مرور علائم سرطان می تواند شگفت آور و نگران کننده باشد. در حالی که چندین علامت رایج سرطان وجود دارد، فقط تعداد کمی مختص این گروه از بیماری ها می باشد. به غیر از مواردی که ممکن است فوراً با سرطان مرتبط باشد (مثلاً توده پستان یا تغییرات پوست)، علائمی مانند نفخ، سرفه مداوم و موارد دیگر نیز ممکن است رخ دهد. البته، این علائم مبهم ممکن است نشان دهنده چیز دیگری نیز باشد. علائم سرطان بسته به نوع بیماری بسیار متفاوت است. به عنوان مثال، یک تومور می تواند به ساختارهای مجاور حمله کند و بر عملکرد آن ها تأثیر بگذارد، یا بر اعصاب فشار بیاورد (به عنوان مثال، سرطان تخمدان ممکن است با فشار دادن روی روده بزرگ باعث یبوست شود؛ سرطان ریه ممکن است با فشار دادن روی عصب در قفسه سینه باعث گرفتگی صدا شود). علاوه بر این، سرطان اغلب باعث تغییرات متابولیک می شود که منجر به علائم عمومی مانند خستگی، کاهش وزن و احساس کلی ناخوشی می شود. شناخت علائم سرطان می تواند به شما کمک کند تا بهترین شانس را برای تشخیص زودهنگام و درمان موثر داشته باشید.
علامت شایع سرطان عبارت اند از:
علائم نادر سرطان
چندین علامت کمتر رایج اما نه کم اهمیت وجود دارد که ممکن است شما را از وجود سرطان آگاه کند. برخی از این موارد عبارتند از:
• تغییرات ادراری: تغییرات در دفع ادرار مانند تکرر ادرار یا مشکل در شروع جریان می تواند از علائم اولیه سرطان باشد.
• سوزش سر دل یا سوء هاضمه: دل درد مزمن ناشی از بیماری ریفلاکس معده (GERD) یکی از دلایل مهم سرطان مری است. اگر سوزش معده طولانی مدت دارید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد غربالگری صحبت کنید.
• زونا: بیماری زونا، وضعیتی که در اثر فعال شدن مجدد ویروس آبله مرغان ایجاد می شود، می تواند یکی از علائم سرطان زمینه ای باشد.
• افسردگی: افسردگی تازه یک علامت نسبتاً شایع اولیه سرطان است.
• شکستگیهایی با کمترین ضربه: زمانی که سرطانها به استخوانها گسترش مییابند، میتوانند آنها را ضعیف کنند به طوری که شکستگیها با کمترین ضربه اتفاق میافتند. شکستگی که در استخوان ضعیف شده در اثر سرطان رخ می دهد، شکستگی پاتولوژیک نامیده می شود.
• کبودی آسان: سرطان هایی که به مغز استخوان نفوذ می کنند می توانند تعداد پلاکت ها را در خون کاهش دهند. کاهش پلاکت ها به نوبه خود می تواند منجر به کبودی آسان شود.
• لکههای سفید در دهان: لکههای سفید روی لثه یا زبان (به نام لکوپلاکیا) میتواند یکی از علائم اولیه سرطانهای دهان باشد، و بسیاری از ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی در حال حاضر به طور معمول در طول معاینات منظم دندانپزشکی این مورد را بررسی میکنند. در حالی که سیگار و الکل عامل اصلی ایجاد این سرطان ها در گذشته بودند، اکنون اعتقاد بر این است که بسیاری از آن ها به دلیل عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شوند.
عوامل به وجود آورنده سرطان
سرطان زمانی ایجاد می شود که تغییراتی در DNA (جهش) در یک سلول ایجاد می شود که به آن اجازه می دهد خارج از کنترل رشد کند. سپس سلول های سرطانی می توانند سلول های طبیعی را از بین ببرند یا به بافت های بدن حمله کنند. تشعشعات، مواد سرطانزا، عفونتها و ساختار ژنتیکی شما میتواند خطر جهشهایی را که منجر به سرطان میشود، افزایش دهد. اکثر مردم نمی دانند که سرطان در بسیاری از موارد قابل پیشگیری است. یادگیری علت سرطان و عوامل خطر اولین گام در پیشگیری از سرطان است. طبق گفته انجمن سرطان آمریکا و موسسه ملی سرطان، شایع ترین علل و عوامل خطر سرطان عبارتند از:
تشخیص سرطان
هیچ آزمایش قطعی واحدی وجود ندارد که بتواند تشخیص سرطان را تایید کند. انواع مختلفی از روش های تشخیصی برای ایجاد تشخیص استفاده می شود زیرا انواع مختلفی از سرطان وجود دارد. اگر ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما نگران است که ممکن است سرطان داشته باشید، سابقه پزشکی شما را میگیرد، یک معاینه فیزیکی انجام میدهد و احتمالاً آزمایشهای خون، آزمایشهای تصویربرداری و/یا بیوپسی را تجویز میکند. برخی از انواع سرطان، مانند سرطان سینه و سرطان روده بزرگ، اغلب با آزمایشهای غربالگری معمول شناسایی میشوند.
