اهمیت روش های غربالگری در تشخیص سرطان
تشخیص سرطان میتواند زندگی شما را برای همیشه تغییر دهد. هر فرد به روش خاص خود با تغییرات عاطفی و جسمی ناشی از سرطان کنار میآید. اما در زمان تشخیص اولیه سرطان، گاهی اوقات دشوار است که بدانید قدم بعدی چیست.
تشخیص سرطان در مراحل اولیه اغلب بهترین شانس برای درمان را فراهم میکند. با در نظر گرفتن این موضوع، با پزشک خود درباره اینکه چه نوع غربالگری سرطان ممکن است برای شما مناسب باشد، صحبت کنید.
برای برخی از سرطانها، مطالعات نشان میدهد که آزمایشهای غربالگری میتوانند با تشخیص زودهنگام سرطان، جانها را نجات دهند. برای سایر سرطانها، آزمایشهای غربالگری تنها برای افرادی که در معرض خطر بیشتری هستند، توصیه میشود.
مؤسسات پزشکی مختلف توصیهها و دستورالعملهایی برای غربالگری سرطان دارند. با پزشک خود این دستورالعملها را مرور کنید و با هم میتوانید بر اساس عوامل خطر خاص خود، تعیین کنید که چه چیزی برای شما بهتر است.
برای آگاهی بیشتر مطالعه مطلب هر آنچه که نیاز است درباره سرطان بدانید را به شما پیشنهاد می کنیم.
روش های تشخیص سرطان کدامند؟
پزشک شما ممکن است از یک یا چند روش برای تشخیص سرطان استفاده کند:
• معاینه فیزیکی: پزشک ممکن است نواحی از بدن شما را برای بررسی وجود تودههایی که ممکن است نشاندهنده سرطان باشد، لمس کند. در طول معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است به دنبال ناهنجاریهایی باشد، مانند تغییر در رنگ پوست یا بزرگ شدن یک اندام که ممکن است نشاندهنده وجود سرطان باشد.
• آزمایشهای آزمایشگاهی: آزمایشهای آزمایشگاهی، مانند آزمایش ادرار و خون، ممکن است به پزشک شما کمک کند تا ناهنجاریهایی را شناسایی کند که میتوانند ناشی از سرطان باشند. به عنوان مثال، در افرادی که لوسمی دارند، یک آزمایش خون رایج به نام شمارش کامل سلولهای خونی ممکن است تعداد یا نوع غیرعادی سلولهای سفید خون را نشان دهد.
• آزمایشهای تصویربرداری: آزمایشهای تصویربرداری به پزشک شما اجازه میدهد تا استخوانها و اندامهای داخلی شما را به صورت غیرتهاجمی بررسی کند. آزمایشهای تصویربرداری که در تشخیص سرطان استفاده میشود ممکن است شامل سیتیاسکن (CT)، اسکن استخوان، تصویربرداری دقیق مغناطیسی (MRI)، سیتیاسکن پوزیترون (PET)، سونوگرافی و اشعه ایکس و غیره باشد.
• نمونه برداری یا همان بیوپسی: در طول بیوپسی، پزشک نمونهای از سلولها را برای آزمایش در آزمایشگاه جمعآوری میکند. چندین روش برای جمعآوری نمونه وجود دارد. اینکه کدام روش بیوپسی برای شما مناسب است به نوع سرطان و محل آن بستگی دارد. در بیشتر موارد، بیوپسی تنها راه تشخیص قطعی سرطان است.
در آزمایشگاه، پزشکان نمونههای سلولی را زیر میکروسکوپ بررسی میکنند. سلولهای نرمال ظاهری یکنواخت دارند، با اندازههای مشابه و سازماندهی منظم. سلولهای سرطانی با ظاهری نا منظم و اندازههای متغیر و بدون سازماندهی منظم، به نظر می رسند.
کارشناسان ما در گرین_پایش_سلامت آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
تشخص مرحله سرطان
پس از تشخیص سرطان، پزشک شما تلاش خواهد کرد تا مرحله سرطان شما را تعیین کند. پزشک از مرحله سرطان شما برای تعیین گزینههای درمانی و شانسهای شما برای بهبودی استفاده میکند.
آزمایشها و روشهای مرحلهبندی ممکن است شامل آزمایشهای تصویربرداری، مانند اسکن استخوان یا اشعه ایکس، باشد تا بررسی کند که آیا سرطان به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است یا خیر.
