانی برای جلوگیری از تشدید (دوره فعالیت بالای بیماری) در این مدت به شما می دهد. شواهد کافی در مورد اینکه کووید-۱۹ چگونه بر افراد مبتلا به پسوریازیس تأثیر میگذارد یا ممکن است متفاوت از افراد بدون پسوریازیس تحت تأثیر قرار گیرند، وجود ندارد. عوارض کووید-۱۹ از جمله دیسترس تنفسی حاد، آسیب قلبی، لخته شدن خون، و موارد دیگر، میتواند بر هر فردی که به عفونت مبتلا میشود، بخصوص کسانی که در معرض خطر بالاتری برای این بیماری هستند، تأثیر بگذارد. اما مشخص نیست که آیا افراد مبتلا به پسوریازیس در معرض خطر بالایی برای این نوع عوارض هستند یا خیر. به نظر می رسد حجم کمی از تحقیقات موجود نشان می دهد که خطر آنها با سایر افراد در جمعیت عمومی متفاوت نیست.
درمان پسوریازیس و کووید-۱۹
اعتقاد بر این است افرادی که دارای نقص ایمنی هستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کووید-۱۹ هستند. در حالی که این مطلب معمولاً برای افراد مبتلا به سرطان تحت شیمیدرمانی و افرادی که HIV/AIDS کنترل نشده دارند، اعمال میشود، اما میتواند برای افرادی که داروهایی مصرف میکنند که بر عملکرد سیستم ایمنی آنها تأثیر میگذارد نیز اعمال شود. افراد مبتلا به پسوریازیس از درمانهای دارویی سرکوبکننده سیستم ایمنی مختلف، از جمله متوترکسات، داروهای بیولوژیک، سیکلوسپورین و مهارکنندههای ژانوس کیناز استفاده خواهند کرد. دستورالعملهای فعلی آکادمی پوست آمریکا توصیه میکند افرادی که داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مصرف میکنند به مصرف آنها ادامه دهند، مگر اینکه آزمایش آنها مثبت باشد یا علائم کووید-۱۹ داشته باشند. علاوه بر این، جدیدترین تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس، از جمله افرادی که تحت درمان دارویی بیولوژیک هستند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا یا آسیب جدی به کووید-۱۹ از درمانهای پسوریازیس خود نیستند.
سوالات متداول
آیا در صورت ابتلا به پسوریازیس باید واکسن کووید-۱۹ دریافت کنم؟
احتمالاً از خود می پرسید که آیا تزریق واکسن کووید-۱۹ برای شما بی خطر است یا خیر. پاسخ برای اکثر افراد مبتلا به پسوریازیس مثبت است. هم شورای بین المللی پسوریازیس و هم بنیاد ملی پسوریازیس توصیه می کنند که افراد مبتلا به پسوریازیس این واکسن را مصرف کنند. با توجه به شورای بین المللی پسوریازیس در مورد کووید-۱۹، "هیچ مدرکی مبنی بر تاثیر واکسن ها بر شروع یا شدت پسوریازیس وجود ندارد."
آیا واکسن کووید-۱۹ برای مبتلایان به پسوریازیس موثر است؟
تحقیقات نشان داده است که از هر ۱۰ فرد مبتلا به بیماری های خودایمنی، از جمله پسوریازیس، یک نفر ممکن است به درستی در برابر کووید-۱۹ محافظت نشود. تحقیقات بیشتر نشان می دهد که افرادی که از داروهای سیستمیک مانند متوترکسات و ریتوکسان (ریتوکسیماب) استفاده می کنند، ممکن است به واکسن واکنش ضعیفی نشان دهند، اما این موارد یافته ها هنوز در مراحل اولیه هستند. هیچ یک از تحقیقات تایید یا پیشنهاد نمی کند که افراد مبتلا به بیماری های خودایمنی باید از واکسیناسیون خودداری کنند. در واقع، کالج روماتولوژی آمریکا توصیه می کند که همه افراد مبتلا به بیماری های روماتیسمی و خودایمنی واکسینه شوند. آنها خاطر نشان می کنند که حتی اگر واکسن ها محافظت کامل را ارائه نکنند، باز هم برای مردم مفید هستند. این امر به این دلیل است که حتی محافظت جزئی می تواند در برابر علائم شدید، عوارض تهدید کننده زندگی و مرگ ناشی از کووید-۱۹ محافظت کند.
آیا کووید-۱۹ برای مبتلایان به پسوریازیس خطرناک تر است؟
حتی اگر افراد مبتلا به پسوریازیس در معرض خطر بیشتری برای عفونت هستند، هیچ شواهدی تا به امروز نشان نداده است که کووید-۱۹ ممکن است برای آنها در مقایسه با سایر افراد بدون این بیماری خطرناک تر باشد. آنچه که تحقیقات نشان می دهد این است که داشتن سایر عوامل خطر، از جمله سن بالاتر و شرایط پزشکی جدی، خطر ابتلا به بیماری شدیدتر یا عوارض ناشی از کووید-۱۹ را افزایش می دهد.
همهگیری کووید-۱۹ برای افرادی که بیماریهای جدی مانند پسوریازیس را مدیریت میکنند، زمان چالشبرانگیزی است. اما ابتلا به پسوریازیس در میانه یک بیماری همه گیر به این معنی نیست که باید از بیرون رفتن، رفتن به مطب پزشک یا دریافت درمان های تزریقی بترسید. پیشگیری از کووید-۱۹ می تواند به سادگی واکسن زدن و رعایت بهداشت باشد. این تمرینها ممکن است خستهکننده به نظر برسند، اما مهمترین ابزاری هستند که برای کاهش احتمال بیماری و مدیریت پسوریازیس در اختیار دارید.