غربالگری در پزشکی از اهمیت بالایی برخوردار است. علم پزشکی از غربالگری به عنوان یک استراتژی مهم جهت یافتن مشکلات ناشناخته، تعریف می کند. افرادی که این آزمایشات را انجام می دهند ممکن است هیچ علامت یا نشانهای از بیماری از خود نشان نداده، یا تنها یک یا دو نشانه را از خود بروز دهند که به خودی خود نشانگر تشخیص معینی نخواهد بود. غربالگری، جهت شناسایی مشکلاتی طراحی شده که ممکن است زمانی در آینده تبدیل به بیماری شود، از این رو آزمایشات غربالگری موجب بررسی زودتر از موعد شده و شرایط را به امید کاهش مرگ و میر و رنج ناشی از بیماری مدیریت میکند. ما در این مقاله با شما به بررسی آزمایشات غربالگری سرطان سینه می پردازیم. با توجه به آمار روبه رشد این بیماری در زنان، امیدواریم با خواندن این مقاله شما هم برای انجام این آزمایشات اقدام کنید.
کارشناسان ما در تیم گرین-پایش سلامت، آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند. پایش سلامت خود را به تیم پایش سلامت بسپارید.
هدف از برنامههای غربالگری، شناسایی سرطان در مراحل اولیه است. تشخیص زودهنگام سرطان احتمال موفقیتآمیز بودن درمان را افزایش میدهد. بررسی منظم سینهها برای علائم سرطان بخش مهمی از مراقبت از سلامت شماست. این به این دلیل است که بسیاری از تستهای غربالگری سرطان سینه میتوانند سرطان را بسیار زودتر از زمانی که خودتان ممکن است علائم را متوجه شوید، شناسایی کنند.
سرطان سینه یکی از شایعترین نوع سرطان در زنان است. این بیماری زمانی رخ میدهد که سلولهای سرطانی بدخیم در بافتهای سینه تشکیل میشوند. آزمایشهای غربالگری میتوانند به شناسایی سرطان سینه در افرادی که در معرض خطر متوسط قرار دارند و علائمی از سرطان سینه ندارند، کمک کنند. زمانی که سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان شود، احتمال بهبود و بقا بیشتر است. آمار ابتلا به سرطان سینه هر روز رو به افزایش است و همچنین سرطان سینه در مردان نیز دارای ریسک خطر می باشد. برخی عوامل خطر مانند سبک زندگی، سابقه خانوادگی، سن، تشخیص قبلی سرطان سینه، سینههای متراکم و موارد دیگر ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
چه کسی باید غربالگری سرطان سینه انجام دهد؟
غربالگری سرطان سینه حتی زمانی که احساس سلامتی میکنید، اهمیت دارد. تشخیص زودهنگام سرطان سینه بسیار مهم است؛ هرچه سرطان سینه زودتر تشخیص داده شود، درمان آن آسانتر خواهد بود. توجه به این نکته ضروری است که شروع غربالگری سرطان سینه شامل نوع آزمایش و تعداد دفعات آن بسته به سن و عوامل خطر افراد متفاوت است.
زنان با خطر متوسط سرطان سینه باید در سن ۴۰ سالگی با پزشک خود درباره زمان شروع غربالگری صحبت کنند. سازمانهای معتبر دستورالعملهای کمی متفاوتی در مورد زمان و تعداد دفعات غربالگری برای سرطان سینه دارند.
برای زنانی که خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها متوسط است، انجمن سرطان دستورالعملهای زیر را توصیه میکند:
• زنان ۴۵ تا ۵۴ ساله: توصیه میشود که هر سال یک بار ماموگرافی انجام دهند.
• زنان ۵۵ ساله و بالاتر: توصیه میشود هر دو سال یک بار ماموگرافی انجام دهند، یا در صورت داشتن خطر بالا یا انتخاب شخصی، به غربالگری سالانه ادامه دهند.
همچنین این کارگروه توصیههای سادهتری نیز دارد. آنها پیشنهاد میکنند که تمام زنانی که در معرض خطر متوسط هستند، هر دو سال یک بار از سن ۴۰ سالگی ماموگرافی انجام دهند.
اگر کسی در خانواده شما به سرطان سینه مبتلا بوده است یا خودتان سابقه سرطان سینه دارید، پزشک ممکن است توصیه کند که زودتر از دستورالعملهای معمول شروع به غربالگری کنید.
راهنماییهای غربالگری ممکن است برای افرادی که عوامل خطری مانند جهشهای ژنتیکی BRCA1 یا BRCA2 دارند، متفاوت باشد. اطمینان حاصل کنید که پزشک شما از هرگونه عامل خطر خاصی که دارید آگاه است تا بتواند راهنماییهای غربالگری مناسبی را تعیین کند.
