مشاوره ژنتیکی قبل از بارداری اهمیت زیادی دارد زیرا به والدین آینده کمک میکند تا خطر داشتن فرزندی با شرایط ژنتیکی را درک کنند و به آنها امکان میدهد تصمیمات آگاهانهای درباره گزینههای غربالگری و آزمایشهای پیش از تولد بگیرند. همچنین، آنها را برای پیامدهای احتمالی، از جمله احتمال داشتن کودکی با نیازهای ویژه، بر اساس تاریخچه خانوادگی و شرایط فردی آماده میکند. در نهایت، به دنبال این فرآیند، در طول دوران بارداری حمایت و راهنمایی لازم انجام می شود.
مشاوره قبل از بارداری چگونه انجام می شود؟
مشاوره قبل از بارداری یک ملاقات با مشاوره ژنتیک شماست که به شما کمک میکند برای بارداری آینده برنامهریزی کنید. در این جلسه، درباره سابقه خانوادگی، عوامل خطر، شرایط پزشکی و سبک زندگی خود صحبت خواهید کرد. این ملاقات بخشی مهم از برنامهریزی برای یک بارداری سالم و ایمن است.
مشاوره ژنتیک قبل از بارداری جلسهای با پزشک شماست که در آن درباره برنامههای خود برای بارداری صحبت میکنید. تلاش برای داشتن یک بارداری سالم، از مدتها قبل از دریافت نتیجه مثبت تست بارداری آغاز میشود. دریافت مشاوره ژنتیک قبل از بارداری میتواند خطر بروز مشکلاتی را که ممکن است در طول بارداری برای شما یا جنین به وجود آید، کاهش دهد.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.
چرا باید مشاوره قبل از بارداری انجام دهیم؟
بارداری میتواند زمانی پر از امیدها و گاهی نگرانیها باشد. ممکن است نگران باشید که آیا فرزندتان در معرض خطر یک مشکل جسمی به نام نقص مادرزادی قرار دارد. شما میتوانید انتخاب کنید که آزمایشهایی انجام دهید تا شرایطی را که ممکن است خطر نقص مادرزادی را افزایش دهد، مانند اختلالات ژنتیکی، بررسی کند. بر اساس نتایج این آزمایشها، ممکن است بخواهید آزمایشهایی انجام دهید تا مشخص شود آیا فرزند شما ممکن است در هنگام تولد به یک مشکل سلامتی مبتلا باشد یا خیر. هدف از انجام مشاوره ژنتیک:
2. حفظ سلامت شما و جنین.
3. کاهش خطر عوارض بارداری.
از آنجا که تقریبا نیمی از بارداریها برنامهریزی نشده هستند، بسیاری از افراد از مزایای مشاوره ژنتیک قبل از بارداری بینصیب میمانند. با این حال، این مشاوره برای کسانی که قصد بارداری دارند، بسیار مهم است و میتواند به داشتن بارداری موفق و نوزادی سالم کمک کند.
مشاوره قبل از بارداری چه مواردی را بررسی می کند؟
پزشک شما عوامل خطر را بررسی خواهد کرد که ممکن است شانس بروز عوارض بارداری را افزایش دهد و به شما در مورد راهحلها آموزش خواهد داد. مشاوره ژنتیک قبل از بارداری شامل موارد زیر است:
2. مداخلات: ممکن است لازم باشد درمانهای فعلی یا سبک زندگی خود را برای آمادهسازی ذهن و بدن برای بارداری تنظیم کنید. پزشک شما میتواند در مورد اقداماتی که باید انجام دهید، آموزش دهد.
3. ارجاعات: پزشک شما میتواند شما را به منابعی که به شما در باردار شدن کمک میکند، متصل کند. برای مثال، برنامه بارداری شما ممکن است شامل منابع بهداشتی مانند بانکهای اسپرم یا رحمهای جایگزین باشد. میتوانید گزینههای خود را در طول مشاوره پیش از بارداری بررسی کنید.
مشاوره ژنتیک قبل از بارداری چه زمانی باید انجام شود؟
این جلسه مشاوره باید حداقل سه ماه قبل از شروع تلاش برای باردار شدن انجام شود. بهترین حالت این است که مشاوره پیش از بارداری بخشی مستمر از مراقبت برای هر کسی با قابلیت باروری باشد که میخواهد در حال حاضر یا در آینده باردار شود.
