بيماريهاي دهان و دندان قادرند کيفيت زندگي انسان را تحت تاثير قرار دهند و شناخت عوامل تاثيرگذار بر کيفيت زندگي کمک قابل توجهي در درک ابعاد و مباني بيولوژيک، عملکردي و رواني - اجتماعي بيماريهاي دهان و دندان دارد.
یک دندانپزشک بر مدیریت، پیشگیری و درمان مشکلات دهان و دندان تمرکز میکند. دندانپزشکی خود دارای شاخههای تخصصی متفاوتی است که درمانهای تخصصیتر دندانپزشکی را شامل میشوند. برای مثال تمرکز اصلی متخصص ارتودنسی بر مشکلات فکی مانند کوچکی یا بزرگی فک و نیز بی نظمی و نامرتبی دندانها میباشد.
متخصصان جراحی دهان، فک و صورت در مواردی همچون کشیدن و جراحی دندان های نهفته و دندان عقل، کاشت دندان (Implant)، جراحیهای وسیع فک و صورت به دنبال آسیب و ضربه، جراحیهای همراه با ارتودنسی برای مشکلات شدید فکی، جراحی و نمونه برداری از کیستها و تومورها در ناحیه فک و صورت، انواع جراحیهای زیبایی صورت مانند عمل بینی، گونه و لب و ... تبهر دارند. تخصص جراحی لثه مربوط به لثه و بافت های نگهدارنده اطراف دندانهاست.متخصصین پروتزهای دندانی با ساخت بریج (Bridge) ، روکش دندان (Crown)، و نیز دندان مصنوعی متحرک سعی مینمایند تا دندانهای تخریب شده و از دست رفته را بازسازی کنند.
اندودنتیست کیست؟
متخصص ریشه دندان (اندودنتیست)، فردی میباشد که به صورت تخصصی با ریشه دندانها سروکار دارد و هدف این بخش درمان ریشه دندان میباشد که معمولاً در میان مردم به عنوان «عصب کشی دندان» معروف است.
از دیگر تخصصهای دندانپزشکی، ترمیم و زیبایی است. برای داشتن لبخندی زیبا و دندان های سفید باید به متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی مراجعه نمود. علاوه بر ترمیم (پرکردن دندان) که دندانپزشکان عمومی نیز انجام میدهند، متخصصان ترمیم و زیبایی در بازسازی دندانها و اصلاح شکل دندانهای نامتناسب، بستن فضاهای میان دندانی، لامینیت دندانها و سفید کردن دندانها (Bleaching) و دیگر پروسه های زیبایی دندان تخصص و تبحر دارند.خدمات دندانپزشکی در کودکان با بزرگسالان بسیار متفاوت میباشد، علاوه بر متفاوت بودن ساختار و تعداد دندانهای شیری، انجام اقدامات دندانپزشکی در کودکان نیازمند روشهای خاص کنترل رفتاری میباشد که در بزرگسالان ضرورتی ندارد.متخصصین این بخش آموزش های لازم برای رویارویی و کنترل کودکان و تشخیص و درمان بیماری های مربوط به دهان و دندان کودکان را می بینند و همچنین در صورت لزوم درمان فلورایدتراپی را برای آنها انجام می دهند.
وظیفه متخصصین رادیولوژی دهان، فک و صورت؛ تهیه و تفسیر تصاویر رادیوگرافی از ناحیه دندانها ، فک و صورت میباشد. این متخصصین در کلینیکهای تخصصی رادیولوژی دندانپزشکی مستقر هستند و تهیه عکسهای رادیوگرافیک را نظارت کرده و در صورت وجود شواهدی از بیماری در نواحی فک و صورت آن را به دندانپزشک معالج یادآوری میکنند.
متخصصین بیماریهای دهان و دندان با بررسی بالینی بافت های دهان و ارزیابی نشانه هایی که در دهان به وجود می آیند، بیماری های مربوط به این ناحیه را تشخیص می دهند و در صورت لزوم اقدام به نمونه برداری از بافتهای مشکوک حفره دهان میکنند. بیماری هایی همچون آفت دهانی، سرطان و ضایعات پیش سرطانی حفره دهان و ... توسط این متخصصین شناسایی و درمان می گردند.
آخرین مورد از رشته های تخصصی دندانپزشکی، آسیب شناسی میباشد. کار این بخش تا حدی مشابه آسیب شناسان رشته پزشکی میباشد اما منحصر به محدوده سر و گردن میباشد. در این تخصص، بافتها و نمونههایی که از ناحیه فک و صورت بیماران به واسطۀ جراحان و سایر دندانپزشکان تهیه می گردد ارزیابی میشود و متخصص معمولاً به طور مستقیم با بیماران سر و کار ندارد اما گاهی اتفاق می افتد در زمان جراحی و خارج نمودن بافت مورد نظر، آسیب شناس در آنجا حضور داشته باشد و روند جراحی را مدیریت کند و یا شاید خود عمل را انجام دهد.
با رعایت موارد ساده ای همچون : مسواک زدن دندانها حداقل دو بار در روز با یک مسواک مناسب و با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید، رژیم غذایی سالم و عدم استفاده از غذاهای حاوی قند زیاد، استفاده از نخ دندان برای حذف ذرات غذا و تمییزی بیشتر دندانها، اجتناب از مصرف دخانیات و تعویض مسواک خود هر سه ماه یکبار میتوانید تا حدود زیادی سلامت دندان های خود را حفظ نمایید.
مطلب مفیدی بود ممنون
27 آبان 1400
پاسخ