بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی پیشرونده و غیرقابل برگشت است که بر حافظه، تفکر و مهارتهای زبانی تأثیر میگذارد. با گذشت زمان، افرادی که با بیماری آلزایمر زندگی میکنند ممکن است قادر به انجام فعالیتهای روزمره نباشند.
بیماری آلزایمر باعث میشود که سلولهای مغزی به تدریج از کار بیفتند، ارتباطات خود را با سایر سلولهای مغزی از دست بدهند و در طول سالها بمیرند. علت دقیق این اتفاق هنوز ناشناخته است. در مراحل پیشرفته، فرد مبتلا به بیماری آلزایمر دچار زوال عقل میشود که در این مرحله کاهش عملکرد مغزی به اندازهای شدید است که در زندگی روزمره اختلال ایجاد میکند.
چه کسانی به آلزایمر مبتلا می شوند؟
سن مهمترین عامل خطر برای بیماری آلزایمر است و علائم این بیماری معمولاً پس از 60 سالگی ظاهر میشوند. همچنین ممکن است در صورتی که شرایط زیر را داشته باشید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری آلزایمر قرار بگیرید:
• سابقه ضربه متوسط یا شدید به سر داشته باشید
• به بیماری قلبی، سکته، فشار خون بالا، دیابت یا چاقی مبتلا باشید
• یکی از اعضای نزدیک خانوادهتان به بیماری آلزایمر مبتلا باشد
• فعالیتهای فیزیکی، ذهنی یا اجتماعی کمی داشته باشید
بیماری آلزایمر چگونه درمان میشود؟
اگرچه درمان قطعی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، اما چندین داروی تأیید شده توسط FDA در دسترس هستند که میتوانند به افراد کمک کنند تا عملکرد ذهنی خود را حفظ کنند و علائم بیماری آلزایمر را کند یا به تأخیر بیندازند. پزشک شما ممکن است همچنین درمانهایی را برای مدیریت علائم رفتاری مانند اضطراب و دیگر مشکلات پزشکی مانند فشار خون بالا توصیه کند.
کارشناسان ما در حد توان و تخصص خود آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
درمان جدید آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر باعث از دست دادن حافظه، تغییرات احساسی و شناختی، و تغییرات رفتاری میشود که با گذشت زمان شدت بیشتری پیدا میکنند. برنامه درمانی شما ممکن است با پیشرفت وضعیتتان یا در دسترس بودن گزینههای درمانی جدید تغییر کند. اگر شما یا کسی که به آن اهمیت میدهید به بیماری آلزایمر مبتلا است، ممکن است درباره درمانهای جدید کنجکاو باشید، یا به دنبال جواب این سوال باشید: آیا درمانی برای بیماری آلزایمر وجود دارد؟
پزشکان معتقدند که در حال حاضر درمان قطعی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. همچنین آن ها اشاره به این موضوع دارند که در چند دهه گذشته، پیشرفتهای قابل توجهی در زمینههای علمی و پزشکی برای درک بهتر مکانیسمهای پیچیدهای که بیماری آلزایمر را بهوجود میآورند، صورت گرفته است.
یادگیری بیشتر در مورد علل اصلی بیماری آلزایمر به دانشمندان این امکان را داده است که درمانهای جدیدی را برای کمک به کاهش از دست دادن حافظه و دیگر تغییرات شناختی توسعه دهند. همچنین دانشمندان در حال توسعه ابزارها و تکنیکهای جدید غربالگری هستند تا علائم هشداردهنده اولیه بیماری آلزایمر را قبل از بروز از دست دادن حافظه یا دیگر چالشهای شناختی شناسایی کنند.
جدیدترین درمان بیماری آلزایمر چیست؟
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) اخیراً دو درمان جدید برای بیماری آلزایمر تأیید کرده است: آدوکانوماب (Aducanumab) و لکانماب (Lecanemab)
هر دو درمان از FDA تأیید تسریعشده دریافت کردهاند، به این معنی که آنها در آزمایشات بالینی امیدبخش بودهاند اما نیاز به تحقیق بیشتر برای تأیید مزایای آنها در درمان بیماری آلزایمر دارند.
داروهای قدیمیتری نیز برای کمک به درمان علائم از دست دادن حافظه و تغییرات ذهنی دیگر در دسترس هستند. این داروها شامل:
o دونپزیل (Aricept)
o ریواستیگمین (Exelon)
o گالانتامین (Galantamine)
• ممانتین (Memantine)، که یک تنظیمکننده گلوتامات است
• نامزاریک(Namzaric)، که ترکیبی از دونپزیل و ممانتین است
پزشکان معتقدند مهارکنندههای استیلکولین استراز معمولاً درمان خط اول برای بیماران با اختلال شناختی خفیف و زوال عقل خفیف تا متوسط آلزایمر هستند. همچنین در برخی افراد، این داروها میتوانند عوارضی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، کاهش وزن و ضربان قلب کند ایجاد کنند.
