داروهای پیشگیری قبل از تماس (PrEP) مانند ترووادا (Truvada ) و دسکووی (Descovy ) به صورت روزانه مصرف میشوند تا از ویروس نقص ایمنی انسانی یا همان اچ آی وی (HIV) در افرادی که HIV منفی هستند و در معرض خطر بالای ابتلا قرار دارند، پیشگیری کنند.
مصرف PrEP طبق دستور پزشک میتواند خطر ابتلا به HIV و ایدز از طریق رابطه جنسی را بیش از ۹۰٪ و از طریق استفاده از مواد مخدر تزریقی را بیش از ۷۰٪ کاهش دهد. این مقاله به بررسی دقیق افرادی که PrEP برای آنها مناسب است، هر یک از داروهای PrEP و عواملی که ممکن است به افزایش یا کاهش اثربخشی آنها کمک کنند، خواهد پرداخت.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.
چه افرادی می توانند از PrEP استفاده کنند؟
هر کسی میتواند به HIV مبتلا شود و جنسیت، سن، گرایش جنسی، نژاد یا قومیت به تنهایی بر خطر ابتلا تأثیر نمیگذارد. PrEP برای افرادی است که در معرض خطر بالای ابتلا به HIV یا ایدز قرار دارند.
دلایل قرار گرفتن در معرض خطر بالای اچ آی وی شامل موارد زیر است:
• عدم استفاده مداوم از کاندوم
• رابطه جنسی در منطقه یا شبکهای که HIV در آن شایع است
• تشخیص ابتلا به عفونت مقاربتی (STI) در شش ماه گذشته
• داشتن شریک مصرفکننده مواد تزریقی مبتلا به HIV
• استفاده مشترک از سوزنها، سرنگها یا تجهیزات دیگر، مانند اجاقکها برای تزریق مواد مخدر
همچنین زنان باردار، شیرده یا در حال تلاش برای بارداری که شریک مبتلا به HIV دارند نیز میتوانند از PrEP استفاده کنند.
داروهای PrEP کدامند؟
دو داروی PrEP توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای استفاده در بزرگسالان و نوجوانان تایید شدهاند. بسته به رفتارهای پرخطر و پروفایل سلامتی شما، ممکن است یکی از این داروها نسبت به دیگری توصیه شود. هر دو دارو ترکیبی هستند و به صورت یک قرص روزانه تجویز میشوند:
• دسکووی (امتریکیتابین و تنوفوویر آلفناماید): برای افرادی که از طریق رابطه جنسی مقعدی یا دهانی در معرض خطر HIV قرار دارند، توصیه میشود، اما برای رابطه جنسی واژینال توصیه نمیشود و در افرادی که در هنگام تولد به عنوان زن تعیین جنسیت شدهاند، استفاده نمیشود.
توجه به این نکته ضروری می باشد که پیش از آنکه خودتان تصمیم بگیرید که در معرض خطر بالای HIV نیستید، به یاد داشته باشید که این موضوع توسط رفتارهای شما تعیین میشود، نه پسزمینه و سوابق شما. اگر پزشک شما تشخیص دهد که در معرض خطر بالایی هستید، ممکن است ترووادا یا دسکووی را توصیه کند.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.
اثربخشی PrEP چگونه است؟
برخی مطالعات در میان مردان همجنسگرای پرخطر گزارش دادهاند که هیچ عفونتی در افرادی که بهطور کامل به درمان پایبند بودهاند، مشاهده نشده است. در میان مردان همجنسگرای دارای بالاترین سطح خطر، استفاده از PrEP با حدود ۸۶٪ محافظت بیشتر نسبت به افرادی که از PrEP استفاده نمیکنند، همراه بوده است. این نتایج امیدوارکننده هستند، اما ممکن است در دنیای واقعی، به دلیل عوامل مختلف از جمله رفتارها یا انواع نادر ویروس، اثربخشی PrEP در سطح فردی کاهش یابد.