تعیین ریسک ابتلای شما میتوانند توسط پزشکان و بر اساس عوامل مختلف از جمله سابقه خانوادگی سرطان سینه یا تخمدان، سابقه شخصی سرطان سینه، استفاده از هورموندرمانی، آزمایشهای ژنتیکی، و پرتودرمانی به قفسه سینه در سنین ۱۰ تا ۳۰ سالگی و سایر عوامل انجام شود.
ماموگرافی
ماموگرافی رایجترین تست غربالگری برای سرطان سینه است. ماموگرافی یک عکسبرداری با اشعه ایکس از سینه است که اغلب میتواند تومورهایی را که در سینه قابل لمس نیستند، شناسایی کند.
در طول ماموگرافی، تکنسین، سینه شما را روی یک صفحه پلاستیکی قرار میدهد و صفحه دیگری را از بالا به طور محکم روی سینه شما فشار میدهد. با صاف کردن سینهها، دستگاه تصاویر را از زوایای مختلف سینه شما میگیرد.
در بسیاری از مراکز گزارش تراکم سینه در گزارش ماموگرافی الزامی است و در صورتی که سینههای متراکم مشاهده شوند، ممکن است از روشهای غربالگری اضافی مانند سونوگرافی کامل سینه یا MRI سینه علاوه بر ماموگرافی استفاده شود.
ماموگرافی غربالگری تضمینی برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه نیست. انجمن سرطانشناسی بالینی آمریکا اشاره میکند که سرطانهای سریعتر رشد یافته اغلب از طریق معاینات سینه بین ماموگرافیهای منظم تشخیص داده میشوند، در حالی که ماموگرافی بیشتر سرطانهای کوچکتر را شناسایی میکند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) برای غربالگری زنان با خطر متوسط استفاده نمیشود زیرا سینهها ممکن است در آزمایش MRI غیرطبیعی به نظر برسند حتی زمانی که هیچ سرطانی وجود ندارد. MRI به عنوان یک تست غربالگری برای افرادی که در معرض خطر بالای سرطان سینه هستند استفاده میشود.
MRIجایگزینی برای ماموگرافی در زنانی که معیارهای غربالگری MRI را دارند نیست، بلکه به عنوان مکملی به ماموگرافی انجام میشود.
معاینه فیزیکی
معاینه فیزیکی سینه شامل بررسی دقیق سینهها به صورت دستی است. فرد میتواند این معاینه را خودش انجام دهد یا توسط پزشک یا یک متخصص بهداشت انجام شود.
در حالی که در گذشته این معاینات توصیه میشدند، اکنون به عنوان اختیاری در نظر گرفته میشوند زیرا ثابت نشده است که این معاینات خطر مرگ ناشی از سرطان سینه را کاهش میدهند.
خودارزیابی
بسیاری از افراد قادرند تودههای غیرطبیعی در سینههای خود را شناسایی کنند. انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند که از وضعیت و احساس سینههای خود آگاه باشید و هرگونه تغییر را به پزشک خود گزارش دهید.
انجام معاینه خود به صورت منظم، اختیاری است. با استفاده از دستان و چشمان خود، به دنبال تغییرات یا ناهنجاریها در سینههای خود باشید. اگر ماهیانه معاینه خود را انجام میدهید، بهتر است حدود سه تا پنج روز بعد از پریود خود این کار را انجام دهید، زیرا سینههای شما ممکن است در طول و قبل از پریود حساس یا برآمده باشند.
معاینه در مطب پزشک
یک معاینه دستی بالینی سینه که شامل بررسی سینهها و ناحیه زیر بغل است میتواند به شناسایی تودههایی در سینه کمک کند که ممکن است فرد در معاینات خود نتواند آنها را تشخیص دهد. گاهی اوقات شناسایی ناهنجاریها در سینه دشوار است و یک متخصص بهداشت آموزشدیده که تجربه شناسایی تودهها و ضخیم شدن بافت سینه را دارد، میتواند مسائل نگرانکننده را تشخیص دهد.
پزشک به دنبال تغییرات و تفاوتها در شکل سینهها، تغییرات در رنگ و بافت پوست سینه، جوشها، تودههای قابل مشاهده، ترشح یا مایع نشت کرده از نوک پستان، و حساسیت و درد خواهد بود. همچنین، پزشک غدد لنفاوی در ناحیه زیر بغل را بررسی خواهد کرد تا هرگونه سفت شدن یا توده را شناسایی کند.
