چند روز پیش یکی از مراجعین ما سوالی پرسید در ارتباط با علائم HIV و ایدز در زنان، به نظرم سوال خوبی بود و تصمیم گرفتیم یک سری اطلاعات راجع به تفاوت این علائم در زنان و مردان آماده کنیم و اینجا با شما به اشتراک بگذاریم. اگر فکر می کنید این اطلاعات برای شما هم مفید است در این مقاله با ما همراه باشید و اگر سوالی داشتید، کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
طبق مطالعات انجام شده ممکن است در نحوه تجربه علائم HIV در زنان و مردان تفاوت های کمی وجود داشته باشد، اما تحقیقات بیشتری برای تأیید این موضوع مورد نیاز است. اگرچه در بیشتر مواقع علائم HIV در زنان و مردان مشابه هستند، اما برخی علائم خاص میتوانند در زنان در مراحل اولیه یا مراحل بعدی عفونت رخ دهند.
علائم HIV و ایدز در زنان
• سوزش یا زخم واژن
• پریودهای نامنظم
• درد لگن
• درد هنگام رابطه جنسی
• درد هنگام ادرار کردن
• خونریزی یا لکه بینی بین پریودها
• خونریزی شدید واژن به طور غیر طبیعی
• ترشحات آبکی و خونی واژن، گاهی اوقات با بوی بد
عفونت HIV و علائم HIV در زنان
عفونت حاد HIV چیست؟
عفونت حاد HIV، اولین مرحله از سه مرحله بیماری بلافاصله پس از مواجهه با ویروس است. در این مرحله، سیستم ایمنی بدن شروع به تولید آنتیبادیهای دفاعی میکند تا به مبارزه با ویروس کمک کرده و عفونت را تحت کنترل درآورد.
به طور کلی، دوره عفونت حاد از شروع تا پایان 7 تا ۱۴ روز طول می کشد، که به عنوان سندرم حاد رتروویروسی یا ARS شناخته می شود. در این زمان برخی از افراد ممکن است علائمی شبیه به آنفولانزا مثل تب خفیف و درد بدن همراه با تورم غدد لنفاوی و بثورات پوستی را تجربه کنند.
طبق مطالعهای در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، تا ۴۳٪ از افراد ممکن است هیچگونه علائمی از عفونت حاد HIV را تجربه نکنند.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در زمینه HIV در زنان می باشند.
تفاوت در میزان علائم HIV در زنان و مردان
زمانی که علائم حاد ایجاد می شوند، به طور کلی در زنان و مردان یکسان است. جایی که آنها متفاوت هستند، سرعت دوره عفونت حاد می باشد.
تحقیقات نشان داده است که زنان به احتمال بیشتری نسبت به مردان در تماس های جنسی دچار ابتلا به HIV می شوند.
یکی از دلایل احتمالی این موضوع، تفاوت های بیولوژیکی بین اندام جنسی زنان و مردان است.
این عوامل و سایر عوامل باعث افزایش میزان عفونت های جدید در زنان نسبت به مردان می شود و همچنین به معنای پیشرفت سریعتر بیماری است.
طبق بررسی انجام شده در سال ۲۰۱۴، ابتلا به HIV در زنان، به میزان 1.6 برابر بیشتر از مردان ممکن است منجر به بیماری ایدز شود.
HIV در زنان به همراه STD
بعضی علائم HIV در زنان ممکن است در صورت ابتلا همزمان فرد به HIV و یکی دیگر از بیماری های مقاربتی (STD) بروز کند.
مطالعات نشان می دهد که از هر ۷ نفر مبتلا به HIV، یک نفر در زمان تشخیص، به بیماری دیگری از بیماری های مقاربتی (STD) نیز مبتلا است. برخی مطالعات دیگر نشان می دهد که میزان همزمانی ابتلا به HIV/STD ممکن است حتی بیشتر باشد.
شایع ترین بیماری های مقاربتی، در بین زنان مبتلا به HIV عبارتند از: کلاميديا، سوزاک، تريکومونياز و سيفيليس.
داشتن این عفونت ها یا حتی عفونت های غیر قابل انتقال از طریق رابطه جنسی مانند واژینوز باکتریال (BV)، می تواند خطر ابتلا به HIV در زنان را دو تا سه برابر افزایش دهد.
این عفونت ها عملکرد سد دفاعی مخاط واژن را تضعیف کرده و باعث افزایش غلظت سلول های ایمنی در محل عفونت می شوند. در میان آن ها سلول های T CD4 هستند، سلول هایی که HIV مورد هدف قرار می دهد.
