سرطان چیست؟
سرطان به بیماریهایی اشاره دارد که با رشد سلولهای غیرطبیعی که به صورت غیرقابل کنترل تقسیم میشوند و توانایی نفوذ و تخریب بافتهای طبیعی بدن را دارند، مشخص میشود. سرطان اغلب میتواند در سراسر بدن گسترش یابد.
سرطان دومین علت مرگ و میر در جهان است. اما میزان درمان بسیاری از انواع سرطان به لطف بهبودهای حاصل در غربالگری، درمان و پیشگیری از سرطان در حال افزایش است.
علائم اولیه سرطان کدامند؟
نشانهها و علائم ناشی از سرطان بسته به ناحیهای از بدن که تحت تأثیر قرار گرفته است متفاوت خواهد بود.
برخی از علائم و نشانههای کلی که میتوانند با سرطان مرتبط باشند، اما به آن محدود نمیشوند، شامل موارد زیر است:
• توده یا ناحیه ضخیم شدهای که در زیر پوست قابل لمس است
• تغییرات وزنی، از جمله کاهش یا افزایش وزن ناخواسته
• تغییرات پوستی مانند زردی، تیرگی یا قرمزی پوست، زخمهایی که بهبود نمییابند یا تغییر در خالهای موجود
• تغییر در عادات روده یا مثانه
• سرفه مداوم یا مشکل در تنفس
• دشواری در بلع
• گرفتگی صدا
• سوءهاضمه یا ناراحتی مداوم پس از غذا خوردن
• درد مداوم و بیدلیل عضلات یا مفاصل
• تبهای مداوم، بیدلیل یا تعریق شبانه
• خونریزی یا کبودی بیدلیل
در صورتی که هرگونه علائم یا نشانههای مداوم و نگرانکننده دارید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید. اگر علائم یا نشانهای ندارید اما نگران خطر ابتلا به سرطان هستید، نگرانیهای خود را با پزشک در میان بگذارید. درباره آزمایشها و روشهای غربالگری سرطان که برای شما مناسب هستند، پرسوجو کنید.
مطالعه مطلب علائم اولیه سرطان چیست؟ را به شما پیشنهاد می کنیم.
کارشناسان ما در گرین_پایش_سلامت آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
چگونه یک سلول سرطانی می شود؟
سرطان به دلیل تغییرات (جهشها) در DNA سلولها ایجاد میشود. DNA درون یک سلول به تعداد زیادی ژن جداگانه تقسیم شده است که هر یک مجموعهای از دستورالعملها را در خود دارد و به سلول میگوید چه وظایفی را انجام دهد و چگونه رشد کرده و تقسیم شود. خطاها در این دستورالعملها میتوانند باعث شوند سلول عملکرد طبیعی خود را متوقف کرده و ممکن است به سلول اجازه دهند که سرطانی شود.
آیا ژنتیک باعث سرطان می شود؟
جهشهای ژنی چگونه باعث سرطان می شوند؟
یک جهش ژنی میتواند به یک سلول سالم دستور دهد که:
• نتواند رشد غیرقابلکنترل را متوقف کند. سلولهای طبیعی میدانند چه زمانی باید رشد خود را متوقف کنند تا تعداد مناسبی از هر نوع سلول داشته باشید. سلولهای سرطانی کنترلهایی (ژنهای مهارکننده تومور) را که به آنها میگوید چه زمانی رشد را متوقف کنند، از دست میدهند. یک جهش در ژن مهارکننده تومور به سلولهای سرطانی اجازه میدهد به رشد و انباشتگی ادامه دهند.
• در هنگام ترمیم خطاهای DNA دچار اشتباه شوند. ژنهای ترمیم DNA به دنبال خطاهای موجود در DNA سلول میگردند و آنها را اصلاح میکنند. جهش در ژن ترمیم DNA میتواند به این معنا باشد که سایر خطاها اصلاح نمیشوند و سلولها سرطانی میشوند.
این جهشها از رایجترین جهشهایی هستند که در سرطان یافت میشوند. اما بسیاری از جهشهای ژنی دیگر نیز میتوانند به ایجاد سرطان کمک کنند.
علت جهشهای ژنی چیست؟
جهشهای ژنی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهند، از جمله:
• جهشهای ژنی که پس از تولد رخ میدهند. بیشتر جهشهای ژنی پس از تولد رخ میدهند و ارثی نیستند. عوامل مختلفی میتوانند باعث این جهشها شوند، از جمله سیگار کشیدن، اشعه، ویروسها، مواد شیمیایی سرطانزا، چاقی، هورمونها، التهاب مزمن و کمبود فعالیت بدنی.
• جهشهای ژنی بهطور مکرر در طول رشد طبیعی سلولی رخ میدهند. با این حال، سلولها دارای مکانیزمی هستند که اشتباهات را شناسایی و آنها را ترمیم میکند. گاهی اوقات یک اشتباه از چشم این مکانیزم دور میماند که ممکن است باعث سرطانی شدن یک سلول شود.