چه عوامل میتوانند اثربخشی PrEP را کاهش دهند؟
• عدم استفاده از سایر روشهای حفاظتی در شروع PrEP: داروهای PrEP برای رسیدن به حداکثر اثرگذاری در برابر انتقال مقعدی به هفت روز زمان نیاز دارد؛ این زمان برای انتقال واژینال و استفاده از مواد مخدر تزریقی به ۲۱ روز افزایش مییابد.
• مدت زمان بیشتر برای ایجاد سطح کافی آنزیمهای محافظتی در بافتهای واژینال: ایجاد سطح محافظتی کافی در بافتهای واژینال طولانیتر از بافتهای مقعدی و رکتال می باشد.
آیا ممکن است HIV به PrEP مقاوم باشد؟
در سال ۲۰۱۶ بهطور گستردهای گزارش شد که مردی که از داروی پیشگیری HIV به نام ترووادا استفاده میکرد، با وجود پایبندی کامل به رژیم دارویی روزانه، به این ویروس مبتلا شد. این خبر نگرانیهای جدی را در برخی از افراد درباره میزان اثربخشی این استراتژی برای اطمینان از عدم ابتلای فرد HIV منفی به ویروس ایجاد کرد.
در گزارش خود، محققان کلینیک پزشکی میپل لیف (MLMC) در کانادا تأیید کردند که یک مرد همجنسگرای ۴۳ ساله در حالی که از ترووادا استفاده میکرد، به HIV مبتلا شده است. بررسی سوابق دارویی و آزمایشهای خونی او که غلظت دارو را اندازهگیری میکردند، نشان داد که دارو طبق دستور مصرف شده است. آزمایشهای ژنتیکی نشان دادند که مرد مورد نظر به یک گونه نادر و جهشیافته HIV مبتلا شده است که نسبت به دو عامل دارویی موجود در ترووادا مقاوم بود. این جهش اثربخشی محافظتی دارو را کاملاً خنثی کرد.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ که در مجله Drugs منتشر شد، به مقاومت دارویی پرداخت و چهار مورد دیگر از افراد را گزارش کرد که با وجود مصرف منظم PrEP به HIV مبتلا شده بودند. سه نفر از این چهار نفر نیز به گونههایی از HIV مبتلا بودند که به هر دو عامل دارویی مقاوم بودند. در یک مورد، محققان دریافتند که فرد به نوع وحشی HIV (wild-type) مبتلا بوده است، به این معنی که هیچگونه جهش مقاوم به دارو در ویروس وجود نداشت. اکثر افراد در ابتدا به HIV نوع وحشی، یا HIV در حالت طبیعی آن، آلوده میشوند.
در میان افرادی که با وجود مصرف رژیمهای ضد ویروسی حاوی تنوفوویر (tenofovir) به HIV مبتلا شدهاند، مطالعات نشان میدهند که مقاومت به تنوفوویر در کشورهای مختلف متغیر است و بین ۲۰٪ (در اروپا) تا ۵۷٪ (در آفریقا) متغیر است، طبق گزارشی از گروه مطالعه TenoRes در سال ۲۰۱۶. در این گونه موارد، ممکن است ترکیب امتریکیتابین در PrEP برای پیشگیری از عفونت کافی نباشد.
این امکان وجود دارد که اثربخشی PrEP در برخی جمعیتها به مراتب کمتر از سایرین باشد، اما برای تأیید این موضوع به تحقیقات بیشتری نیاز است. باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که PrEP پس از هفت روز برای رابطه جنسی مقعدی و ۲۱ روز برای رابطه جنسی واژینال یا استفاده از مواد مخدر تزریقی به حداکثر اثرگذاری میرسد. رد کردن دوزها یا عدم استفاده از سایر روشهای حفاظتی تا رسیدن به این زمانها، اثربخشی PrEP را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. اگرچه وجود گونههای نادری از HIV که به PrEP مقاوم هستند گزارش شده، اما این موارد نادرند.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.
