شیمی درمانی گروهی از داروها است که برای درمان سرطان و گاهی اوقات سایر بیماری ها استفاده می شود. در سرطان، شیمی درمانی با از بین بردن سلول های سرطانی عمل می کند. هر نوع داروی شیمی درمانی این کار را کمی متفاوت در زمان متفاوتی در چرخه تولید مثل سلول انجام می دهد. برخی از داروها ممکن است بر روی ژنها در شرف تقسیم سلولی تأثیر بگذارند، و برخی دیگر، قبل از تقسیم سلولی اثرات خود را اعمال کنند. با وجود این تفاوتهای منحصر به فرد داروها، اکثر داروهای شیمیدرمانی از نظر نحوه عملکردشان در بدن از یک الگو پیروی میکنند: دارو وارد هسته میشود و به ژنهای سلولها آسیب میزند. شیمی درمانی اغلب برای درمان سرطان استفاده می شود، اما داروهای شیمی درمانی ممکن است برای درمان بیماری های خودایمنی نیز استفاده شوند، که در این بیماری ها سیستم ایمنی بیش از حد فعال است و به اشتباه به سلول های سالم حمله می کند، از جمله:
• بیماری آدیسون
• اسکلروز چندگانه
• بیماری گریوز
• روماتیسم مفصلی
انواع شیمی درمانی
صدها نوع شیمی درمانی وجود دارد و پزشک شما یک یا چند مورد را بر اساس نوع، محل و مرحله سرطان یا بیماری دیگر انتخاب می کند. شیمی درمانی به اشکال مختلفی انجام می شود:
• داخل وریدی
• به صورت موضعی (روی پوست)
• تزریق به صورت تک دوز
اکثر شیمیدرمانیها بهصورت سیستمیک داده میشوند، به این معنی که کل بدن را تحت تأثیر قرار میدهند اما برخی نیز ممکن است به عنوان درمانهای هدفمند داده شوند. این بدان معنی است که دارو به سمت ناحیه خاصی از بدن هدایت می شود تا درمان را در آنجا متمرکز کند و احتمالاً تأثیر آن را بر سایر قسمت های بدن کاهش دهد. برخی از نمونههای شیمیدرمانی مستقیم یا هدفمند عبارتند از:
• شیمی درمانی داخل حفره ای: این روش مستقیماً در یک حفره (باز) یا اندامی مانند مثانه انجام می شود.
• شیمی درمانی داخل نخاعی: این شیمی درمانی در فضای باز بین مغز و نخاع انجام می شود.
داروهای شیمی درمانی به طور کلی به چندین کلاس یا دسته تقسیم می شوند:
عوامل آلکیله کننده
برای درمان سرطان هایی مانند: سرطان خون، لنفوم، لنفوم هوچکین (یا بیماری هوچکین)، مولتیپل میلوما، سارکوم، سرطان های مغز، سرطان های ریه، سرطان های سینه، سرطان های تخمدان. نمونه هایی از داروهای خاص این گروه عبارتند از:
آنتی متابولیت ها
برای درمان سرطان هایی مانند: سرطان خون، سرطان های سینه، سرطان های تخمدان، سرطان های روده. نمونه هایی از داروهای خاص این گروه عبارتند از:
آنتی بیوتیک های ضد تومور
برای درمان طیف وسیعی از سرطان ها استفاده می شوند. نمونه هایی از داروهای خاص این گروه عبارتند از:
مهارکننده های توپوایزومراز
برای درمان سرطان هایی مانند: سرطان خون، سرطان های ریه، سرطان های تخمدان، سرطان های دستگاه گوارش. نمونه هایی از داروهای خاص این گروه عبارتند از:
مهارکننده های میتوز
برای درمان سرطان هایی مانند: میلوما، لنفوم ها، سرطان خون، سرطان های سینه، سرطان های ریه. نمونه هایی از داروهای خاص این گروه عبارتند از:
نحوه استفاده از شیمی درمانی برای درمان سرطان
شیمی درمانی را می توان به روش های مختلفی برای درمان سرطان استفاده کرد، از جمله:
• درمان اصلی: به زمانی اشاره دارد که شیمی درمانی به عنوان تنها درمان سرطان استفاده می شود.
• درمان نئوادجوانت: برای کوچک کردن تومورها قبل از جراحی یا پرتودرمانی استفاده میشود.
• درمان تسکینی: این زمانی است که از شیمی درمانی برای کنترل ( اما نه درمان ) سرطان، برای کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی استفاده می شود.
عوارض جانبی
همه افراد عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی را تجربه نمی کنند و شدت عوارض جانبی می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. حتی اگر عوارض جانبی داشته باشید، تیم پزشکی شما احتمالاً داروهای دیگری را برای کمک به مدیریت آنها تجویز می کند. از آنجایی که داروهای شیمیدرمانی سلولها را در فاز تولیدمثلی هدف قرار میدهند، سایر سلولهای سالمی که به سرعت تولید مثل میکنند نیز در برابر عوارض جانبی آسیبپذیر هستند. این سلولهای سالم شامل:
• فولیکول های مو
• سلول های دهان و دستگاه گوارش
• سلول های دستگاه تناسلی
شایع ترین عوارض جانبی شیمی درمانی عبارتند از:
هر کلاس شیمی درمانی می تواند عوارض جانبی دیگری نیز ایجاد کند:
• آنتی بیوتیک های ضد تومور: آسیب قلبی در دوزهای بالا
• مهارکننده های توپوایزومراز: افزایش شانس ابتلا به سرطان های ثانویه، حتی چندین سال بعد.