آزمایشات خون
آزمایش خون سطوح موادی مانند گلبول های قرمز (RBC)، گلبول های سفید (WBC) و نشانگرهای التهاب را در بدن شما اندازه گیری می کند. در حالی که آزمایش خون می تواند به شناسایی برخی از علائم بسیاری از انواع سرطان کمک کند، اما معمولا نمی توانند سرطان را به طور قطعی تشخیص دهند. شمارش کامل خون (CBC) و مشخصات شیمیایی خون دو مورد از رایجترین آزمایشهای خون هستند، اما ممکن است پزشک شما آزمایشهای تخصصیتری را نیز تجویز کند.
آزمایش ادرار
آزمایش ادرار ظاهر و محتویات ادرار شما را بررسی میکند و گاهی اوقات ممکن است نشانههایی از انواع خاصی از سرطان، از جمله سرطان کلیه و مجرای ادرار (که مثانه، حالب، مجرای ادرار و لگنچه کلیه را تحت تاثیر قرار میدهند) را شناسایی کند.
بیوپسی
برای تأیید تشخیص سرطان، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است با جراحی برخی از بافتها یا سلولها را از تومور بدن شما خارج کند و نمونه را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد. این بیوپسی نامیده می شود. انواع مختلفی از بیوپسی وجود دارد. کاری که پزشک شما انجام می دهد، به نوع سرطان مشکوک و محل قرارگیری تومور بستگی دارد.
آزمایشات سیتولوژی
آزمایشات سیتولوژی سلول های سرطانی را در مایعات بدن جستجو می کند. نمونه هایی از مایعاتی که می توانند با آزمایشات سیتولوژی بررسی شوند عبارتند از:
• خلط (بلغم یا مخاط از ریه ها)
• مایع جنب (در فضای اطراف ریه ها)
• مایع پریکارد (در اطراف قلب)
• مایع مغزی نخاعی (در فضاهای اطراف مغز و نخاع)
• مایع آسیتی یا صفاقی (در حفره شکمی)
آزمایشات سیتولوژی را می توان بر روی سلول های خراشیده شده از یک اندام خاص نیز انجام داد. نمونه شناخته شده این روش تست پاپ اسمیر است که در آن از بافت دهانه رحم استفاده می شود. دهان، مری، برونش ها و معده را نیز می توان برای آزمایش خراش داد.
تست های دیگر
پس از اینکه تشخیص داده شد، پزشک شما ممکن است آزمایشهای نشانگر تومور و آزمایشهای ژنتیکی را برای تعیین نوع دقیق سرطان، ارزیابی مرحله آن و تصمیمگیری در مورد درمان تجویز کند.
تصویربرداری سرطان
این تست ها تصاویری از نواحی داخلی بدن شما تولید می کنند. این تصاویر به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما کمک می کند تا ببیند آیا تومور یا تغییراتی وجود دارد که می تواند ناشی از سرطان باشد یا خیر.
اشعه ایکس
اشعه ایکس آزمایشهایی سریع و بدون درد هستند که از دوزهای کم اشعه برای به دست آوردن تصاویری از قسمتهای مختلف بدن شما استفاده میکنند. در برخی موارد، از رنگ کنتراست برای شفافتر نشان دادن تصاویر استفاده میشود. رنگ ممکن است برای قورت دادن به شما داده شود، به رگهای شما تزریق شود یا از طریق رکتوم به روده شما منتقل شود. برای تشخیص سرطان های مختلف از اشعه ایکس مختلف استفاده می شود. برای مثال، اشعه ایکس از قفسه سینه می تواند به تشخیص سرطان ریه کمک کند، در حالی که اشعه ایکس اسکلتی می تواند سرطان استخوان را تشخیص دهد.
توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) از یک دستگاه اشعه ایکس متصل به کامپیوتر برای گرفتن عکس از بدن شما از زوایای مختلف استفاده می کند و تصاویر مقطعی تولید می کند. ممکن است به شما یک رنگ کنتراست ویژه داده شود که معمولاً در رگ تزریق می شود تا تصاویر واضح تر شوند یا به پزشک شما کمک کنند تا طرح کلی یک ساختار خاص را ببینند.
سونوگرافی
این اسکن شامل استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر معروف به سونوگرافی است. سونوگرافی می تواند برای ارزیابی نواحی پر از مایع یا کمک به تشخیص سرطان های واقع در مناطقی که به وضوح در اشعه ایکس نشان داده نمی شوند، استفاده شود.
اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
اسکن تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) تصاویر مقطعی از بدن شما را با استفاده از میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر با وضوح بالا ایجاد می کند. همچنین می تواند به تعیین اینکه آیا سرطان به سایر قسمت های بدن متاستاز داده است یا خیر کمک می کند.
ماموگرافی
سرطان سینه را می توان با نوعی اشعه ایکس به نام ماموگرافی تشخیص داد. دستگاه های ماموگرافی به طور خاص برای بررسی بافت پستان از نظر ناهنجاری ها کالیبره شده اند.
اسکن های پزشکی هسته ای
این آزمایشات به پزشک شما کمک می کند تا تومورها را پیدا کنند و سرطان را به درستی مرحله بندی کنند. آن ها از رادیونوکلئیدهایی استفاده می کنند که ممکن است بلعیده، استنشاق یا تزریق شوند و دوزهای کمی از تشعشعات را منتشر می کنند. رادیونوکلئید که ردیاب نیز نامیده می شود، در بدن شما تجمع می یابد. با کمک دوربینها و رایانههای ویژه، پزشک شما میتواند تصاویر دوبعدی و سه بعدی از قسمتی از بدن را که مورد آزمایش قرار میگیرد، دریافت کند. اسکن های هسته ای آسیبی ندارند و می توانند به صورت سرپایی انجام شوند. به عنوان مثال می توان به اسکن استخوان، اسکن MUGA، اسکن تیروئید، اسکن گالیوم و اسکن PET اشاره کرد.
آندوسکوپی
برای اقدامات آندوسکوپی، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یک دستگاه لوله مانند را در بدن شما وارد می کند تا بتواند داخل را ببیند. این لوله که آندوسکوپ نامیده می شود دارای یک دوربین سبک و کوچک به انتهای آن است. روش های آندوسکوپی مورد استفاده برای تشخیص سرطان عبارتند از:
چه زمانی باید برای سرطان به پزشک مراجعه کرد؟
علائم بسیار کمی وجود دارد که به طور خاص به معنای سرطان باشد، بنابراین سخت است که بدانید چه زمانی باید نگران باشید. هر علامتی که برای شما جدید است؛ اما دلیلی قابل توجیهی برای آن ندارید، می تواند نگران کننده باشد و هر تغییری در روده، مثانه یا عادات قاعدگی که برای شما غیرعادی است، ارزش آن را دارد که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. اغلب اوقات، معلوم می شود که این علائم مربوط به شرایطی غیر از سرطان است. اما تأیید آن برای جلوگیری از عدم تشخیص زودهنگام ضروری است. اگر علائمی را مشاهده کردید، مطمئن شوید که این علامت را آگاهانه برای خود اعتراف کرده و نگرانی خود را با یکی از عزیزان مورد اعتماد خود در میان بگذارید. پزشک از شما میخواهد که علائم غیرعادی را مطرح کنید، و اگر سرطان زودهنگام تشخیص داده شود، میتواند تفاوتی اساسی را در مدیریت و درمان بیماری ایجاد کند. اگر در هر زمینه ای از حوزه سلامت، به خصوص در حوزه سرطان و مشاوره ژنتیک، ابهامات و نگرانی هایی دارید، می توانید از طریق مشاوره آنلاین گرین پاس مشکلات سلامتی خود را با پزشکان باتجربه این مجموعه به اشتراک بگذارید و بهترین گزینه های درمانی را دریافت کنید.