مراحل سرطان با اعداد ۰ تا ۴ مشخص میشود که معمولاً به صورت اعداد رومی I تا IV نوشته میشود. اعداد بالاتر نشاندهنده سرطان پیشرفتهتر هستند. برای برخی انواع سرطان، مرحله سرطان با استفاده از حروف یا کلمات نشان داده میشود.
موثرترین راه های درمان قطعی سرطان کدامند؟
درمانهای متعددی برای سرطان در دسترس است. گزینههای درمانی شما به چندین عامل بستگی دارد، از جمله نوع و مرحله سرطان و وضعیت کلی سلامت شما. شما و پزشکتان میتوانید مزایا و معایب هر درمان سرطان را بررسی کنید تا مشخص کنید کدام درمان برای شما بهترین است.
هدف از درمان سرطان
درمانهای سرطان اهداف متفاوتی دارند، از جمله:
• درمان اولیه: هدف درمان اولیه، حذف کامل سرطان از بدن شما یا کشتن سلولهای سرطانی است. هر درمان سرطانی میتواند به عنوان درمان اولیه استفاده شود، اما رایجترین درمان اولیه برای شایعترین انواع سرطان، جراحی است. اگر سرطان شما به درمانهای پرتودرمانی یا شیمیدرمانی بهویژه حساس باشد، ممکن است یکی از این درمانها به عنوان درمان اولیه شما انجام شود.
• درمان کمکی: هدف از درمان کمکی، کشتن هر گونه سلول سرطانی است که ممکن است پس از درمان اولیه باقی مانده باشد تا شانس عود سرطان را کاهش دهد. هر درمان سرطانی میتواند به عنوان درمان کمکی استفاده شود. درمانهای رایج کمکی شامل شیمیدرمانی، پرتودرمانی و درمان هورمونی هستند.
• درمان تسکینی: درمانهای تسکینی میتوانند به کاهش عوارض جانبی درمان یا نشانهها و علائم ناشی از خود سرطان کمک کنند. جراحی، پرتودرمانی، شیمیدرمانی و درمان هورمونی میتوانند همگی برای کاهش علائم و کنترل گسترش سرطان زمانی که درمان قطعی ممکن نیست، مورد استفاده قرار گیرند. داروها میتوانند به کاهش علائمی مانند درد و تنگی نفس کمک کنند.
درمان تسکینی میتواند همزمان با سایر درمانهایی که بهمنظور درمان سرطان شما انجام میشود، استفاده شود.
روش های درمان سرطان
پزشکان هنگام درمان سرطان ابزارهای زیادی دارند. گزینههای درمان سرطان شامل موارد زیر است:
• جراحی: هدف جراحی، حذف سرطان یا هرچه بیشتر آن است.
• شیمیدرمانی: شیمیدرمانی از داروها برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میکند.
• پرتودرمانی: پرتودرمانی از پرتوهای با انرژی بالا، مانند اشعه ایکس و پروتونها، برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میکند. درمان پرتویی میتواند از یک دستگاه خارج از بدن شما (پرتودرمانی با پرتو خارجی) انجام شود یا میتواند داخل بدن شما قرار گیرد (براکیتراپی).
• پیوند مغز استخوان: پیوند مغز استخوان که به آن پیوند سلولهای بنیادی نیز گفته میشود، مادهای است که داخل استخوانهای شما قرار دارد و سلولهای خونی را تولید میکند. پیوند مغز استخوان میتواند از سلولهای خودتان یا سلولهای یک اهداکننده استفاده کند.
پیوند مغز استخوان به پزشک شما این امکان را میدهد که از دوزهای بالاتر شیمیدرمانی برای درمان سرطان شما استفاده کند. همچنین میتواند برای جایگزینی مغز استخوان بیمار استفاده شود.
• ایمنیدرمانی: ایمنیدرمانی که به آن درمان بیولوژیکی نیز گفته میشود، از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده میکند. سرطان میتواند بدون کنترل در بدن شما زنده بماند زیرا سیستم ایمنی شما آن را به عنوان یک مهاجم شناسایی نمیکند. ایمنیدرمانی میتواند به سیستم ایمنی شما کمک کند تا سرطان را "ببیند" و به آن حمله کند.