در مشاوره ژنتیک قبل از بارداری چه اقداماتی انجام می شود؟
یک جلسه مشاوره پیش از بارداری ممکن است شامل معاینات و آزمایشهایی برای بررسی سلامت شما و تاریخچه پزشکی شما و همسرتان برای شناسایی عوامل خطر باشد. پزشک شما همچنین میتواند در مورد افزایش شانس بارداری به شما آموزش دهد.
2. آزمایشها: ممکن است نیاز به آزمایشهایی برای بررسی علائم عفونتها، بیماریها یا شرایطی که نیاز به درمان دارند، داشته باشید. همچنین ممکن است نیاز به آزمایشهای ژنتیکی برای شما و همسرتان باشد تا شرایطی که ممکن است به ارث برسد را شناسایی کنید.
3. تاریخچه پزشکی: پزشک شما شرایط، داروها و جراحیهای قبلی شما را بررسی خواهد کرد. آنها همچنین مواردی مانند چگونگی استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری، منظم بودن عادتهای ماهیانه شما را نیز بررسی می کنند. اگر شما زایمان قبلی یا حتی سقط داشته اید، مشاور شما با شما در این رابطه صحبت خواهد کرد.
4. تاریخچه خانوادگی: تاریخچه خانوادگی شما میتواند بینشهایی در مورد شرایط یا اختلالات ژنتیکی که ممکن است به کودک منتقل کنید، ارائه دهد. بررسی تاریخچه پزشکی و خانوادگی همسرتان نیز به همین دلایل مهم است.
پزشک شما همچنین میتواند در برنامه ریزی زمانی برای باردار شدن به شما راهنماییهایی ارائه دهد. آنها میتوانند به شما کمک کنند:
• بهترین زمان تلاش برای باردار شدن: پزشک شما میتواند به شما در نمودار کشیدن زمان تخمکگذاری (رها کردن تخم) هر ماه کمک کند تا بدانید چه زمانی احتمال بارداری بیشتری دارید.
• زمان مناسب تلاش برای باردار شدن دوباره: بسته به عواملی مانند سن و سلامت شما، تلاش برای باردار شدن خیلی زود بعد از زایمان (یا سقط جنین) میتواند خطر عوارض بارداری را افزایش دهد. پزشک شما میتواند به شما در مورد زمان مناسب برای تلاش مجدد مشاوره دهد.
• برنامهریزی ایدهآل و شرایط برای داشتن کودک: ممکن است شما بخواهید کودک داشته باشید اما احساس کنید آماده نیستید. پزشک شما میتواند به شما در شناسایی عواملی که باید در نظر بگیرید کمک کند. به عنوان مثال، آنها میتوانند تأثیر سن شما بر باروریتان را توضیح دهند. همچنین میتوانید در مورد منابع مالی و اجتماعی که باید قبل از تلاش برای بچهدار شدن در دسترس باشد، صحبت کنید.
• واکسنهایی که باید دریافت کنید: پزشک شما میتواند در مورد واکسنهایی که باید قبل از بارداری انجام دهید تا از خود و کودک آیندهتان محافظت کنید مانند واکسن MMR مشاوره دهد.
• مدیریت شرایط پزشکی موجود: پزشک شما میتواند به شما در رسیدگی به هرگونه مشکلی که در زمینه سلامتی خود دارید کمک کند تا سلامت خود را برای بارداری به دست آورید.
دانستن اینکه چه زمانی آماده والد بودن هستید و چه زمانی نیستید به اندازهی دانستن اینکه چگونه شانس بارداری سالم را افزایش دهید، مهم است.
مشاوره ژنتیک قبل از بارداری چه کمکی می کند؟
در مشاوره ژنتیک قبل از بارداری، پزشک یا مشاور شما عوامل مختلفی را ارزیابی خواهد کرد که ممکن است تجربه و نتایج بارداری شما را تحت تأثیر قرار دهد.
بیماریهای مزمن در بارداری
چندین بیماری مزمن میتوانند خطر عوارض بارداری را افزایش دهند. پزشک شما شرایط شما را بررسی خواهد کرد تا بفهمید بارداری چگونه ممکن است بر برنامه درمانی شما تأثیر بگذارد. برای مثال، ممکن است نیاز به تغییر داروها یا تنظیم دوز آنها داشته باشید. همچنین ممکن است نیاز به برنامهریزی برای ویزیتهای بیشتر پزشک داشته باشید تا سلامت شما را زیر نظر داشته باشند.