در صورت عفونت مشترک ممکن است بیمار با علائم عفونت های STD مراجعه کند و در نهایت HIV هم تشخیص داده شود.
به همین دلیل، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکند که هر کسی که به دنبال تشخیص و درمان یک بیماری مقاربتی (STD) است، تست HIV را انجام دهد.
اگر شما هم نگران سلامتی خود هستید یا در مورد HIV در زنان سوالی دارید، کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
عفونت مزمن HIV چیست؟
در پایان مرحله حاد عفونت، سیستم ایمنی بدن، HIV را تحت کنترل قرار می دهد و ویروس یک نقطه تعیین شده ایجاد می کند که در طی آن فعالیت ویروسی (همانطور که توسط بار ویروسی اندازه گیری می شود) برای ماه ها و سال ها پایدار خواهد ماند.
این مرحله مزمن عفونت که به آن "نهفتگی بالینی" گفته میشود، مرحلهای است که عفونت ممکن است به طور بیصدا پیشرفت کند و علائم قابل توجهی نداشته باشد. با این وجود، ویروس همچنان به آلوده کردن و کاهش تعداد سلولهای T CD4 که بدن برای مبارزه با بیماریها به آنها وابسته است، ادامه میدهد.
با گذشت زمان، از دست دادن سلولهای T CD4 منجر به سرکوب سیستم ایمنی و افزایش خطر عفونتهای فرصتطلب خواهد شد. این عفونتها "فرصتطلب" نامیده میشوند زیرا یک سیستم ایمنی سالم آنها را کنترل میکند.
با کاهش پیشرونده تعداد سلولهای T CD4 (که با شمارش CD4 اندازهگیری میشود)، خطر، شدت، و گستره عفونتهای فرصتطلب افزایش خواهد یافت. تعداد سلول های CD4 شاخصی برای اندازه گیری قدرت سیستم ایمنی بدن است. این سلول ها به بدن در مبارزه با عفونت کمک می کنند.
آستانه سرکوب ایمنی: هر مقدار بین 250 تا 500 سلول در هر میلی متر مکعب (سلول/میکرولیتر) به عنوان آستانه سرکوب ایمنی تعریف می شود.
عوارض و علائم HIV و ایدز در زنان
علائم عفونت مزمن HIV مربوط به پیشرفت عفونتهای فرصتطلب هستند. با این حال، شرایطی که بر باروری و چرخه قاعدگی زنان تأثیر میگذارند، میتوانند در نتیجه سرکوب طولانی مدت سیستم ایمنی و التهاب مزمن ایجاد شوند.
نوع عفونتهای فرصتطلب که معمولاً در شمارش CD4 بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ دیده میشوند، کم و بیش در زنان و مردان یکسان هستند. این موارد شامل ویروس هرپس سیمپلکس، هرپس زوستر (زونا)، ذاتالریه باکتریایی، عفونتهای باکتریایی و قارچی پوستی، سل، و مننژیت مرتبط با HIV میباشند.
در صورت وجود تفاوت، عمدتاً دلیل آن مربوط به دستگاه تناسلی زنان است. علائم HIV در زنان ممکن است شامل موارد زیر باشند:
• زخم های واژن: ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۲ (HSV-2) با هرپس تناسلی مرتبط است. در افراد مبتلا به HIV، خطر شیوع هرپس تناسلی در شمارش CD4 زیر ۵۰۰ افزایش مییابد. هرپس تناسلی اغلب از اولین علائم HIV در زنان است (بین ۵۲ تا ۷۲ درصد از افراد مبتلا به HIV به نظر میرسد که با HSV-2 همزمان عفونت دارند.)
• قاعدگی نامنظم: از دیگر علائم HIV در زنان این است که زنان مبتلا به HIV با مشکلات قاعدگی بیشتری روبهرو میشوند، از جمله عدم وقوع قاعدگی و قاعدگی نامنظم. خطر این مشکلات با کاهش شمارش CD4 افزایش مییابد. شاخص کمبود وزن بدن و عفونت HIV بدون درمان به عنوان عوامل خطر اصلی محسوب میشوند.
• درد مزمن لگن: به همان روشی که بیماری های مقاربتی (STD) می توانند انتقال HIV را آسان کنند، التهاب مداوم ناشی از HIV می تواند آسیب پذیری زنان در برابر بیماری های مقاربتی باکتریایی مانند کلاميديا و سوزاک را افزایش دهد. این موضوع، دلیل بالا بودن میزان بیماری التهابی لگن (PID) در بین زنان مبتلا به HIV است. درد مزمن لگن، قاعدگی های نامنظم و درد هنگام رابطه جنسی از علائم شایع بیماری التهابی لگن (PID) هستند.