سونوگرافی سینه
سونوگرافی سینه یک آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی برای بررسی بافتهای داخل سینهها استفاده میکند. طبق اطلاعات پزشکی، سونوگرافی سینه معمولاً زمانی انجام میشود که تغییراتی در ماموگرافی شناسایی شده یا مشکلی در معاینه فیزیکی سینه احساس شود.
این آزمایش همچنین معمولاً برای افرادی که بافت سینههای متراکم دارند، زیر ۲۵ سال سن دارند یا باردار هستند، انجام میشود، زیرا سونوگرافی از پرتو استفاده نمیکند (در حالی که ماموگرافی از پرتو استفاده میکند). سونوگرافی میتواند به پزشک شما کمک کند تا ببیند خون چگونه در سینهها جریان دارد.
ترموگرافی
ترموگرافی که گاهی اوقات به آن تصویربرداری حرارتی گفته میشود از یک دوربین ویژه برای اندازهگیری دمای پوست روی سطح سینه استفاده میکند. این روش غیرتهاجمی است و از پرتو استفاده نمیکند. نظریه این است که اگر سرطان در سینه در حال رشد باشد، جریان خون و متابولیسم افزایش مییابد که باعث افزایش دمای پوست میشود.
اگرچه این روش چندین دهه است که وجود دارد، شواهدی وجود ندارد که ترموگرافی را به عنوان ابزار غربالگری مؤثر برای سرطان سینه اثبات کند. در فوریه ۲۰۱۹، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) اعلام کرد که ترموگرافی جایگزین ایمنی برای ماموگرافی نیست.
نمونه برداری از بافت
اگر آزمایشهای غربالگری غیرتهاجمی سرطان سینه نشان دهند که ممکن است به سرطان سینه مبتلا باشید، نیاز به انجام یک بیوپسی خواهید داشت، که گاهی اوقات به آن نمونهبرداری بافتی نیز گفته میشود.
نمونهبرداری از بافت سینه شامل برداشت سلولها از بافت سینه در ناحیه مشکوک است تا یک پاتولوژیست بتواند آنها را زیر میکروسکوپ بررسی کند و ببیند آیا سلولهای نمونهبرداری شده سرطانی هستند یا خیر. برای دریافت نتایج بیوپسی یا نمونهبرداری بافتی چند روز زمان نیاز است.
نتایج آزمایشات
پس از تکمیل آزمایشهای غربالگری و ارزیابی نتایج توسط پزشک متخصص، پزشک شما این نتایج را با شما مرور خواهد کرد. اگر نتایج آزمایشها غیرطبیعی باشد، ممکن است نیاز به انجام آزمایشهای اضافی باشد.
پیگیری ها پس از نتیجه غیر طبیعی
اگر غربالگری سرطان سینه شما نتایج غیرطبیعی را نشان دهد، ممکن است نیاز به انجام آزمایشهای تشخیصی بیشتری باشد. بسیاری از افراد برای ارزیابی دقیق وجود یا عدم وجود سرطان، یکی یا چند مورد از آزمایشهای تشخیصی ذکر شده را انجام میدهند.
اگر به سرطان سینه مبتلا شوید، برای نظارت بر واکنش بدن شما به درمانها، آزمایشهای متعددی قبل و در طول درمان استفاده میشود. آزمایشهای نظارتی همچنین ممکن است برای بررسی علائم بازگشت بیماری سفارش داده شوند.
امروزه با توجه به پیشرفت های علم پزشکی عواملی مانند غربالگری، تشخیص زودهنگام، و درمانهای بهتر، باعث شده اند که مرگ و میر ناشی از سرطان سینه کاهش پیدا کند.
سخن پایانی
پژوهشگران همیشه در حال جستجوی روشهای جدید برای غربالگری سرطان سینه هستند. در حال حاضر، آزمایشهای بالینی در حال انجام است که روشهای جدید غربالگری را با ابزارهای موجود مانند ماموگرافی مقایسه میکنند. در زمینه سلامت سینه، مهم است که از هرگونه تغییر در سینههای خود آگاه باشید و طبق توصیههای پزشک خود غربالگریهای منظم را انجام دهید.
کارشناسان ما در تیم گرین-پایش سلامت، آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند. پایش سلامت خود را به تیم پایش سلامت بسپارید.
ممنون
19 آبان 1403
پاسخممنون از اطلاعات مفیدتون
28 شهریور 1403
پاسخخوب بود ممنون
21 شهریور 1403
پاسخاز لحاظ آموزشی به نکات خوبی اشاره کرده بودید ممنون
08 شهریور 1403
پاسخممنون
08 شهریور 1403
پاسخ