شرایط مزمنی که ممکن است خطراتی برای بارداری ایجاد کنند شامل:
• افسردگی
• دیابت
• بیماری قلبی
• فشار خون بالا
• بیماری کلیوی
• بیماری تیروئید
بسیار مهم است که بدون مشورت با پزشک خود، درمانهای خود را تغییر ندهید (مانند قطع ناگهانی داروها). با پزشک خود در مورد اینکه چه مواردی ممکن است تغییر کند و چه مواردی ثابت باقی خواهد ماند، گفتگو کنید.
تاثیر شرایط ژنتیکی در بارداری
تاریخچه پزشکی و خانوادگی بهویژه در شناسایی شرایطی که ممکن است به فرزندتان منتقل شود، مفید است. ممکن است نیاز به آزمایش یا مشاوره ژنتیکی داشته باشید تا احتمال ارثی شدن یک بیماری ژنتیکی در فرزندتان را درک کنید. بر اساس خطرات، پزشک شما میتواند راهحلهایی را توصیه کند.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.
اهمیت بررسی عفونت ها قبل از بارداری
پزشک شما ممکن است شما را برای عفونتها، از جمله عفونتهای مقاربتی که میتوانند به شما یا جنین آسیب برسانند، غربالگری کند. عفونتهایی که میتوانند خطر عوارض بارداری را افزایش دهند شامل موارد زیر هستند:
• HIV
• سرخک
• سرخجه
• کزاز
• آبلهمرغان
• ویروس زیکا
مهم است که قبل از بارداری، در مورد واکسیناسیون خود اطلاعات کافی داشته باشید. برخی واکسنها، مانند واکسن آنفلوآنزا و واکسن هپاتیت B در دوران بارداری ایمن هستند. دیگر واکسنها حتما باید طبق دستور پزشک در برنامه واکسیناسیون شما قرار بگیرد. پزشک شما میتواند اطمینان حاصل کند که در صورت تلاش برای بارداری، شما در زمان مناسب واکسینه شدهاید یا خیر.
تاثیر داروها و مکملهای مصرفی در باردار
پزشک شما تمام داروها و مکمل هایی که مصرف میکنید را بررسی خواهد کرد تا مطمئن شود که برای مصرف در دوران بارداری ایمن هستند. همچنین آنها شما را در مورد دریافت ویتامینها و مواد معدنی لازم برای حفظ سلامتی آگاه خواهند کرد.
پزشک شما ممکن است شما را به مصرف ویتامینهای قبل از بارداری مثل اسید فولیک راهنمایی کند. اسید فولیک میتواند از بروز نقصهای مادرزادی (نقصهای لوله عصبی) در نخاع و مغز جنین جلوگیری کند. بهتر است این مکملها را سه تا شش ماه قبل از بارداری شروع کنید.
رژیم غذایی و ورزش در دوران بارداری
شما در مورد رژیم غذایی و سطح فعالیت خود و تغییراتی که ممکن است قبل و در طول بارداری لازم باشد انجام دهید، صحبت خواهید کرد. بهعنوان مثال، پزشک شما در مورد بهترین منابع تغذیه در دوران بارداری و تعداد کالریهایی که روزانه نیاز دارید به شما مشاوره خواهد داد. آنها همچنین میتوانند به شما بگویند که چه غذاهایی را باید از مصرف آنها اجتناب کنید، مانند ماهیهایی که ممکن است دارای سطوح بالای جیوه باشند. پزشک شما همچنین میتواند در مورد میزان افزایش وزن مناسب در دوران بارداری با شما صحبت کند.
بهطور کلی، شما باید ۳۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط در پنج روز هفته انجام دهید. اما نباید تا حد خستگی ورزش کنید یا تمریناتی را انجام دهید که شما را در معرض خطر سقط قرار دهد. پزشک شما میتواند شما را در این زمینه راهنمایی کند.
وزن مناسب شما در بارداری
اگر وزن شما بالا یا پایین در نظر گرفته شود، ممکن است نیاز به ایجاد تغییرات در سبک زندگی یا مراجعه به یک متخصص تغذیه داشته باشید. وزن زیر حد معمول (BMI کمتر از ۱۸.۵) خطر زایمان زودرس یا داشتن نوزاد کم وزن را افزایش میدهد. از سوی دیگر، چاقی (BMI بیشتر از ۳۰) خطرات زیر را افزایش میدهد:
• فشار خون بالا در بارداری
• عوارض در هنگام زایمان
پزشک شما میتواند به شما در تنظیم یک برنامه برای رسیدن به وزنی که برای بارداری سالم مناسب است، کمک کند.