همچنین سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به عنوان جدیدترین درمان بیماری آلزایمر تزریق Kisunla (donanemab-azbt) را برای درمان این بیماری تأیید کرده است. درمان با Kisunla یا دونانماب باید در بیمارانی که در مرحله اختلال شناختی خفیف یا زوال عقل خفیف بیماری قرار دارند، آغاز شود. این دارو برای گروهی از افراد که در آزمایشات بالینی حضور داشتند مورد مطالعه قرار گرفته است و به صورت تزریق وریدی هر چهار هفته یکبار تجویز میشود.
اثر بخشی این دارو در گروهی از بیماران بررسی شده است. خطر واکنشهای مربوط به تزریق این دارو وجود دارد، با علائمی مانند علائم شبیه آنفولانزا، تهوع، استفراغ، تغییرات فشار خون و واکنشهای حساسیتی، از جمله آنافیلاکسی (واکنش آلرژیک شدید) و تورم و یا خونریزی مغزی، همچنین شایعترین عوارض جانبی Kisunla سردرد بوده است.
در این کارآزمایی، ۱۷ درصد از بیماران دریافت کننده دونانماب توانستند دارو را بعد از شش ماه قطع کنند. ۴۷ درصد در عرض یک سال مصرف را متوقف کردند. و ۶۹ درصد ظرف ۱۸ ماه متوقف کردند. نکته مهم این است که زوال شناختی آنها حتی پس از توقف نیز به کُندی ادامه داشت.
حدود یک چهارم افرادی که از این دارو استفاده میکردند، تورم یا خونریزی در مغز را تجربه کردند. در حالی که بیشتر موارد خفیف بودند، تقریباً ۲٪ جدی بودند و عوارض جانبی با مرگ سه بیمار مرتبط بود.
Kisunla مشابه داروی Lecanemab است که سال گذشته برای درمان آلزایمر تأیید شد. هر دو به پروتئین آمیلوئید که در ایجاد آلزایمر نقش دارد حمله میکنند و هر دو تا چند ماه زوال عقل را کاهش میدهند. تفاوت مهم داروی Kisunla احتمالاً برای بیماران و پزشکان به طور یکسان جذاب خواهد بود، این است که مصرف این دارو را میتوان پس از پاک کردن تمام پلاکهای آمیلوئید از مغز متوقف کرد.
داروهای دیگری در حال آزمایش بالینی برای آلزایمر هستند، از جمله داروهایی که به ویژگیهای مهمی مانند تاو و التهاب عصبی می پردازند.
کارشناسان ما در حد توان و تخصص خود آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
داروهای Aducanumab و Lecanemab برای درمان آلزایمر چگونه عمل میکنند؟
هر دو این داروها آنتیبادیهای مونوکلونال هستند که به هدف قرار دادن پلاکهای آمیلوئید بتا، که تودههای غیرطبیعی از قطعات پروتئین هستند و بین سلولهای عصبی در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر جمع میشوند، طراحی شدهاند.
مطالعات در مورد این درمانهای آنتیبادی مونوکلونال بر روی افرادی که تغییرات شناختی خفیف یا زوال عقل خفیف ناشی از بیماری آلزایمر دارند، متمرکز شده است.
FDA می گوید: هدف این است که به کاهش سرعت زوال عقل در مراحل اولیه کمک کنیم. بنابراین، مهم است که بیماران ارزیابیهای شناختی زودهنگام توسط متخصصان یا نورولوژیستها انجام دهند تا اولین نشانههای بیماری آلزایمر شناسایی شوند. این مراحل اولیه از دست دادن حافظه بسیار مهم است و میتواند به راحتی توسط خانوادههای بیماران نادیده گرفته شود.
جدیدترین راه های درمان بیماری آلزایمر چیست؟
پیشرفتهای جدید در درمان بیماری آلزایمر بر نقش داروهای ایمنوتراپی تمرکز کردهاند که به کاهش تغییرات پاتولوژیک در مغز به بیماری کمک میکنند. این پیشرفتها به طور قابل توجهی به افراد مبتلا به آلزایمر کمک کردهاند تا سطح عملکرد خود را برای مدت زمان طولانیتری حفظ کنند و پیشرفت علائم را به تأخیر بیندازند.
