تحقیقات نشان می دهد که تغییر در ظاهر، بافت یا ضخامت موهای شما می تواند نشانه ای از بیماری های زمینه ای باشد. موهای شما می تواند به شما و پزشک شما اطلاع دهد که آیا استرس دارید، آیا دچار کمبود تغذیه ای هستید، مشکل تیروئید دارید یا درگیر سایر مشکلات سلامتی هستید. در اینجا به شما سرنخ هایی ارایه می شود که به کمک آن می توانید با تحلیل وضعیت موهای خود، وضعیت سلامتی خود را نیز مورد ارزیابی قرار دهید. ریزش مو در ابتدا با دیدن موهای اضافی بر روی شانه سر و گاهی پوست شما شروع می شود و ممکن است تا خالی شدن کف سر پیشرفت نماید. طاسی معمولا در اثر ریزش زیاد مو از کف سر ایجاد می گردد، و می تواند به دلایل موروثی، استفاده از داروهای خاص و یا شرایط پزشکی خاص حاصل شود. هر کسی اعم از زن، مرد و کودک و.... ممکن است ریزش مو را تجربه کند. علاوه بر مسایل ژنتیکی مربوط به ریزش مو، حالت موها و میزان ضخامت آن می تواند نشانگر سایر بیماری های احتمالی در بدن ما باشد شامل:
استرس و ژن ها می تواند موهای شما را سفید کند
بر طبق مطالعه ای روی که در مجله نیچر منتشر شده است، استرس مزمن ممکن است با ایجاد آسیب به DNA و کاهش سلول های تولید کننده رنگدانه در فولیکول های مو، به سفید شدن موها کمک کند. این امر همچنین می تواند باعث ریزش موهای شما شود. سفید شدن در واقع بخشی کاملاً طبیعی از پیری است، زیرا با افزایش سن، فولیکول های مو رنگ کمتری تولید می کنند اما نوع دیگری از استرس، معروف به استرس اکسیداتیو، نیز ممکن است در موهای سفید نقش داشته باشد. استرس اکسیداتیو (هنگامی که رادیکال های آزاد آسیب رسان به سلول ها روند ترمیم بدن را مهار می کنند) ممکن است بر سلول های تولید کننده رنگدانه مو تأثیر بگذارد.
موهای شکننده می تواند نشانه ای از سندرم کوشینگ باشد
موهای شکننده یکی از علائم سندرم کوشینگ است، یک بیماری نادر که به دنبال کورتیزول زیاد، هورمون اصلی استرس بدن، ایجاد می شود. اما بسیاری از علائم بارز دیگر سندرم کوشینگ از جمله فشار خون بالا، خستگی و کمردرد نیز وجود دارند که تشخیص بیماری را راحت تر می کنند.
نازک شدن مو می تواند نشانه ای از بیماری تیروئید باشد
افرادی که کم کاری تیروئید دارند (شرایطی که وقتی غده تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند) ممکن است متوجه افزایش ریزش مو و تغییر ظاهر مو شوند. این مسئله می تواند باعث نازک شدن موها و علائم دیگری مانند خستگی، عدم تحمل سرما، درد مفاصل، درد ماهیچه ها، پف صورت و افزایش وزن شود. علاوه بر نازک شدن موها، برخی از اختلالات تیروئید شما را در معرض بیماری ریزش موی خود ایمنی به نام آلوپسی آرئاتا قرار می دهد. این نوع ریزش مو باعث ایجاد لکه های گرد و ریزش ناگهانی مو شده و در اثر حمله سیستم ایمنی به فولیکول های مو ایجاد می شود. آزمایش هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) این بیماری را تشخیص می دهد و درمان مستلزم، مصرف داروهای تیروئید است.
ریزش مو می تواند نشانه کم خونی باشد
اگر ناگهان متوجه ریزش موهای خود شدید، می تواند نشانه این باشد که بدن شما ذخایر آهن کمی دارد و یا از کم خونی رنج می برید. در افرادی که گیاه خوار هستند و زنانی که دوره های قاعدگی سنگینی دارند، در هر دو احتمال ریزش موها به دلیل کمبود آهن وجود دارد. به طور کامل مشخص نیست که چرا آهن کم می تواند باعث ریزش مو شود، اما آهن برای بسیاری از واکنش های بیولوژیکی و شیمیایی، از جمله رشد مو، حیاتی است. ریزش مو همچنین می تواند (به طور موقت) با تغییرات ناگهانی در سطح استروژن اتفاق بیفتد و اغلب پس از بارداری یا قطع قرص های ضد بارداری مشاهده می شود. خوردن غذاهای غنی از آهن یا مصرف مکمل آهن ممکن است به درمان ریزش مو کمک کند.
