به طور کلی کودکان کمتر از بالغین علائم بیماری را نشان میدهند و عوارض شدید بیماری و نیاز به بستری در آن ها کمتر است. همچنین میزان بستری کودکان در بخش مراقبتهای ویژه بسیار کم و حدود نیم تا ۲ درصد است. علائم بیماری که تقریبا ۱۴-۲ روز بعد از تماس ظاهر می شود، مشابه بقیه ویروسهای تنفسی از جمله آنفلوآنزا، شامل تب، سرفه، تنگی نفس، گلودرد، سردرد، اسهال و از بین رفتن حس چشایی و بویایی و راش (بثورات پوستی) است. در گروه سنی زیر ۱۸ سال، بیماری در جنس مذکر و در گروه ۱۷-۱۵ سال شایعتر است اما درصد بستری کودکان زیر یکسال بیشتر بوده است. در میان کودکان بستری ۷۷ درصد بیماری زمینهای همچون بیماری قلبی، نقص سیستم ایمنی و آسم داشتهاند. کودکان ابرپخشکنندههای بیماریهای دیگر مانند آنفلوآنزا هستند. آنها یکی از گروههای آسیبپذیر در ابتلا به آنفلوآنزا هستند ولی به نظر میرسد وقتی به کرونا مبتلا میشوند، بیماریشان وخیم نمیشود.
اکثر کودکان به سرعت بهبود می یابند
بر طبق پژوهش صورت گرفته در بریتانیا، با استفاده از داده های بیماران مبتلا کووید-۱۹، علایم و شدت بیماری در کودکان مبتلا به کووید تا ۲۸ روز پس از ابتلای آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که این کودکان بیشتر از سردرد، خستگی، تب و گلودرد رنج می بردند. کودکان مبتلا به کووید-۱۹ معمولاً به سرعت بهبود می یابند: طول متوسط بیماری برای آن ها شش روز بود. برای کودکان دبستانی کمی کوتاه تر (پنج روز) و برای نوجوانان طولانی تر (هفت روز). تنها ۴/۴ درصد از کودکان علائم طولانی مدت کووید-۱۹ را در ۲۸ روز یا بعد از آن گزارش کردند (در مقایسه با ۳/۱۳ درصد از بزرگسالان، با استفاده از روش مشابه). این میزان در نوجوانان (۱/۵ درصد) و خردسالان ۱/۳ درصد بود. با این حال، تقریباً اغلب کودکان (۴/۹۸ درصد) تا هشت هفته بهبود یافته بودند، که نشان می دهد بیماری طولانی مدت در کودکان کمتر از بزرگسالان رخ می دهد.
نکته مهم این است که تعداد علائم در کودکان مبتلا به بیماری طولانی مدت کووید افزایش نیافته است: به طور متوسط، آن ها در هفته اول بیماری خود، شش نشانه متفاوت کووید را داشتند، اما پس از روز ۲۸ به طور متوسط فقط دو مورد را گزارش نمودند. شایع ترین علائم (در کل بیماری) خستگی، سردرد، از دست دادن بویایی و گلودرد بود که سه مورد اول به احتمال زیاد با بیماری طولانی مدت کووید مرتبط است.
مقایسه نتایج پژوهش ها
سپس این نتایج را با کودکانی که علائم شبه کووید (کسانی که ممکن است به ویروس دیگری مانند راینوویروس یا آدنوویروس آلوده شده باشند) داشتند، مقایسه شد. نتیجه آزمایش آن ها منفی بود. این کودکان به طور متوسط بیماری کوتاه تری داشتند (فقط سه روز) و تعداد بسیار کمی از آن ها علائم چهار هفته ای داشتند. با این حال، آن دسته از کودکان فاقد کووید-۱۹ که بیش از چهار هفته درگیر علایم مشابه کووید بودند نسبت به کسانی که تست کووید مثبت داشتند، علائم مداوم تری را گزارش کردند. این مطلب یک نتیجه مهم را ارائه می دهد: ارزیابی و درمان هر کودکی که حالش خوب نیست باید اولویت ما باشد، چه در زمان همه گیری یا در زمان های دیگر، چه مبتلا به کووید-۱۹ باشد و چه بیماری دیگری.
یافته های این پژوهش با مطالعات صورت گرفته در سوئیس و استرالیا مطابقت دارد که نشان می دهد اکثر کودکان به طور کامل از کووید-۱۹ بهبود می یابند. مانند همه مطالعات، این تحقیقات نیز دارای محدودیت های مهمی بود. این پژوهش فقط داده های کودکانی را مورد بررسی قرار داد که علائم آن ها باعث مشکوک شدن به کووید-۱۹ بود. این هم یک نقطه قوت است (علائم آن ها همزمان با زمان انجام آزمایش بود) و هم یک نقطه ضعف است (کودکانی که بدون علامت یا دارای علائم بسیار خفیف بودند یا به آزمایش دسترسی نداشتند، مورد بررسی قرار نگرفتند). همچنین، شرکت کنندگان در مطالعه، در حالی که تعداد زیادی هستند اما جمعیت کامل انگلستان را از نظر قومیت و وضعیت اقتصادی و اجتماعی در بر نمی گیرند.
جمع بندی
نتایج این بررسی، پیامدهایی را برای چندین حوزه سیاست سلامت عمومی دارد. اولا، با وجود اینکه درصد کمی از کودکان مبتلا به کووید-۱۹ ، علائم طولانی مدت را تجربه می کنند، اما همین درصد کم نیز تعداد زیادی از کودکان را شامل می شود (با توجه به همه گیری و نرخ بالای مبتلایان). بنابراین ما باید به مراقبت های اولیه و انواع حمایت های کودکان مبتلا به بیماری های مزمن در خانه و مدرسه نیاز داشته باشیم. ثانیاً، واکسیناسیون راه حلی تاثیرگذار است. ما امیدواریم که این پژوهش به درک نحوه تاثیر کودکان از بیماری کووید-۱۹ کمک کند تا به بحث های جاری در مورد واکسیناسیون در این گروه سنی کمک کند. در نهایت، داده های ما نشان می دهد که برای اکثر کودکان، کووید-۱۹ یک بیماری کوتاه مدت است.
برای مشاوره رایگان کرونا با گروه پزشکان گرین پاس روی این لینک کلیک کنید