دانشمندان در حال مطالعه درمانهای دیگر آنتیبادیهای مونوکلونال هستند که مشابه Aducanumab و Lecanemab به هدف قرار دادن آمیلوئید بتا میپردازند و همچنین در حال برگزاری آزمایشات بالینی برای بررسی ایمنی و اثربخشی این درمانها هستند. برخی از این درمانها ممکن است در آینده تأییدیه FDA را دریافت کنند.
محققین همچنین در حال تلاش برای در دسترس قرار گرفتن درمانهای دیگر آلزایمر از جمله:
• درمانهای هدفمند برای جلوگیری از انباشت غیرطبیعی پروتئین تاو در مغز
• تکنیکهای جراحی جدید برای رفع مشکلات سیستم لنفاوی در مغز
پروتئین تاو به تثبیت نورونها در مغز کمک میکند، که نوعی سلول عصبی است که سیگنالها را ارسال و دریافت میکند. انباشت غیرطبیعی تودههای پروتئین تاو به نورونها آسیب میزند و در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر مشاهده میشود.
با اینکه تحقیقات بیشتری لازم است، ممکن است جریان غیرطبیعی مایع لنفاوی نیز نقشی در بیماری آلزایمر داشته باشد. سیستم لنفاوی به پاکسازی مواد زاید از مغز کمک میکند.
آزمایش تشخیص آلزایمر چیست؟
دو آزمایش تا سال 2027 در حال بررسی هستند. یکی از این آزمایشات، آزمایش AHEAD 3-45 است که به بررسی بروز علائم بالینی در افرادی که در حال حاضر پلاک دارند اما هیچ علائمی ندارند، میپردازد. این نوع آزمایشات به بهبود دسترسی به درمانهای جدید کمک می کنند.
چگونه میتوان بیماری آلزایمر را کنترل کرد؟
متخصصین ترکیبی از اقدامات و درمانها را برای مدیریت بیماری آلزایمر توصیه میکند، از جمله:
• تغییرات رفتاری و سبک زندگی
• خدمات حمایتی
• دارو
اگر شما با چالشهای رفتاری یا مشکلات بهداشت روان مرتبط با بیماری آلزایمر مواجه شوید، مانند:
• افسردگی
• تحریکپذیری
• پرخاشگری
• توهمات
• هذیانها
باید به پزشک مراجعه کرده و راه حل های درمانی مناسب را طبق نظر پزشک خود پیش ببرید. طبق نظر پزشکان درمان مشکلات رفتاری در بیماری آلزایمر، که اغلب از علائم شناختی آزاردهندهتر هستند، معمولاً ترکیبی از آموزش خانواده و مراقبان، درمانهای رفتاری و داروها است. همچنین آن ها معتقدند در مراحل پیشرفته زوال عقل، بیماران میتوانند دچار تحریکات و هذیانها شوند که با تغییرات رفتاری و در برخی موارد با داروها درمان میشود.
نتیجهگیری
دانشمندان همچنان به مطالعه علل بیماری آلزایمر و توسعه درمانهای جدید ادامه میدهند. درمانهای جدید ممکن است به کند کردن پیشرفت بیماری آلزایمر و محدود کردن علائم آن کمک کنند. فناوریهای جدید غربالگری نیز ممکن است به زودی در دسترس قرار گیرند تا به پزشکان کمک کنند تا علائم هشداردهنده اولیه بیماری آلزایمر را قبل از آنکه وضعیت به از دست دادن حافظه یا تغییرات ذهنی دیگر منجر شود، شناسایی کنند.
به گفته محققین توسعه درمانها و روشهای غربالگری جدید یک فرآیند کند است. با این حال، امیدواری وجود دارد که در عصر تکنولوژی به سرعت در حال رشد امروز و با آگاهی بیشتر عمومی درباره بیماری آلزایمر، شاهد روند بهتری از ارائه گزینههای درمانی جدید باشیم.
به یاد داشته باشید که اگر نگران آلزایمر هستید بهترین اقدام برای شما این است که با پزشک خود صحبت کنید تا اطلاعات بیشتری درباره گزینههای درمانی فعلی برای بیماری آلزایمر کسب کنید.
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
جدید بود ممنون
26 مهر 1403
پاسخممنون خوب بود
28 شهریور 1403
پاسخامید به درمان داریم ممنون از اطلاعاتتون
21 شهریور 1403
پاسخبیماری سخت و ناراحت کننده
10 شهریور 1403
پاسخهمچنان امید به این داروهای جدید داریم ممنون از اطلاعات خوب شما
08 شهریور 1403
پاسخممنون از مطلب مفیدتون
08 شهریور 1403
پاسخممنون. مفید بود
06 شهریور 1403
پاسخ