آیا سرطان ارثی است؟
جهشهای ژنی که با آنها متولد میشوید و آنهایی که در طول زندگی کسب میکنید، با هم عمل میکنند تا سرطان را ایجاد کنند.
به عنوان مثال، اگر یک جهش ژنتیکی به ارث بردهاید که شما را مستعد ابتلا به سرطان میکند، به این معنا نیست که قطعاً به سرطان مبتلا خواهید شد. بلکه ممکن است نیاز به یک یا چند جهش ژنی دیگر برای ایجاد سرطان باشد. جهش ژنی ارثی شما میتواند باعث شود که در مواجهه با یک ماده سرطانزا خاص، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان قرار بگیرید.
هنوز مشخص نیست که دقیقاً چه تعداد جهش باید انباشته شوند تا سرطان شکل بگیرد. احتمالاً این تعداد در انواع مختلف سرطان متفاوت است.
مطالعه مطلب آیا سرطان ژنتیکی است؟ را به شما پیشنهاد می کنیم.
کارشناسان ما در گرین_پایش_سلامت آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
چه عواملی باعث بروز سرطان می شود؟
در حالی که پزشکان تا حدودی میدانند چه عواملی ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند، بیشتر سرطانها در افرادی رخ میدهند که هیچ عامل خطر شناخته شدهای ندارند. عواملی که احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهند عبارتند از:
• سن شما
توسعه سرطان ممکن است چندین دهه طول بکشد؛ به همین دلیل، بیشتر افراد مبتلا به سرطان ۶۵ سال یا بالاتر هستند. با اینکه سرطان در بزرگسالان شایعتر است، اما تنها مختص بزرگسالان نیست و ممکن است در هر سنی تشخیص داده شود.
• عادات شما
برخی از انتخابهای سبک زندگی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند. سیگار کشیدن، نوشیدن بیش از یک نوشیدنی الکلی در روز برای زنان و دو نوشیدنی در روز برای مردان، قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب یا آفتابسوختگیهای شدید، چاقی و داشتن روابط جنسی ناایمن میتوانند به ایجاد سرطان کمک کنند.
میتوانید این عادات را تغییر دهید تا خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید.
• سابقه ژنتیکی شما
تنها درصد کمی از سرطانها به یک وضعیت ارثی مربوط میشوند. اگر سرطان در خانواده شما شایع است، ممکن است جهشهایی از یک نسل به نسل دیگر منتقل شود. شما ممکن است کاندیدای آزمایش ژنتیکی باشید تا ببینید آیا جهشهایی را به ارث بردهاید که ممکن است خطر ابتلا به سرطانهای خاص را افزایش دهد. به خاطر داشته باشید که داشتن یک جهش ژنتیکی ارثی به معنای این نیست که حتماً به سرطان مبتلا خواهید شد.
• وضعیت سبک زندگی
برخی از وضعیتهای سبک زندگی از جمله تغذیه، بهداشت، استرس مزمن و همچنین غصه و ناراحتی های بیش از حد می تواند باعث بیماری هایی مثل کولیت اولسراتیو شود، که میتوانند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به برخی سرطانها را افزایش دهند. با پزشک خود درباره خطرات خود صحبت کنید.
• محیط اطراف شما
محیط اطراف شما ممکن است شامل مواد شیمیایی مضر باشد که میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. حتی اگر سیگار نکشید، ممکن است در معرض دود دست دوم قرار بگیرید اگر به جاهایی بروید که افراد سیگار میکشند یا اگر با کسی که سیگار میکشد زندگی کنید. مواد شیمیایی موجود در خانه یا محل کار شما، مانند آزبست و بنزن، نیز با افزایش خطر سرطان مرتبط هستند.
درمان سرطان و عوارض آن
سرطان و درمان آن میتوانند عوارض متعددی ایجاد کنند، از جمله:
• درد: درد میتواند ناشی از سرطان یا درمانهای سرطان باشد، هرچند که همه سرطانها دردناک نیستند. داروها و روشهای دیگر میتوانند بهطور مؤثری درد مرتبط با سرطان را درمان کنند.
• خستگی: خستگی در افراد مبتلا به سرطان علل متعددی دارد، اما معمولاً قابل مدیریت است. خستگی مرتبط با درمانهای شیمی درمانی یا پرتودرمانی شایع است، اما معمولاً موقتی است.
• مشکلات تنفسی: سرطان یا درمان سرطان ممکن است احساس تنگی نفس ایجاد کند. درمانها ممکن است تسکیندهنده باشند.
• تهوع: برخی از سرطانها و درمانهای سرطان میتوانند باعث تهوع شوند. پزشک شما ممکن است بتواند پیشبینی کند که آیا درمان شما احتمالاً باعث تهوع میشود یا خیر. داروها و سایر درمانها ممکن است به شما در پیشگیری یا کاهش تهوع کمک کنند.
• اسهال یا یبوست: سرطان و درمانهای آن میتوانند بر رودههای شما تأثیر بگذارند و باعث اسهال یا یبوست شوند.
