سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود که باعث رشد خارج از کنترل سلول ها می شود، اما معمولا ارثی نیست. جهشهای ژنتیکی سرطانزا در بخشهایی از DNA میتوانند به ارث برده شوند یا معمولاً در طول زمان به دست میآیند. جهش های ژنی ارثی از سلول های تولید مثلی والدین (تخمک یا اسپرم) به فرزندان آن ها منتقل می شود و در تمام سلول های بدن فرزندان وجود دارد. از سوی دیگر، جهشهای ژنتیکی اکتسابی در یک سلول به دلیل مواردی مانند خطاهای تقسیم سلولی یا قرار گرفتن در معرض مواد سرطانزا (مواد سرطانزا)، مانند تنباکو یا تشعشعات منشأ میگیرند. بیشتر سرطان ها چند عاملی هستند، به این معنی که خطر ابتلا به آن بسته به عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، محیط، سبک زندگی و سابقه سلامت شخصی شما افزایش می یابد. درباره ژنتیک سرطان و اینکه چگونه جهش های ژنی ممکن است باعث سرطان شوند، در این پست بیشتر بیاموزید.
سندرم سرطان ارثی
پس آیا سرطان ژنتیکی است؟ در حدود ۵ تا ۱۰ درصد موارد، جهش های ژنتیکی ارثی در واقع عامل افزایش خطر سرطان هستند که به عنوان سندرم های سرطان ارثی یا جهش های مولد شناخته می شوند. علائم خاصی در تاریخچه پزشکی خانواده شما ممکن است نشان دهنده این باشد که شما در معرض خطر سرطان ارثی قرار دارید:
• بروز موارد متعدد از یک نوع سرطان، به خصوص اگر نادر باشد
• سرطان در سنین پایین تر از حد معمول
• سرطان دوران کودکی در خواهر و برادر
• بروز بیش از یک نوع سرطان در یک فرد
اگر متوجه الگوی سرطان در خانواده خود شوید، باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید. در این مورد، بسیاری از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی آزمایش ژنتیک را جهت راهنمایی بهتر تصمیمات پزشکی شما در آینده توصیه می کنند.
انواع سرطان های ارثی
جهش ژنی ارثی تضمینی برای ابتلا به سرطان نیست، اما به این معنی است که شما در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید. در اینجا برخی از انواع سرطان شناخته شده است که با ژن های ارثی مرتبط هستند:
• سرطان سینه، تیروئید، آندومتر و سایر انواع سرطان با جهش در ژن PTEN ناشی از سندرم کاودن مرتبط است.
• سرطان کولورکتال در صورت داشتن جهش در چندین ژن مانند MLH1، MSH2،MSH6 و PMS2 به دلیل سندرم لینچ، می تواند خطر بالایی داشته باشد. این جهش همچنین خطر ابتلا به سرطان های آندومتر، تخمدان، معده، روده کوچک، پانکراس، کلیه، مغز و مجرای صفراوی را افزایش می دهد.
• سرطان های متعدد مانند سارکوم، لوسمی، مغز، قشر آدرنال و سرطان سینه با جهش های ارثی در ژن TP53 به دلیل سندرم Li-Fraumeni مرتبط هستند.
جهش های اکتسابی سرطان زا
جهشهای سرطانزای اکتسابی، که به عنوان تغییرات سوماتیک نیز شناخته میشوند، ریشه اکثر سرطانها هستند. گاهی اوقات، این جهش ها در نتیجه قرار گرفتن در معرض مواد سرطان زا اتفاق می افتد. با این حال، در هر مرحله از تقسیم سلولی قابل رخ دادن هستند.
عواملی که باعث جهش ژنتیکی می شوند:
بسیاری از عوامل محیطی و سبک زندگی می توانند در ایجاد سرطان نقش داشته باشند. این موارد شامل:
• اشعه ماوراء بنفش (UV) نور خورشید
• الکل به دلیل آسیب به کبد و تغییرات دیگر مانند افزایش سطح استروژن
• اضافه وزن یا چاقی، احتمالاً به دلیل التهاب، تغییرات در سطوح هورمونی، رشد سلولی و موارد دیگر
• برخی عفونت ها از جمله ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) و هپاتیت B یا هپاتیت C
• قرار گرفتن در معرض آزبست، زغال سنگ، رادون، یا سایر مواد سرطان زا در محل کار یا زندگی شما
• بالا رفتن سن
اگر به دلیل سابقه خانوادگی خود نگران خطر ابتلا به سرطان هستید، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به شما کمک کند تا تعیین کنید آیا آزمایش ژنتیکی برای سرطان برای شما مناسب است یا خیر. بسته به وضعیت فردی شما، نتایج آزمایشات ژنتیکی شما ممکن است به شما این امکان را بدهد که اقداماتی را برای کاهش خطر یا برنامه ریزی غربالگری سرطان برای تشخیص و درمان زودهنگام انجام دهید. با این حال، آزمایش ژنتیک همیشه مفید نیست و نمیتواند آینده را پیشبینی کند، به این معنی که نتایج آزمایش شما میتواند منجر به استرس و اضطراب یا حتی سوء تفاهم از نتایج شود.
آزمایش ژن های ارثی
اگر تشخیص می دهید که می خواهید آزمایش ژنتیکی انجام دهید، می توانید یک نمونه خون یا بزاق را به آزمایشگاه بفرستید. در آنجا، می توان آن را برای تغییراتی در DNA شما که می تواند نشان دهنده جهش ژنتیکی برای انواع مختلف سرطان باشد، بررسی کرد. مشاور ژنتیک شما می تواند به شما کمک کند تا نتایج خود را مرور کنید تا در مورد خطر سرطان ارثی و اقدامات بعدی که باید برای کاهش خطر سرطان در نظر بگیرید بیشتر بدانید.
آزمایش جهش های ژنتیکی مرتبط با سرطان
اگر اخیراً سرطان در شما تشخیص داده شده است، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی شما ممکن است شکل متفاوتی از آزمایش ژنتیکی به نام آزمایش ژنومی را توصیه کنند که به طور خاص ساختار ژنتیکی سلول های سرطانی را بررسی می کند. این تست ها می توانند فواید زیادی داشته باشند. آن ها ممکن است به تعیین بهتر پیش آگهی، خطر عود سرطان، و اینکه کدام درمان برای نوع سرطان شما مؤثرتر است، کمک کند.
در حالی که سرطان ژنتیکی است، تأثیر ژن ها، سبک زندگی و محیط شما بر خطر بالقوه سرطان می تواند پیچیده و گیج کننده باشد. اگر یکی از نزدیکان شما اخیراً به سرطان مبتلا شده است یا در مورد سابقه خانوادگی خود نگران هستید، بهتر است مشاوره ژنتیک بگیرید. با کمک آن ها، می توانید خود را قدرتمند کنید و با ابزارهایی مانند آزمایش ژنتیک، تغییر سبک زندگی و غربالگری های منظم، آرامش خاطر را به دست آورید. همچنین می توانید با پزشکان و مشاوران ژنتیک مجموعه گرین پاس از طریق لینک های زیر در ارتباط باشید.