در افرادی با داشتن شرکای جنسی متعدد PrEP چگونه عمل می کند؟
به نظر نمیرسد که اثربخشی PrEP تحت تأثیر بسیاری از عوامل خطر سنتی مرتبط با عفونت کاهش یابد. در حالی که استفاده نامنظم از کاندوم و داشتن شرکای جنسی متعدد بهطور کلی خطر ابتلا به HIV را افزایش میدهند، اما ممکن است تأثیری بر اثربخشی PrEP در افراد پرخطر نداشته باشند. با این حال، این موضوع بهطور قطعی ثابت نشده و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
مورد فردی که در حالی که از PrEP استفاده میکرد به HIV نوع وحشی مبتلا شد، بخشی از یک مطالعه PrEP در اروپا بود. این مرد دارو را طبق دستور پزشک مصرف کرده بود که از طریق آزمایشهای خون تأیید شد. او گزارش داد که در طول دوره ۱۲ هفتهای آزمایش، بیش از ۹۰ شریک جنسی و بیش از ۱۰۰ عمل رابطه جنسی مقعدی بدون کاندوم داشته است. در حین استفاده از PrEP ، این مرد دو بار به گنوره و یک بار به کلامیدیا مبتلا شد.
با توجه به سابقه مصرف دارو، برخی محققان معتقدند که اثر بخشی دارو ممکن است به دلیل سطوح بسیار بالای قرارگیری در معرض HIV یا عوامل دیگر، مانند داشتن سایر عفونتهای مقاربتی، تحت تأثیر قرار گرفته باشد. اگر اینگونه باشد، این عوامل هنوز شناسایینشده ممکن است دیگران را نیز در معرض خطر قرار دهند. تا زمانی که محققان اطلاعات بیشتری کسب کنند، رعایت شیوههای ایمنی جنسی، مانند استفاده از کاندوم، باید انجام شود تا یک لایه حفاظتی اضافی فراهم شود.
این حفاظت اضافی بهویژه در صورتی مهم است که شما نمیدانید آیا شرکای شما آزمایش HIV دادهاند یا خیر، یا اگر آنها مبتلا به HIV هستند اما مطمئن نیستید که تحت درمان دارویی قرار دارند. داروهای HIV میتوانند بار ویروسی، که میزان HIV در خون را اندازهگیری میکند، کاهش دهند. بار ویروسی بالا احتمال انتقال HIV را افزایش میدهد.
علاوه بر این، PrEP شما را در برابر سایر انواع عفونتهای مقاربتی محافظت نمیکند. همچنین توجه به این نکته ضروری می باشد که PrEP هنوز نمیتواند بهعنوان یک "ضد گلوله جادویی" در نظر گرفته شود که بهطور معجزهآسا فواید سایر روشهای حفاظتی، مانند کاندومها، را نادیده بگیرد. مهم است که در حین مصرف PrEP به رعایت شیوههای ایمنی جنسی ادامه دهید.
خلاصه ای از PrEP
PrEP می تواند خطر ابتلا به HIV از طریق رابطه جنسی را بیش از ۹۰٪ و از طریق استفاده از مواد مخدر تزریقی را بیش از ۷۰٪ کاهش دهد. در صورت رد کردن دوزها، اثربخشی PrEP بهطور قابل توجهی کاهش مییابد. دو داروی PrEP توسط FDA تأیید شدهاند که هر دو به صورت روزانه مصرف میشوند. ترووادا میتواند برای کاهش خطر ابتلا از طریق رابطه جنسی یا مصرف مواد مخدر استفاده شود. دسکووی فقط برای افرادی که از طریق رابطه جنسی مقعدی یا دهانی در معرض خطر HIV هستند توصیه میشود و برای افرادی که در هنگام تولد به عنوان زن تعیین جنسیت شدهاند، مناسب نیست.
گونههای نادری از ویروس HIV وجود دارند که جهشهایی دارند که آن را نسبت به PrEP مقاوم میکند. همچنین ممکن است عوامل دیگری نیز وجود داشته باشند که اثربخشی را کاهش دهند. استفاده از روشهای حفاظتی اضافی، مانند کاندوم، میتواند از PrEP حمایت کند و خطر ابتلا به HIV را کاهش دهد.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه می باشند.