• درمان هورمونی: برخی از انواع سرطان به هورمونهای بدن شما وابسته هستند. به عنوان مثال، سرطان پستان و سرطان پروستات. حذف این هورمونها از بدن یا مسدود کردن اثرات آنها میتواند باعث توقف رشد سلولهای سرطانی شود.
• درمان دارویی هدفمند: درمان دارویی هدفمند بر روی ناهنجاریهای خاص در سلولهای سرطانی تمرکز دارد که به آنها اجازه میدهد زنده بمانند.
• آزمایشهای بالینی: آزمایشهای بالینی مطالعاتی هستند که به بررسی روشهای جدید درمان سرطان میپردازند. هزاران آزمایش بالینی سرطان در حال انجام است.
درمانهای دیگری نیز ممکن است بسته به نوع سرطان شما در دسترس باشند.
کارشناسان ما در گرین_پایش_سلامت آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
طب مکمل و جایگزین در درمان سرطان
هیچگونه درمان جایگزین سرطان که اثبات شده باشد سرطان را درمان کند وجود ندارد. اما گزینههای طب مکمل و جایگزین ممکن است به شما در مقابله با عوارض جانبی سرطان و درمانهای آن، مانند خستگی، تهوع و درد کمک کنند.
با پزشک خود درباره گزینههای پزشکی جایگزین که ممکن است برای شما مفید باشد صحبت کنید. پزشک شما میتواند درباره ایمنی این درمانها برای شما و اینکه آیا ممکن است با درمان سرطان شما تداخل داشته باشند یا خیر، شما را راهنمایی کند.
برخی از گزینههای پزشکی جایگزین که برای افراد مبتلا به سرطان مفید شناخته شدهاند، شامل موارد زیر است:
• هیپنوتیزم (Hypnosis)
• ماساژ (Massage)
• مدیتیشن (Meditation)
• تکنیکهای آرامش (Relaxation techniques)
• یوگا (Yoga)
این درمانها میتوانند به بهبود کیفیت زندگی شما و کاهش برخی از عوارض جانبی ناشی از درمانهای سرطان کمک کنند، اما مهم است که قبل از شروع هر گونه درمان مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
چه زمانی برای سرطان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هر گونه نشانه یا علامتی دارید که شما را نگران میکند، ابتدا با پزشک خود ملاقات کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که شما مبتلا به سرطان هستید، احتمالاً به یک یا چند متخصص ارجاع داده میشوید، از جمله:
• پزشکان متخصص در درمان سرطان با پرتو (انکولوژیستهای پرتو درمانی)
• پزشکان متخصص در بیماریهای خون و بافتهای تشکیلدهنده خون (هماتولوژیستها)
• جراحان
از آنجایی که ملاقاتها ممکن است کوتاه باشد و اطلاعات زیادی برای بحث وجود دارد، بهتر است آماده باشید. در اینجا برخی اطلاعات برای کمک به شما در آمادهسازی و دانستن آنچه از پزشک خود انتظار دارید، آورده شده است:
2. تاریخچه پزشکی خود را بررسی کنید. اطلاعاتی درباره سوابق پزشکی خود، داروهایی که مصرف میکنید، و هر گونه آلرژی که دارید را به خاطر بسپارید.
3. همراه داشته باشید. اگر ممکن است، یک دوست یا یکی از اعضای خانواده را همراه خود ببرید. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا درک بهتری از آنچه گفته میشود داشته باشید و سوالات شما را به یاد داشته باشند.
4. مدارک لازم را همراه داشته باشید. هر گونه آزمایش یا نتیجههای پزشکی قبلی را که ممکن است به پزشک شما کمک کند، به همراه داشته باشید.
5. انتظارات خود را مشخص کنید. بدانید که ممکن است پزشک اطلاعات زیادی را ارائه دهد و شما ممکن است نیاز به زمان برای پردازش این اطلاعات داشته باشید.
با این آمادهسازی، میتوانید از ملاقات خود بهره بیشتری ببرید و اطمینان حاصل کنید که تمام سوالات و نگرانیهای خود را مطرح کردهاید.
