گلبول های سفید نوعی از سلول های ایمنی هستند. آنها در مغز استخوان، قسمت اسفنجی استخوانهای شما ایجاد میشوند و میتوانند در خون و در بافتهایی که از سیستم ایمنی حمایت میکنند، که به بافتهای لنفاوی معروف هستند، یافت شوند. انواع مختلفی از گلبول های سفید وجود دارد که هر کدام در مبارزه با عفونت و بیماری در بدن نقش دارند:
• مونوسیت ها، که به مبارزه با عفونت ها و تسهیل بهبودی کمک می کنند.
• لنفوسیت ها، از جمله سلول های T و سلول های B، که به کنترل پاسخ های ایمنی کمک می کنند.
تعداد WBC شما با یک آزمایش خون به نام شمارش کامل خون (CBC) اندازه گیری می شود. اگر تعداد WBC شما بالاتر از حد طبیعی باشد، این می تواند نشان دهنده عفونت یا التهاب باشد. تعداد کم گلبول های سفید نشان دهنده مشکل در سیستم ایمنی بدن شما است. این یک مشکل رایج در افرادی است که مبتلا به سرطان هستند یا از داروهایی استفاده می کنند که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند.
محدوده مرجع معمولی برای شمارش WBC عبارتند از:
• نرمال: ۴۵۰۰ تا ۱۰۰ هزار WBC در هر میکرولیتر
• بالا: بیش از ۱۱۰۰۰ هزار WBC در هر میکرولیتر
ارتباط بین شمارش گلبول های سفید و کووید-۱۹
تعداد بالای WBC که لکوسیتوز نیز نامیده میشود، معمولاً نشانهای است که بدن در حال مبارزه با عفونت است و همین امر در مورد کووید-۱۹ نیز صادق است. تحقیقات نشان داده است افرادی که تست کووید-۱۹ مثبت دارند اما هیچ علامتی ندارند، معمولاً تعداد WBC، به ویژه لنفوسیت ها، بالا هستند. لنفوسیتها در سراسر بدن شما گردش میکنند و آنتیبادیهایی ایجاد میکنند، پروتئینهایی که برای مبارزه با پاتوژنها آزاد میشوند تا به سیستم ایمنی بدن شما در مبارزه با عفونتها کمک کنند. سلولهای B بر حمله به ویروسها و باکتریهای مهاجم تمرکز میکنند، در حالی که سلولهای T سلولهای خود بدن را که توسط چیزهایی مانند ویروسها یا سرطان آسیب دیدهاند، از بین میبرند. سطح بالای لنفوسیت های مشاهده شده در افراد بدون علامت مبتلا به کووید-۱۹ منطقی است. این بدان معناست که سیستم ایمنی آنها با ایجاد آنتی بادی ها و از بین بردن سلول های آسیب دیده، در کنترل ویروس کرونا کار خوبی انجام می دهد. مطالعات بیماری و مرگ و میر شدیدتری را در افراد مبتلا به کووید-۱۹ که تعداد WBC بالایی داشتند نشان داده است. تعدادی از مطالعات دیگر نشان داده اند که کاهش تعداد WBC یا افزایش تعداد WBC با کاهش سطح لنفوسیت ها به ویژه با بیماری شدیدتر مرتبط است. این می تواند به این دلیل باشد که سطوح برخی از انواع WBC مانند نوتروفیل ها با مبارزه بدن با ویروس بالاتر است، در حالی که سطح لنفوسیت ها پایین می ماند.
علائم کووید-۱۹ و تعداد پایین WBC
علائم کووید-۱۹ و تعداد کم WBC کاملاً متفاوت است. علائم کووید-۱۹ می تواند شامل موارد زیر باشد:
تب، لرز، سرفه، تنگی نفس، دشواری در تنفس، خستگی، دردهای عضلانی، سردرد، از دست دادن چشایی یا بویایی، گلو درد، احتقان یا آبریزش بینی، حالت تهوع و اسهال.
هیچ علامت واقعی برای کاهش تعداد گلبول های سفید وجود ندارد، اما افرادی که تعداد گلبول های سفید خون پایینی دارند می توانند علائم مختلفی را به دلیل عفونت هایی که بدن آنها قادر به مقابله با آنها نیست، ایجاد کنند. افراد مبتلا به شرایط زیر معمولاً تعداد WBC پایینی دارند:
• درمان سرطان مانند پرتودرمانی
• عفونت هایی مانند HIV و هپاتیت
• داروهای ضد روان پریشی
• آگرانولوسیتوز، زمانی است که بدن شما به اندازه کافی نوتروفیل نمی سازد.
• نوتروپنی، زمانی است که بدن شما دارای سطح پایینی از نوتروفیل است.
با این حال، به طور خاص، افرادی که سطح لنفوسیتهایشان پایین است، وضعیتی به نام لنفوسیتوپنی یا لنفوپنی دارند. زمانی اتفاق می افتد که بدن شما به اندازه کافی از این سلول های خونی تولید نمی کند. همچنین می تواند اکتسابی باشد، مانند افراد مبتلا به ایدز.
علائم بیماری هایی که می توانند باعث کاهش تعداد گلبول های سفید خون شوند مانند HIV، درمان سرطان و دیابت کنترل نشده می تواند شامل موارد زیر باشد:
• عفونت هایی که برطرف نمی شوند
• عفونت های غیر معمول یا نادر
• تب ها
• عفونت های مثانه
• زخم های دهان
• عفونت های پوستی
• عفونت سینوسی یا گرفتگی بینی
سوالات متداول
آیا می توانید پس از دریافت واکسن کووید، تعداد گلبول های سفید خون پایینی داشته باشید؟
گزارشهایی مبنی بر کاهش تعداد سلولهای خونی پس از واکسیناسیون کووید-۱۹ وجود دارد، اما اینها معمولاً سلولهای خونی به نام پلاکت هستند که در لخته شدن خون نقش دارند. موارد بسیار کمی از ترومبوز همراه با سندرم ترومبوسیتوپنی که با لخته شدن خون و تعداد پلاکت پایین مشخص می شود، پس از واکسیناسیون کووید گزارش شده است.
علائم پایین بودن تعداد گلبول های سفید خون چیست؟
به طور کلی هیچ علامتی از تعداد کم گلبول های سفید وجود ندارد، اما ممکن است علائم بیماری را تجربه کنید که باعث کاهش تعداد WBC می شود. این مورد می تواند شامل عفونت HIV، دیابت کنترل نشده یا سرطان باشد.
جمع بندی
پایین بودن تعداد گلبول های سفید خون به این معنی است که شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت هستید زیرا WBC ها به مبارزه با پاتوژن ها در بدن شما کمک می کنند. شما ممکن است به دلیل بیماری یا عفونت یا داروهایی که مصرف می کنید، تعداد WBC کم داشته باشید. تحقیقات اخیر نشان داده است که احتمال ابتلا به کووید-۱۹ در افراد با تعداد WBC پایین بیشتر است. اگر تعداد WBC کم دارید، باید استراتژیهای پیشگیری از کووید-۱۹ را با هوشیاری تمرین کنید.
مجموعه پزشکی گرین پایش
گلبول های سفید خون شما سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می کند و تعداد سلول های پایین تر می تواند در صورت یک عفونت بزرگ کشنده باشد. مشخص شده است که تعداد کم گلبول های سفید خون به بیماری شدید و مرگ در افراد مبتلا به کووید کمک می کند. اگرچه ممکن است نتوانید از کاهش تعداد WBC جلوگیری کنید، می توانید اقداماتی را برای جلوگیری از عفونت کووید انجام دهید.