با پیشرفت مراقبت ها و روش های درمان HIV، بسیاری از زنان مبتلا به HIV ، طولانی تر و سلامت تر زندگی می کنند. از این رو این بانوان برای آینده خود تصمیم به بچه دار شدن می گیرند. همچنین با پیشرفت روش های درمانی HIV احتمال انتقال HIV از مادر به فرزند بطور چشمگیری کاهش یافته است. اگر مادر مبتلا به HIV داروهای پیشگیرانه مناسب را مصرف کند احتمال انتقال بیماری را می توان از ۲۵ درصد به ۲ درصد کاهش داد. همچنین، مطالعات نشان داده است که حاملگی سرعت روند پیشرفت HIV را افزایش نمی دهد.
اقدامات لازم پیش از دوران بارداری
مهم ترین اقدامی که در این دوران باید صورت گیرد داشتن برنامه ای منظم دقیق می باشد. مشورت در مورد تصمیم گرفته شده برای بارداری با یک پزشک زنان و زایمان جهت آشنایی با مراقبت های لازم در مورد ویروس ایدز و پیدا کردن روش های کم خطر در کاهش سرایت نوزاد طی مراحل بارداری، یکی دیگر اقداماتی است که باید پیش از بارداری انجام شود. انجام تست های هپاتیت B و C الزامی است. همچنین مصرف انواع ویتامین های لازم که حاوی کلسیم و فولیک اسید می باشد می تواند بسیار مفید باشد. استعمال دخانیات، مصرف الکل و مواد مخدر برای سلامت شما و جنین تاثیر بسیار منفی دارد بهتر است مصرف این مواد را ترک کنید. خانم ها با مطالعه مطالبی که گروهی از افراد متخصص در زمینه بارداری خانم های مبتلا به ایدز راهکارها و مراقبت هایی را ارائه کرده اند می توانند به ترتیب مراحل انجام آزمایشات لازم را در دوران پیش از بارداری را انجام دهند.
مراقبت های لازم در طول دوران بارداری
انجام آزمایشات لازم یکی دیگر از مهم ترین اقداماتی است که باید پیش از بارداری به منظور افزایش شانس بارداری را در یک خانم افزایش می دهد. آزمایش ایدز قبل از بارداری هم یکی دیگر از آزمایشاتی است که انجام آن قبل از بارداری ضروری است مخصوصا در خانم هایی که به این بیماری مبتلا هستند. همچنین مصرف داروهای HIV خطر انتقال ویروس از مادر به جنین را کاهش می دهد. بنابراین خانمی که قصد دارد برای بارداری اقدام کند اگر از نظر ویروس HIV مثبت باشد و بار ویروسی او در حد بسیار پایینی باشد همچنین میزان CD4 و لوکوسیت (که به نوعی ایمنی بدن را بر عهده دارند ) در ماکسیمم حد خود قرار داشته باشد می تواند با شرط مصرف این داروها اقدام به بارداری کند. برای جلوگیری از بروز هر گونه عارضه ای در مورد مصرف داروهای مختلف HIV بهتر است با یک پزشک زنان خوب مشاوره های لازم را انجام داده و پزشک بتواند با توجه شرایط بیمار دارویی مناسب تجویز کند.
مراقبت های لازم بعد از زایمان
در خانم هایی که احتمال وجود ویروس HIV در آنها مورد تائید قرار نگرفته و مراقبت های لازم در طول دوران بارداری برای آن ها انجام نشده انجام تست های تشخیص برای آنها هنگام زایمان باید انجام شود. اگر نتیجه آزمایش مثبت بود درمان مناسبی برای آن ها به سرعت آغاز شود. داروی های مورد نیاز قبل از زایمان به صورت وریدی به مادر تزریق می شود و تا مدت هفته بعد از تولد نوزاد به صورت خوراکی به مادر تجویز می شود. مادران مبتلا به ایدز پس از زایمان باید از شیردادن به نوزاد خود خودداری کنند زیرا شیر احتمال انتقال عفونت را از مادر به نوزاد افزایش می دهد.
ویروس نقص ایمنی انسان (HIV) چیست؟
ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) ویروسی است که باعث ایجاد سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) می شود.
چگونه به HIV مبتلا می شوید؟
HIV از طریق مایعات بدن مانند خون یا مایع منی وارد جریان خون می شود. هنگامی که در خون قرار می گیرد، ویروس به سلول های CD4 حمله کرده و آن ها را از بین می برد. سلول های CD4 سلول های کلیدی سیستم ایمنی هستند. هنگامی که این سلول ها از بین می روند، بدن کمتر می تواند با بیماری ها مبارزه کند.
چگونه به ایدز مبتلا می شوید؟
ایدز زمانی اتفاق می افتد که تعداد سلول های CD4 به زیر حد معینی کاهش می یابد و فرد مبتلا به بیماری هایی می شود که سیستم ایمنی بدن به طور معمول با آن ها مبارزه می کند. این بیماری ها شامل ذات الریه، انواع خاصی از سرطان و عفونت های مضر است.
چقدر طول می کشد تا HIV به ایدز تبدیل شود؟
ماه ها یا سال ها طول می کشد تا عفونت HIV به ایدز تبدیل شود. تا زمانی که فردی مورد آزمایش قرار نگیرد، ممکن است تا زمانی که بیمار نشود هرگز نداند که مبتلا به HIV است.
