پروفیلاکسی پس از مواجهه (PEP) دوره کوتاهی از داروهای ضد رتروویروسی است که معمولاً خیلی زود پس از درگیر شدن در یک رویداد پرخطر یا پس از قرار گرفتن غیر ارادی با ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) مصرف میشود. PEP با کشتن سلولهای آلوده، تبدیل سرمی HIV را متوقف میکند (دورهای که بدن شروع به تولید سطوح قابل تشخیص آنتیبادی HIV میکند). به عبارت ساده، اگر این داروها فورا مصرف شوند، می توانند از تسخیر اچ آی وی بر سیستم ایمنی شما جلوگیری کنند، که اگر درمان نشود، می تواند منجر به بیماری ایدز شود. برای اینکه PEP موثر باشد، باید ظرف ۷۲ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض احتمالی HIV شروع شود.
PEP چیست؟
PEP راهی برای کمک به جلوگیری از انتقال HIV در یک فرد HIV منفی است که ممکن است اخیراً در معرض ویروس قرار گرفته باشد. PEP شامل مصرف سه داروی ضد ویروس HIV به مدت ۲۸ روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس است. این داروها عبارتند از:
• امتریسیتابین
• رالتگراویر یا دولوتگراویر
یک دوز PEP سه تا پنج روزه معمولاً ابتدا برای استفاده اضطراری داده می شود و سپس بقیه دوز ۲۸ روز بعد ارائه می شود. PEP را نباید با PrEP اشتباه گرفت. PrEP شامل مصرف دو داروی HIV به طور مداوم، قبل، در طول و بعد از قرار گرفتن در معرض HIV است.
چه افرادی باید از PEP استفاده کنند؟
PEP باید توسط هر کسی که اخیراً در معرض ویروس HIV قرار گرفته است استفاده شود. شایعترین موقعیتهای پرخطر در زمینه شغلی، مانند سوزن زدن ناخواسته در بیمارستان، یا زمینههای غیر شغلی، مانند مواجهه جنسی یا مصرف مواد مخدر تزریقی است. گروه های دیگری که ممکن است به PEP نیاز داشته باشند عبارتند از:
• کسانی که نمی دانند آیا شریک جنسی در معرض HIV قرار گرفته است یا خیر.
• هر کسی که درگیر سوزن مشترک است.
توجه داشته باشید، اگر باردار هستید و در معرض HIV قرار گرفته اید، پزشک برای محدود کردن خطر نقایص مادرزادی، PEP را با رالتگراویر به جای دولوتگراویر تجویز می کند.
برای مطالعه مطلب کامل HIV در دوره بارداری و درمان آن، اینجا را کلیک کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
PEP بسیار موثر است. اگر عوارض جانبی بیش از دو هفته طول بکشد، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی تماس بگیرید. عوارض جانبی احتمالی PEP عبارتند از:
اگر در حین یا بعد از مصرف PEP دچار تب یا بثورات شدید با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید، زیرا ممکن است نشانه ای از عدم تاثیر دارو باشد و شما اولین علائم عفونت حاد HIV را تجربه می کنید.
برای مطالعه کامل علائم و مراحل ایدز، اینجا را کلیک کنید.
علائم زیر ممکن است نشان دهنده مرحله حاد عفونت HIV باشد:
اگر هر یک از این علائم را در حین استفاده از PEP تجربه کردید، فوراً با یک متخصص مراقبت های بهداشتی تماس بگیرید.
چگونه PEP را مصرف کنید؟
PEP شامل سه دارو است که یک تا دو بار در روز به مدت ۲۸ روز مصرف می کنید. در حالت ایده آل، اولین دوز PEP باید بلافاصله، در عرض دو ساعت اما حداکثر تا ۷۲ ساعت پس از مواجهه تجویز شود، زیرا اثر PEP با گذشت زمان کاهش می یابد. مهم است که همه دوزها را در زمان مناسب و به روش درست مصرف کنید تا بهترین شانس برای PEP ایجاد شود.
تست های پیگیری PEP
اگر از PEP استفاده می کنید، پزشک از شما می خواهد که یک قرار ملاقات بعدی را ظرف ۷۲ ساعت برنامه ریزی کنید. قرار ملاقات شما شامل موارد زیر خواهد بود:
• پایش آزمایشگاهی برای سمیت دارویی
• مشاوره
تکرار آزمایش اچ آی وی ۳۰ روز و ۹۰ روز پس از مواجهه انجام می شود. آزمایش باید با استفاده از آزمایش نسل چهارم HIV انجام شود. اگر آزمایش نسل چهارم در دسترس نباشد، ممکن است از آزمایش قدیمیتر همراه با قرار ملاقاتهای پیگیری مکرر برای محدود کردن احتمال نتیجه منفی کاذب استفاده شود. تکرار آزمایش HIV باید حداقل در هفته ششم، هفته ۱۲ و شش ماه انجام شود.
سخنی از مجموعه گرین پایش
اگرچه میزان اچ آی وی در دهه گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، انتقال HIV همچنان یک نگرانی باقی مانده است. به منظور کمک به جلوگیری از ابتلا به ویروس، استفاده از کاندوم، پرهیز از اعمال جنسی ناایمن، انجام اقدامات احتیاطی هنگام کار در اطراف نمونههای مایع بدن، و اجتناب از استفاده از تجهیزات غیراستریل از جمله سوزنها، مهم است. PEP نباید به عنوان وسیله ای منظم برای جلوگیری از انتقال HIV استفاده شود و از گسترش سایر عفونت های مقاربتی (STI) جلوگیری نمی کند. کاندوم، زمانی که به درستی استفاده شود، موثرترین راه برای پیشگیری از HIV و بسیاری دیگر از بیماری های مقاربتی است. گفتگوی صریح در مورد استفاده از کاندوم و آزمایش STI نه تنها در پیشگیری از بیماری های مقاربتی مفید است، بلکه اغلب برای یک زندگی جنسی شاد و سالم ضروری است. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان مشکوک هستید که با فردی که HIV مثبت است تماس گرفته اید، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.