• اختلال در باروری: التهاب لگن میتواند در برخی زنان به عواقب جدی منجر شود، از جمله ناباروری و بارداری خارج از رحم. به دلیل سرکوب پاسخ ایمنی توسط HIV، التهاب لگن ممکن است حتی زمانی که درمان شروع شود همچنان پایدار باقی بماند. بنابراین، زنان مبتلا به HIV احتمال این که با مشکلات التهاب لگن روبهرو شوند بیشتر است، از جمله آن ها آبسه رحم و تخمدان (TOA).
• یائسگی زودرس: یائسگی زودرس، که به عنوان شروع یائسگی قبل از ۴۰ سالگی تعریف می شود، می تواند در زنان مبتلا به HIV که سیگار می کشند، تعداد CD4 پایینی دارند و فعالیت بدنی کمی دارند، رخ دهد. در صورت نبود این عوامل، زنان مبتلا به HIV تمایل دارند یائسگی را در حدود سن ۵۰ سالگی تجربه کنند.
• مشکلات استخوانی: کمر درد، وضعیت خمیده بدن، از دست دادن قد و استخوان های شکننده علائم شایع پوکی استخوان هستند. پوکی استخوان می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد اما در زنان یائسه شایع تر است. در میان زنان مبتلا به HIV، خطر ابتلا به پوکی استخوان چهار برابر بیشتر از زنان بدون HIV است. علاوه بر عفونت HIV، عفونت هپاتیت C و برخی از داروهای HIV با افزایش از دست دادن مواد معدنی استخوان مرتبط است و در نتیجه رسیک ابتلا به پوکی استخوان را بیشتر می کند.
علاوه بر این علائم HIV در زنان، زنان مبتلا به HIV اغلب تغییراتی را تجربه میکنند که فقط در طی معاینه لگن تشخیص داده میشود.
دیسپلازی دهانه رحم: یک وضعیت پیش سرطانی است که در آن سلول های غیرطبیعی در سطح دهانه رحم رشد می کنند.
شما می توانید برای دست یافتن به پاسخ سوالات خود در این رابطه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
مطالعه مطلب علائم HIV و ایدز در مردان چیست؟ به شما پیشنهاد می شود.
ایدز چیست؟
مرحله سوم عفونت HIV، سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) است، که به بیماریهای نشانهدار معروف است. این مرحله زمانی اتفاق می افتد که قدرت دفاع سیستم ایمنی بدن تقریباً تمام شده است و بیمار به وضعیت کمبود ایمنی واقعی وارد شده است.
بدون داشتن قدرت دفاع در برابر بیماری های شایع و نادر، ایدز خطر ابتلا به بیماری های شدید و تهدید کننده زندگی را به شدت افزایش می دهد. این موارد شامل عفونت ها و همچنین انواع خاصی از سرطان ها نیز می شود.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها(CDC) ایدز را بر اساس موارد زیر تعریف می کند:
- وجود هر یک از 28 مورد از بیماری های تعریف کننده ایدز، صرف نظر از تعداد CD4: حتی اگر تعداد CD4 فرد مبتلا به HIV، تعداد 200 سلول در میلی متر مکعب یا بیشتر باشد، ابتلا به هر یک از 28 مورد بیماری های تعریف کننده ایدز، نشان دهنده ایدز است.
بیماری های تعریفکننده AIDS شامل بیماریهایی هستند که به ندرت در افرادی که سیستم ایمنی سالمی دارند مشاهده میشود. همچنین، این شرایط شامل عفونتهای فرصت طلب هستند که از محل عفونت معمولی خود به قسمتهای دیگر بدن گسترش یافتهاند.
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، زمان میانگین پیشرفت از عفونت اولیه HIV به AIDS در صورتی که شرایط درمانی مهیا نشود، ۱۱ سال است.
علائم ایدز در زنان
علائم ایدز بین زنان و مردان تفاوت کمی دارد. با این حال، برخی تغییرات وجود دارد، از جمله شواهدی که نشان می دهد عفونت HIV در زنان به نسبت مردان، دیرتر تشخیص داده می شود و همین امر سبب می شود که بیشتر در معرض ایدز قرار بگیرند.
تنها مورد از بیماری های تعریف کننده ایدز که مختص زنان است، سرطان تهاجمی دهانه رحم است. این مرحله، پیشرفت سرطان دهانه رحم است که در آن سلول های تومور به بافت های عمیق تر در دهانه رحم (سرویکس) یا سایر نقاط بدن گسترش یافته اند. اگرچه سرطان تهاجمی سرویکس میتواند بر زنان مبتلا به HIV و زنان بدون HIV تأثیر بگذارد، اما شیوع آن در میان زنان مبتلا به HIV تا هفت برابر بیشتر است.