تاثیر سیگار کشیدن، مصرف الکل و استفاده از مواد مخدر در بارداری
ترک سیگار، الکل و استفاده از مواد مخدر تفریحی هنگام آمادهسازی بدن برای بارداری ضروری است. استفاده از مواد با بسیاری از عوارض بارداری مرتبط است، از جمله مرگ جنین. نوشیدن الکل در دوران بارداری میتواند منجر به سندرم الکل جنینی شود. مانند استفاده از مواد، سیگار کشیدن هم میتواند باعث بروز مشکلات جدی در جنین و حتی منجر به سقط جنین یا مرده زایی شود. حتی قرار گرفتن در معرض دود سیگار میتواند خطر آسیب به جنین را افزایش دهد. در عوض، ترک سیگار میتواند خطر برخی عوارض بارداری را حداقل ۲۰٪ کاهش دهد.
پزشک شما میتواند برنامههای ترک سیگار را به شما ارائه دهد تا به شما در ایجاد این تغییرات کمک کند.
مواد و سموم خطرناک در بارداری
سموم موجود در محیط خانه یا محل کار شما میتوانند خطراتی در دوران بارداری ایجاد کنند. پزشک شما خطرات قرار گرفتن در معرض این سموم را ارزیابی خواهد کرد. مواد خطرناک که میتوانند بر بارداری شما تأثیر بگذارند عبارتند از:
• آزبست
• فلوراید
• سرب
• سموم دفع آفات
• مواد شیمیایی محل کار
• فضولات جوندگان
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.
چه تصمیماتی در جلسه مشاوره قبل از بارداری گرفته می شود؟
پزشک شما ممکن است مجموعهای از تغییرات در سبک زندگی و پیشنهادات بهداشتی را توصیه کند، از جمله:
• ایجاد یک رژیم غذایی مغذی
• توسعه یک برنامه ورزشی سالم
• ترک سیگار یا نوشیدن الکل
• بهروزرسانی واکسیناسیونها
• اجتناب از استرس یا یادگیری نحوه مدیریت بهتر آن
• مصرف ویتامینهای توصیه شده (از جمله ویتامینهای قبل از بارداری)
• مراجعه به متخصصان برای مشکلات سلامتی قبل از باردار شدن
• عدم مصرف داروهایی که به شما یا جنین آسیب میزند (همیشه قبل از شروع یا قطع یک دارو با پزشک خود صحبت کنید)
چه مواردی باید حتما در مشاوره ژنتیک قبل از بارداری بررسی شود؟
به توصیه مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) موضوعاتی که باید در طی مشاوره ژنتیک قبل از بارداری به آنها پرداخته شود، شامل موارد زیر می باشد:
• شرایط پزشکی
• تاریخچه خانوادگی
• داروها
• غربالگری بیماریها
• وضعیت واکسیناسیون
• تغذیه و ورزش
• ویتامینهای قبل از بارداری
• قرار گرفتن در معرض سموم
• استفاده از مواد (دارو، الکل و تنباکو)
• محیط امن (قرار نگرفتن در معرض خشونت شریک زندگی)
پزشک شما مجموعهای از موضوعات را که بهطور کلی به سلامت شما میپردازد، بررسی خواهد کرد. عوامل زیادی در داشتن یک بارداری سالم نقش اساسی و مهم دارند.
در پایان کارشناسان ما به شما توصیه می کنند:
مشاوره ژنتیک قبل از بارداری را بهعنوان یک ویزیت سلامت برای خودتان در نظر بگیرید،که با کاهش خطر بیماری، سیستم تولیدمثل شما را سالم نگه میدارد. مشاوره ژنتیک قبل از بارداری با کاهش خطرات، بارداری شما را سالم نگه میدارد. در صورت تمایل به باردار شدن، با یک مشاور ژنتیک تماس بگیرید و درباره مشاوره ژنتیک قبل از بارداری بپرسید. بهترین شروع برای یک بارداری سالم، دانستن چگونگی داشتن آن است.
برای درک بیشتر اهمیت موضوع مشاوره ژنتیک، به شما پیشنهاد می کنیم مقالات مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و همچنین مشاوره ژنتیک چیست؟ را مطالعه بفرمایید.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.
من قصد بارداری دارم، الان میتونم مشاوره انجام بدم؟
26 مهر 1403
پاسخبله در خدمتتون هستیم.
26 مهر 1403
پاسخمیتونم درخواست ثبت کنم؟
26 مهر 1403
پاسخبله، از طریق راه های ارتباطی در خدمتتون هستیم.
26 مهر 1403
پاسخکاش همه انجام بدن
07 مهر 1403
پاسخمتشکرم👌
07 مهر 1403
پاسخ