کارشناسان ما در گرین_پایش_سلامت آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
چگونه برای تشیص سرطان، بدن خود را بررسی و غربالگری کنیم؟
آگاه بودن از بدن خود و ظاهر و احساسات معمول آن مهم است. در اینجا چند راهنمایی برای بررسی سرطان آورده شده است:
1. بدن خود را بشناسید: بفهمید که چه چیزی برای شما طبیعی است. این شامل آگاهی از اندازه، شکل و بافت پوست، سینهها و سایر قسمتهای بدن شما میشود.
روش های غربالگری سرطان در منزل:
• بررسی پوست: به دنبال هر گونه خال، لکه یا زخم جدید یا در حال تغییر باشید که بهبود نمییابد.
2. به بدن خود گوش دهید: به هرگونه علائم یا تغییرات جدید توجه کنید، مانند:
2. درد مداوم
3. خستگی که بهبود نمییابد
4. تغییرات در عادات روده یا مثانه
5. خونریزی یا ترشح غیرمعمول
6. سرفه یا گرفتگی صدا مداوم
3. با پزشک خود مشورت کنید: اگر چیزی غیرعادی یا نگرانکننده مشاهده کردید، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. تشخیص زودهنگام کلیدی است و آنها میتوانند آزمایشات یا غربالگریهای مناسب را بر اساس علائم و عوامل خطر شما توصیه کنند.
4. غربالگریهای منظم: از راهنماییهای غربالگری برای سن و عوامل خطر خود پیروی کنید (مثلاً ماموگرافی برای سرطان سینه، کولونوسکوپی برای سرطان روده بزرگ).
بررسی منظم بدن شما برای تغییرات غیرمعمول و حفظ ارتباط با پزشک خود میتواند به طور قابل توجهی به تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند و نتایج را بهبود بخشد. بیش از 200 علامت و نشانه سرطان وجود دارد، بنابراین به یاد سپردن همه آنها ممکن نیست. همچنین، این وظیفه شما نیست که بدانید چه چیزی اشتباه است.
برخی از علائم شایع سرطان به راحتی قابل مشاهده هستند، اما دیگر علائم ممکن است درون بدن شما اتفاق بیفتند و بنابراین مشاهده یا لمس آنها دشوار باشد. بنابراین، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که اگر متوجه هر چیزی که برای شما غیرطبیعی است شدید، به پزشک خود بگویید. در بیشتر موارد، این موضوع سرطان نخواهد بود، اما اگر باشد، شناسایی زودهنگام میتواند تفاوت واقعی ایجاد کند.
چگونه باید سینه و قفسه سینه خود را چک کنیم؟
مهم است که به سینهها و قفسه سینهتان آگاه باشید. این بدان معناست که باید بدانید سینهها یا قفسه سینهتان معمولاً چه شکلی و چه احساسی دارند، تا بدانید چه چیزی برای شما عادی است. این شامل دانستن تغییرات سینهها در زمانهای مختلف ماه میشود. اما نیازی به بررسی سینهها یا قفسه سینهتان در یک زمان یا به روشی خاص نیست.
به خاطر داشته باشید که بسیار مهم است که به بدن خود گوش دهید و اگر متوجه تودهها یا تغییرات غیرعادی در قفسه سینه، سینهها یا نوک سینههایتان که برای شما غیرطبیعی هستند شدید، به پزشک خود بگویید. اگر چیزی به درستی نیست با نظر پزشکتان آن را بررسی کنید.
برای آگاهی بیشتر مطالعه مطلب دستورالعمل های غربالگری سرطان سینه را به شما پیشنهاد می کنیم.
چگونه باید بیضه های خود راچک کنید؟
خوب است که بدانید بیضهها معمولاً چه شکلی و چه احساسی دارند و از اندازه و وزن طبیعی آنها آگاه باشید. این میتواند شناسایی تغییرات غیرعادی را آسانتر کند، که همیشه باید در مورد آنها به پزشک خود بگویید.
به یاد داشته باشید که بسیار مهم است که به بدن خود گوش دهید و اگر متوجه تودهها، ورمها یا سایر تغییرات غیرعادی در بیضههایتان که برای شما غیرطبیعی هستند شدید، به پزشک خود بگویید. اگر چیزی به درستی نیست با نظر پزشکتان آن را بررسی کنید.
برای آگاهی بیشتر به شما مطالعه مطلب سرطان پروستات را زودتر تشخیص دهید را پیشنهاد می کنیم.
کارشناسان ما در گرین_پایش_سلامت آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.