همانند بیماری های دیگر مرتبط با HIV، خطر ابتلا به سرطان تهاجمی سرویکس با کاهش شمارش CD4 افزایش مییابد. زنانی که شمارش CD4 آنها زیر ۲۰۰ است، شش برابر بیشتر از آن زنانی که شمارش CD4 آنها بیشتر از ۵۰۰ است، در معرض خطر ابتلا به سرطان تهاجمی سرویکس قرار دارند.
موردی که پزشکان را بسیار نگران کرده است این موضوع است که، شیوع سرطان سرویکس در میان مبتلایان به HIV در زنان از دهه ۱۹۹۰ تاکنون تقریباً تغییری نکرده است. این موضوع برخلاف سایر بیماری های مرتبط با ایدز می باشد. چرا که به دلیل پیشرفت درمانی ترکیبی ضدویروسی امروزه آمار بقیه بیماری ها کاهش داشته است.
هر چند دلایل این امر هنوز مبهم است، اما برخی مطالعات نشان دادهاند که ابتلا به HIV در زنان احتمال آلودگی توسط سویه های پر خطر و کم شایع و با ریسک بالای HPV را بالا می برد که واکسنهای فعلی نمیتوانند در برابر آنها محافظت کننده باشند.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در زمینه HIV در زنان می باشند.
بیماری های غیر مرتبط با HIV و ایدز در زنان
علاوه بر بیماری های مرتبط با HIV در زنان، تعدادی از بیماریهای غیر مرتبط با HIV در زنان که به طور معمول در افراد با عفونت بلندمدت دیده میشود وجود دارند. این شامل سرطانها و بیماریهای مرتبط با پیری است که معمولاً در افراد مبتلا به HIV حدود ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر از افراد بدون HIV ظاهر میشوند.
تحت فشار التهاب مزمن، بافتهای بدن ممکن است تغییراتی را تجربه کنند که به معنای واقعی آن ها را پیر می کند، که به پدیده پیری زودرس معروف است. به خصوص اگر عفونت HIV در زنان بدون درمان باقی بماند، میتواند خطر ابتلا به سرطانهای غیر مرتبط با HIV و بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد، از جمله حملات قلبی و سکتههای مغزی.
در برخی موارد، زنان بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند. مطالعات نشان میدهند، به عنوان مثال، ابتلا به HIV در زنان نسبت به مردان خطر بیشتری از بیماری قلبی را همراه دارد. که به دلیل فعالسازی بیشتر سلولهای سفید خون به نام مونوسیتها که التهاب قلبی عروقی را تشویق میکنند، می باشد.
همچنین زنان مبتلا به HIV که در رابطه جنسی مقعدی شرکت میکنند، خطر ابتلا به سرطان مقعد به دلیل همآلودگی با HPV در آن ها افزایش مییابد. در حالی که سرطان مقعد به طور نسبی کمیاب است، زنان مبتلا به HIV تقریبا 30 برابر احتمال ابتلا به آن را نسبت به زنان معمولی دارند.
مطابق با تحقیقات منتشر شده در مجله انجمن بین المللی ایدز، سرطان های غیر مرتبط با ایدز، علت اصلی مرگ و میر افراد مبتلا به HIV در کشورهای توسعه یافته است.
به این نکته توجه کنید که در حالی که برخی علائم ممکن است نشان دهنده ابتلا به HIV باشند، نبود علائم نباید به عنوان نشانهای قطعی از عدم ابتلا در نظر گرفته شود. امروزه، حدود یک نفر از هر هفت مبتلا به HIV، به دلیل عدم آگاهی از عفونت یا نادیده گرفتن علائم خود، همچنان تشخیص داده نشدهاست.
تشخیص و درمان زودهنگام HIV می تواند به افراد مبتلا کمک کند تا عمر طولانی و سالمی داشته باشند و خطر ابتلا به بیماری های جدی مرتبط و غیرمرتبط با HIV را تا ۷۲ درصد کاهش دهد.
پزشکان و متخصصان در حال حاضر، حداقل یک بار آزمایش HIV را برای تمام افراد ۱۵ تا ۶۵ ساله به عنوان بخشی از معاینه پزشکی روتین توصیه می کند.
شما اگر در این زمینه نیاز به اقدام پزشکی دارید می توانید از کارشناسان ما راهنمایی بگیرید.
مطالعه مطلب عفونت HPV؛ علائم، تشخیص و درمان به شما پیشنهاد می شود.