ریزش مو می تواند نشان دهنده کمبود پروتئین باشد
پروتئین برای سلامت و رشد مو ضروری است (کمبود پروتئین با نازک شدن و ریزش مو ارتباط دارد). اکثر بزرگسالان به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به ۰/۸ گرم پروتئین نیاز دارند. افرادی که مشکلات گوارشی دارند یا جراحی معده انجام داده اند ممکن است در هضم پروتئین دچار مشکل شوند. این شرایط تخصصی باید با کمک پزشک شما مدیریت شود. اما بیشتر نازک شدن موها، حتی در زنان، به احتمال زیاد به دلیل ژنتیک است.
ریزش موها با کمبود ویتامین در بدن مرتبط است
کمبود ویتامین و مواد معدنی می تواند به طور مستقیم روی سلامت مو تاثیر بگذارد. داشتن تغذیه نامناسب می تواند موها را کدر، حساس و شکننده کرده و به ریزش زیاد مو منجر شود. ولی نگران نباشید، ریزش مو به دلیل تغذیه نامناسب و کمبود ویتامین زودگذر است. راه حل آن جذب آهن، منیزیم، ویتامین B، ویتامین E، کلسیم و ... است. البته توجه داشته باشید قبل از مصرف هر نوع مکمل باید به پزشک مراجعه کنید. زمانی که پزشک تشخیص دهد شما با کمبود ویتامین مواجهید مکمل غذایی را به شما پیشنهاد می دهد یا اینکه از نظر او مشکلتان با مصرف مواد غذایی مناسب حل می شود، بنابراین بدون نظر پزشک اقدام به مصرف خودسرانه مکمل ها نکنید.
تکه های سفید یا زرد که می تواند به معنی شوره سر باشد
پوسته های زرد یا سفید در موها، روی شانه ها و حتی در ابروها نشانه شوره سر است. یک بیماری مزمن پوست سر که معمولاً نشان دهنده یک مشکل جدی برای سلامتی نیست و می توان آن را با شامپوهای مخصوص مو بدون نسخه یا شامپوهای تجویزی درمان کرد. یکی از شایع ترین دلایل شوره سر، حالتی به نام درماتیت سبورئیک است. افراد مبتلا به درماتیت سبورئیک دارای پوست قرمز و چرب هستند که با فلس های سفید یا زرد پوشیده شده است. قارچ شبیه مخمر به نام مالاسزیا نیز می تواند پوست سر را تحریک کند. شامپو نکردن کافی، حساسیت به محصولات مراقبت از مو و خشکی پوست نیز می تواند باعث ایجاد شوره شود.
موهای آسیب دیده می توانند ناشی از سبک زندگی شما باشند
اگرچه شرایط سلامتی شما می تواند موهای شما را تحت تأثیر قرار دهد، اما سبک زندگی شما نیز می تواند تاثیر بسزایی در این مورد داشته باشد. به عنوان مثال گرمای بیش از حد ناشی از استفاده سشوار، مطمئناً می تواند به موهای شما آسیب برساند و باعث خشک شدن و شکنندگی آن شود. همچنین استفاده از رنگ های مو که استاندارد نیستند نیز می تواند عاملی مهم در ریزش و نازک شدن موهای خانم ها باشد. تغذیه نادرست و کمبود آهن نیز از دیگر عوامل مهم هستند. دلایل ریزش مو تقریبا برای هر فرد با توجه به شرایط بدنی و شیوه زندگی منحصر به فرد او، متفاوت است. اگر مشکلات ریزش مو رنج می برید، می توانید شرح حال خود را با پزشکان با سابقه از طریق مشاوره آنلاین پزشکی گرین پاس در حوزه پوست، مو و زیبایی به اشتراک گذاشته و بهترین راهکارهای درمانی خود را دریافت کنید.