هنوز هم در خصوص تزریق واکسن های کووید -۱۹ در بین تعدادی از مردم تردید وجود دارد. چنین تردیدی با تصورات آن ها مبنی بر ایمن نبودن واکسن ها و داشتن خطراتی به مراتب بالاتر از ابتلا به ویروس کرونا، مرتبط است. اما کارشناسان از واکسن ها دفاع می کنند و ابهامات در مورد عوارض جانبی احتمالی آن ها، به ویژه عوارض طولانی مدت را برطرف می کنند. از همان ابتدا، مقامات پزشکی و کارشناسان در مورد واکسن های کووید-۱۹ کاملا صریح و روراست بوده اند و از ایجاد عوارض جانبی متعددی که در مورد آنها دیده می شود، پرده برداشتند. با این حال، درباره تأثیرات طولانی مدت آن ها در رسانه ها چیز زیادی گفته نشده است و دلیل واضحی در پشت آن وجود دارد. هنوز اطلاعات کافی برای اثبات این که واکسن های کووید -۱۹ عوارض جانبی طولانی مدت دارند یا خیر، وجود ندارد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) در وب سایت خود اعلام کرد که تاکنون هیچ عارضه جانبی طولانی مدتی در میلیون ها نفری که واکسن دریافت کرده اند، تشخیص داده نشده است. با این حال، آژانس بهداشت عمومی احتمال وقوع عارضه های طولانی مدت را کاملا رد نکرده است. اگرچه عوارض جانبی طولانی مدت و جدی ممکن است رخ دهد، اما احتمال بروز آن ها پس از واکسیناسیون در برابر کروناویروس، بسیار بعید است. CDC در دستورالعمل خود توضیح می دهد که از نظر زمانی، عوارض جانبی به طور کلی در عرض شش هفته پس از دریافت دوز واکسن ظاهر می شوند. شایع ترین عوارض جانبی، مانند درد عضلانی، تورم، سردرد، لرز و تب، بلافاصله پس از تزریق واکسن ظاهر می شوند. اما برای این که جامعه پزشکی بتواند وضعیت را پیگیری کند، FDA میزان نظارت بر واکسن های مجاز را حداقل هشت هفته پس از دوز نهایی اعلام کرده است.
آیا واکسن های کرونا عوارض طولانی مدت دارند؟
دلیل اصلی این که چرا واکسن های کووید -۱۹ عوارض درازمدت ایجاد نمی کنند ، به ماهیت آن بستگی دارد. بر خلاف داروهایی که در دوزهای طولانی مدت مصرف می شوند، واکسن ها به صورت یک یا دو دوز تزریقی طراحی شده اند. به گفته پل گوپفرت، مدیر کلینیک تحقیقاتی واکسن آلاباما در بیرمنگام، واکسن ها معمولاً به صورت هدفمند ساخته می شوند و هدف اصلی آن ها ایجاد فرآیندی است که منجر به شروع یک سری واکنش ها در سیستم ایمنی بدن شود. واکسن ها فقط به همین منظور طراحی شده و سپس به سرعت توسط بدن حذف می شوند. این امر به ویژه در مورد واکسن های mRNA صادق است. mRNA به طرز باور نکردنی و به سرعت تخریب می شود لذا شما انتظار ندارید که هیچ یک از این واکسن ها عوارض جانبی طولانی مدت داشته باشند. تا به حال، این اتفاق، هرگز با هیچ واکسنی رخ نداده است. برعکس، داروها عوارض جانبی دراز مدتی دارند، زیرا اکثر آن ها طوری طراحی شده اند که هر روز در یک بازه زمانی خاص مصرف شوند. به همین دلیل، برخی از مشکلات وابسته به آن ها ممکن است با گذشت زمان خود را نشان دهند، به ویژه هنگامی که دوز دارو شروع به افزایش کرده و حتی طی ماه ها یا سال ها استفاده از یک داروی خاص به فراتر از حد طبیعی در بدن رسیده باشد.
آیا واکسن های کووید-۱۹ کاملاً بی خطر هستند؟
واکسن های mRNA عمدتا بی خطر هستند اما نه صد در صد. با رواج واکسن ها در کشور و در بسیاری از نقاط جهان، اکنون متخصصان داده های زیادی در اختیار دارند تا با اطمینان بگویند که واکسن ها بی خطر هستند. با این حال، پل گوپفرت در مصاحبه ای اعلام کرد که برخی از عوارض جانبی نادر اخیراً دیده شده است. گزارش شده است که از هر صد هزار نفری که با AstraZeneca واکسینه شده اند، یک نفر دچار اختلال انعقادی به نام ترومبوسیتوپنی شده است. به تازگی، برخی از دریافت کنندگان واکسن Moderna وPfizer مبتلا به میوکاردیت یا التهاب عضله قلب شده اند. اما گوپفرت معتقد است که گزارشات مربوط به عوارض جانبی نادر واکسن ها با واکسیناسیون بیشتر افراد تکمیل خواهد شد و نتایج قطعی تری در آن زمان بدست خواهد آمد. به گفته کارشناسان، آن ها تازه در حال مشاهده و بررسی عوارض جانبی نادر هستند، زیرا تا زمانی که میلیون ها نفر واکسن را دریافت نکرده باشند، چنین عوارضی نیز به راحتی ظاهر نمی شود. گوپفرت افزود که حتی با ظهور این عوارض جانبی، همه باید همچنان در نظر بگیرند که کووید-۱۹ خطرات بسیار بیشتری نسبت به موارد اخیر گزارش شده دارد. علاوه بر این، وقوع عوارض جانبی نادر در تعداد بسیار معدودی دیده شده است در حالی که واکسن های کووید تاکنون توانسته اند جان میلیون ها نفر را در سراسر جهان نجات دهند.