• مهارکننده های میتوز: افزایش خطر آسیب عصبی دردناک.
برخی از عوارض جانبی ممکن است فقط چند ساعت طول بکشد و برخی دیگر ممکن است دائمی تر باشند. به طور معمول، عوارض جانبی مانند سردرد و حالت تهوع برطرف می شود، در حالی که آسیب به قلب، کلیه ها یا اعصاب می تواند طولانی مدت باشد. همچنین باید با پزشک در مورد سایر داروها یا ویتامینهایی که در حین دریافت شیمیدرمانی مصرف میشود، صحبت کنید، زیرا برخی میتوانند با داروهای شیمیدرمانی تداخل داشته باشند.
استراتژی های جدید برای شیمی درمانی
به طور سنتی، دوز شیمی درمانی یک اقدام متعادل کننده بین دادن بالاترین دوز ممکن از داروهای شیمی درمانی برای از بین بردن تعداد زیادی از سلول های سرطانی و در عین حال حفظ حداکثری سلول های سالم بوده است. نوع جدیدی از شیمی درمانی به نام شیمی درمانی مترونومیک شامل استفاده از دوزهای مداوم یا منظم شیمی درمانی در مدت زمان طولانی تر است. هدف متوقف کردن رشد رگهای خونی جدید است که سلولهای سرطانی را تغذیه میکنند و در عین حال عوارض جانبی کمتری نسبت به شیمیدرمانی سنتی ایجاد میکنند.
سوالات متداول
چه کسی شیمی درمانی را مدیریت می کند؟
اگر شیمی درمانی برای درمان سرطان استفاده شود، انکولوژیست شما، پزشک متخصص در تشخیص و درمان سرطان، بر درمان شما نظارت خواهد داشت. اگر از شیمی درمانی برای درمان سایر بیماری ها استفاده شود، توسط پزشکان متخصص در درمان آن بیماری ها تجویز می شود. به عنوان مثال، برای لوپوس، روماتولوژیست خواهد بود.
آیا شیمی درمانی می تواند دردناک باشد؟
برخی از عوارض جانبی مانند نوروپاتی می توانند باعث درد شوند. این درد عصبی می تواند باعث ایجاد گزگز یا بی حسی در دست ها و پاهای شما شود. اما همه افراد دارای عوارض جانبی یا نوروپاتی ناشی از شیمی درمانی نیستند و برخی افراد ممکن است عوارض جانبی خفیف و زودگذری مانند حالت تهوع یا خستگی داشته باشند.
آیا شیمی درمانی برای مراحل خاصی از سرطان لازم است؟
نحوه درمان سرطان خود تصمیمی است که بین شما و پزشکتان گرفته می شود. شیمی درمانی به طور کلی در مراحل اولیه سرطان موثرتر است. وقتی سرطان در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود، درمان ها معمولاً به خوبی کار نمی کنند.
چرا شیمی درمانی موثر است؟
دلیل موثر بودن شیمی درمانی به توانایی آن در کشتن سلول های سرطانی برمی گردد. زیرا این نوع سلول ها به سرعت تقسیم و تکثیر می شوند و توده ای را تشکیل می دهند که معمولاً به عنوان تومور شناخته می شود. این تومورها از سلولها و بافتهایی که عملکرد طبیعی دارند پیشی میگیرند. وقتی این توده های سلولی بزرگتر می شوند، می توانند انسداد ایجاد کنند یا در عملکرد طبیعی بافت اختلال ایجاد کنند.
شیمی درمانی چقدر موثر است؟
شیمی درمانی در از بین بردن سلول های توموری بسیار موثر است، اما اینکه چقدر در مبارزه با سرطان خاص شما موثر است مشخص نیست. اثربخشی شیمی درمانی بر اساس نوع سرطان، محل، درجه و مرحله متفاوت است.
شیمی درمانی گروهی از داروها است که برای درمان سرطان و گاهی اوقات سایر بیماری ها استفاده می شود. این داروها سلول های سرطانی را با مختل کردن چرخه تولید مثل و جلوگیری از تکثیر آن ها می کشند. داروهای شیمی درمانی را می توان به صورت داخل وریدی در جریان خون تزریق کرد، به صورت خوراکی مصرف کرد، به صورت موضعی استفاده کرد یا به صورت تک دوز تزریق کرد. شیمی درمانی در درمان سرطان موثر است، اما می توانند سلول های سالم را در این فرآیند تحت تاثیر قرار دهد و منجر به عوارض جانبی مانند ریزش مو و خستگی شود.
سرطان یک تشخیص ترسناک است و شیمی درمانی آسان نیست. در حالی که شیمی درمانی برای همه نتیجه بخش نیست، اما در عین حال یک درمان آزمایش شده است که برای بسیاری از انواع سرطان ها به خوبی جواب می دهد. پزشکان می توانند شما را در طی این فرآیند راهنمایی کرده و به کاهش عوارض جانبی کمک کنند. همچنین مجموعه گرین پاس آماده خدمات رسانی آنلاین در همه حوزه های سلامت به شما می باشد.