• کاهش وزن: سرطان و درمانهای آن ممکن است باعث کاهش وزن شوند. سرطان مواد مغذی را از سلولهای طبیعی میدزدد و آنها را از مواد مغذی محروم میکند. این وضعیت معمولاً تحت تأثیر تعداد کالریها یا نوع غذایی که مصرف میشود قرار نمیگیرد و درمان آن دشوار است. در بیشتر موارد، استفاده از تغذیه مصنوعی از طریق لولهها به معده یا رگها به تغییر کاهش وزن کمک نمیکند.
• تغییرات شیمیایی در بدن: سرطان میتواند تعادل شیمیایی طبیعی بدن شما را مختل کرده و خطر عوارض جدی را افزایش دهد. نشانهها و علائم عدم تعادلهای شیمیایی ممکن است شامل تشنگی مفرط، ادرار مکرر، یبوست و گیجی باشد.
• مشکلات مغز و سیستم عصبی: سرطان میتواند بر روی اعصاب نزدیک فشار آورده و باعث درد و از دست دادن عملکرد یک قسمت از بدن شما شود. سرطانهایی که شامل مغز هستند میتوانند سردرد و علائم و نشانههای شبیه سکته مانند ضعف در یک سمت بدن ایجاد کنند.
• واکنشهای غیرعادی سیستم ایمنی به سرطان: در برخی موارد، سیستم ایمنی بدن ممکن است به وجود سرطان با حمله به سلولهای سالم واکنش نشان دهد. این واکنشهای بسیار نادر که به نام سندرمهای پارانئوپلاستیک شناخته میشوند، میتوانند منجر به نشانهها و علائم مختلفی شوند، مانند مشکل در راه رفتن و تشنج.
• سرطانی که گسترش مییابد: با پیشرفت سرطان، ممکن است به سایر قسمتهای بدن گسترش (متاستاز) یابد. جایی که سرطان گسترش مییابد بستگی به نوع سرطان دارد.
• سرطانی که باز میگردد: بازماندگان سرطان خطر عود سرطان را دارند. برخی از سرطانها بیشتر از بقیه تمایل به عود دارند. از پزشک خود بپرسید که چه اقداماتی میتوانید برای کاهش خطر عود سرطان انجام دهید. پزشک شما ممکن است یک برنامه مراقبت پیگیری برای شما پس از درمان طراحی کند. این برنامه ممکن است شامل اسکنها و معاینههای دورهای در ماهها و سالهای بعد از درمان باشد تا به دنبال عود سرطان باشد.
مهم ترین راه های پیشگیری از سرطان کدامند؟
پزشکان چندین راه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان شناسایی کردهاند، از جمله:
• ترک سیگار: اگر سیگار میکشید، ترک کنید. اگر سیگار نمیکشید، شروع نکنید. سیگار کشیدن با چندین نوع سرطان، نه تنها سرطان ریه، مرتبط است. ترک سیگار اکنون میتواند خطر ابتلا به سرطان را در آینده کاهش دهد.
• اجتناب از قرارگیری بیش از حد در معرض آفتاب: پرتوهای مضر فرابنفش (UV) خورشید میتوانند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهند. با ماندن در سایه، پوشیدن لباسهای محافظ یا استفاده از کرم ضدآفتاب، قرارگیری خود در معرض آفتاب را محدود کنید.
• داشتن رژیم غذایی سالم: رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیجات انتخاب کنید. غلات کامل و پروتئینهای کمچرب را انتخاب کنید. مصرف گوشتهای فرآوریشده را محدود کنید.
• ورزش در اکثر روزهای هفته: ورزش منظم با کاهش خطر سرطان مرتبط است. هدف شما باید حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در اکثر روزهای هفته باشد. اگر بهطور منظم ورزش نکردهاید، به آرامی شروع کنید و به تدریج به ۳۰ دقیقه یا بیشتر برسید.
• حفظ وزن سالم: اضافه وزن یا چاقی ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. با ترکیبی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، سعی کنید وزن سالمی را به دست آورده و حفظ کنید.
• نوشیدن الکل بهطور معتدل، اگر الکل مینوشید: اگر تصمیم به نوشیدن الکل دارید، این کار را بهطور معتدل انجام دهید. برای بزرگسالان سالم، این به معنای حداکثر یک نوشیدنی در روز برای زنان و حداکثر دو نوشیدنی در روز برای مردان است.
• برنامهریزی برای معاینات غربالگری سرطان: با پزشک خود درباره اینکه چه نوع معاینات غربالگری سرطان برای شما بر اساس عوامل خطر شما مناسبتر است، صحبت کنید.
• انجام واکسیناسیون مربوط به سرطان: برخی ویروسها خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند. واکسیناسیونها ممکن است به پیشگیری از این ویروسها کمک کنند، از جمله هپاتیت B که خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهد و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که خطر ابتلا به سرطان گردن رحم و سایر سرطانها را افزایش میدهد. از پزشک خود بپرسید که آیا واکسیناسیون در برابر این ویروسها برای شما مناسب است.
کارشناسان ما در گرین_پایش_سلامت آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
متشکرم واضح بود
19 آبان 1403
پاسخبسیار جامع بود
19 آبان 1403
پاسخ