آیا HIV قابل درمان است؟
عفونت HIV کاملا قابل درمان نیست. مصرف داروهای ضد HIV می تواند به افراد مبتلا به عفونت HIV برای مدت طولانی سالم بماند و احتمال انتقال ویروس به دیگران را کاهش دهد. هیچ واکسنی برای جلوگیری از عفونت HIV وجود ندارد.
اگر من در زمان بارداری مبتلا به HIV باشم، آیا می توانم HIV را به نوزادم منتقل کنم؟
در دوران بارداری،HIV می تواند از جفت عبور کرده و جنین را آلوده کند. در هنگام زایمان نیز، نوزاد ممکن است در معرض ویروس خون مادر و سایر مایعات قرار گیرد. هنگام زایمان، کیسه آمنیوتیک می شکند. هنگامی که این اتفاق می افتد، خطر انتقال HIV به نوزاد افزایش می یابد. اکثر نوزادانی که از مادران خود HIV دریافت می کنند در طول زمان زایمان آلوده می شوند. شیردهی همچنین می تواند ویروس را به نوزاد منتقل کند.
برای کاهش خطر انتقال HIV به نوزادم چه می توانم انجام دهم؟
شما و متخصص مراقبت های بهداشتی خود درباره مواردی که می توانید برای کاهش خطر انتقال HIV به نوزاد انجام دهید، بحث خواهید کرد که شامل موارد زیر هستند:
• اگر آزمایشات آزمایشگاهی نشان داد که میزان HIV شما بالا است، نوزاد خود را با سزارین به دنیا آورید.
• هنگام زایمان در صورت نیاز داروهای ضد HIV را مصرف کنید.
• پس از تولد به نوزاد خود داروهای ضد HIV بدهید.
• به نوزاد شیر ندهید.
چرا درمان HIV در دوران بارداری توصیه می شود؟
درمان در دوران بارداری دو هدف دارد: محافظت از سلامتی خود و جلوگیری از انتقال HIV به جنین. ترکیبات زیادی از داروها برای مدیریت عفونت HIV استفاده می شود.
آیا عوارض جانبی داروهای HIV وجود دارد؟
داروهای مورد استفاده برای درمان عفونت HIV ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. عوارض جانبی شایع شامل تهوع، اسهال، سردرد و دردهای عضلانی است. عوارض جانبی کمتر رایج شامل کم خونی، آسیب کبدی و مشکلات استخوانی مانند پوکی استخوان است. با این حال، عدم مصرف دارو تا حد زیادی شانس انتقال ویروس به جنین شما را افزایش می دهد.
بار ویروسی من چقدر است؟
بار ویروسی شما مقدار HIV است که در بدن خود دارید.
چرا نظارت بر تعداد ویروسی و تعداد سلول های CD4 مهم است؟
هم بار ویروسی زیاد و هم تعداد کم سلول های CD4 به این معنی است که احتمال انتقال HIV به جنین بیشتر و احتمال بیمار شدن شما بیشتر است. با این حال، حتی اگر بار ویروسی پایینی داشته باشید، باز هم امکان انتقال HIV به جنین وجود دارد.
آیا با وجود بارداری هنوز باید از کاندوم در هنگام رابطه جنسی استفاده کنم؟
اگر شریک زندگی شما نیز مبتلا به HIV است، کاندوم به شما و همسرتان در برابر سایر عفونت ها کمک می کند. اگر شریک جنسی شما مبتلا به HIV نیست، علاوه بر استفاده از کاندوم، برخی داروها نیز وجود دارند که ممکن است خطر ابتلا به آنها را کاهش دهد.
آیا در صورت مثبت بودن HIV و زایمان سزارین، خطرات بیشتری برای من وجود دارد؟
اگر مبتلا به HIV هستید، انجام سزارین ممکن است خطرات بیشتری را به همراه داشته باشد. زنانی که تعداد سلول های CD4 آن ها پایین است، سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بنابراین در معرض خطر بیشتری برای عفونت بعد از جراحی قرار دارند. داروهایی برای جلوگیری از عفونت در هنگام زایمان سزارین تجویز می شود.
بعد از زایمان، چگونه می توانم بفهمم که نوزادم مبتلا به HIV است؟
نوزادانی که از مادران مبتلا به HIV مثبت متولد می شوند در چند ماه اول چندین بار برای HIV آزمایش می شوند. در این آزمایش وجود ویروس در خون نوزاد بررسی می شود. اگر دو نتیجه از این آزمایش مثبت باشد، نوزاد مبتلا به HIV است. اگر دو نتیجه از این آزمایش منفی باشد، نوزاد مبتلا به HIV نمی شود. نوع دیگری از آزمایش HIV هنگامی که نوزاد ۱۲-۱۸ ماهه است انجام می شود.
خانم های مبتلا به ویروس HIV نباید بیماری خود را مخفی کنند و اگر مراکزی که زایمان را انجام می هند، به شرایط بیمار آشنا نباشند و اقدامات لازم از جمله تجویز داروها را برای نوزاد انجام نشود، قطعا نعمت سلامتی را از نوزاد گرفته می شود. بنابراین اگر بیمار مبتلا به ایدز، تمایل به بارداری دارد می تواند با مراقبت های لازم و حفاظت از خود تا حد زیادی می تواند شانس بهره مندی از داشتن یک نوزاد سالم را در خود افزایش دهد. همچنین پزشکان و مشاوران با تجربه گرین پاس برای مشاوره آنلاین در هر زمان آماده پاسخگویی و مشاوره به شما در این زمینه می باشند.