جراحی چاقی، که بیشتر به عنوان نوعی جراحی کاهش وزن شناخته می شود، به عنوان درمان انتخابی چاقی شناخته شده است، اما این روش تنها برای درصد بسیار کمی از بیماران در دسترس است. برای اینکه بدانید جراحی چاقی برای شما مناسب است یا خیر، با گرین پاس در ادامه مطلب همراه باشید.
جراحی چاقی چیست؟
جراحی چاقی به روش های جراحی کاهش وزن که برای درمان چاقی انجام می شود اشاره دارد. چاقی تجمع بیش از حد چربی بدن است که ممکن است بر سلامتی شما تأثیر بگذارد. این یک بیماری مزمن و پیشرونده است که می تواند منجر به مشکلات سلامتی شود و امید به زندگی را کاهش می دهد. چاقی یک عامل خطر اصلی در ایجاد سندرم متابولیک است که با افزایش قند خون (دیابت)، افزایش فشار خون (فشار خون بالا)، افزایش کلسترول و چربی خون (دیس لیپیدمی) همراه است که منجر به بیماری قلبی و سکته مغزی می شود. جراحی چاقی با محدود کردن مقدار غذا خوردن در یک نوبت یا کاهش جذب مواد مغذی در بدن یا هر دو، در سیستم گوارش تغییراتی ایجاد می کند. این یک روش معمولاً دائمی است و نیاز به تنظیمات طولانی مدت در رژیم غذایی و شیوه زندگی شما دارد. همچنین مانند سایر جراحی های بزرگ خطری ذاتی دارد و عموماً تنها زمانی توصیه می شود که بیماران چاق با اقدامات محافظه کارانه مانند رژیم غذایی و ورزش نتوانند وزن خود را کاهش دهند.
چه کسانی باید برای جراحی چاقی مراجعه کنند؟
شاخص توده بدنی (BMI) احتمالاً بهترین روش برای ارزیابی چاقی است. می توانید BMI خود را با این فرمول محاسبه کنید:
اگر BMI شما بین ۲۰ تا ۲۳ باشد شما سالم محسوب می شوید. این مقدار در یک فرد دارای اضافه وزن بین ۲۳-۲۷ بوده، در حالی که یک فرد چاق BMI بین ۲۷-۴۰ دارد. مشخص شده است که آسیایی ها زودتر دچار عوارض پزشکی ناشی از چاقی می شوند. در صورت چاقی مفرط با BMI بالای ۴۰ (یا بیشتر از ۳۸ برای آسیایی ها)، جراحی چاقی توصیه می شود.
روش های جراحی چاقی
برای دستیابی به کاهش وزن پایدار می توان انواع مختلفی از جراحی را انجام داد. این جراحی های کاهش وزن را می توان با جراحی باز معمولی یا با جراحی لاپاراسکوپی با حداقل تهاجم (روش ارجح امروزه) انجام داد. متداول ترین روش های جراحی چاقی عبارتند از:
• گاسترکتومی آستین
• حلقه گذاری یا باندینگ معده
هر یک از این جراحی ها مزایا و معایب خاص خود را از نظر کاهش وزن و ثبات، پیچیدگی روش و عوارض دارد.
جراحی های لاپاروسکوپی
در جراحی لاپاراسکوپی از تلسکوپ و ابزارهای کالیبر بلند استفاده می شود که برای مشاهده و انجام جراحی در شکم قرار می گیرند. اندازه برش های مورد استفاده ۵ تا ۱۲ میلی متر است. از آنجا که فقط از برش های کوتاه استفاده می شود، بهبود عملکرد بعد از عمل سریع تر است. اکثر بیماران زمان بهبود کوتاه تری دارند و می توانند زودتر به فعالیت های روزانه خود بازگردند. همچنین حداقل زخم وجود دارد زیرا برش های کوچک به بخیه های کمتری نیاز دارند.
حلقه گذاری یا باندینگ معده
روش های محدود کننده (مانند لاپاروسکوپی معده یا جراحی لاپ باند) بعد از یک وعده غذایی کوچک با محدودیت معده باعث ایجاد سیری اولیه می شود. یک نوار سیلیکونی قابل انعطاف در قسمت بالای شکم قرار داده شده و در محل خود چسبیده و یک کیسه کوچک معده ایجاد می کند که مقدار غذا را که معده می تواند نگه دارد، محدود می کند. این فرآیند احساس رضایت و سیری را حتی پس از یک وعده غذایی کوچک ایجاد می کند. با کند شدن نوار معده در تخلیه غذا از کیسه، شما بعد از هر وعده غذا چند ساعت سیر می مانید. نوار معده به یک مخزن متصل شده است که در زیر پوست روی استخوان سینه کاشته شده است. در صورت لزوم ، می توان سالین را به این پورت تزریق کرد تا اندازه نوار پس از عمل تنظیم شود. این روش را می توان در کلینیک انجام داد و به ما اجازه می دهد میزان کاهش وزن مورد نیاز را تنظیم کنیم.
بای پس معده
روشهای سوء جذب (مانند لاپاراسکوپی بای پس معده) با تغییر مسیر غذا و جلوگیری از ورود مواد مغذی به داخل روده کوچک، باعث ایجاد تغییر در جذب دستگاه گوارش می شود. در طی عمل بای پس معده، قسمت بالای معده منگنه شده و تقسیم می شود تا یک کیسه کوچک تخم مرغی شکل در قسمت فوقانی معده ایجاد شود. سپس با تنظیم به قسمت تحتانی روده کوچک متصل می شود. غذا توسط این بای پس منحرف می شود و فقط در قسمت کوتاهی از روده جذب می شود. در کاهش وزن بسیار موثر است، اما ممکن است منجر به کمبود طولانی مدت ویتامین و مواد مغذی شود. اکثریت معده پس از جراحی بای پس از تداوم دستگاه روده جدا شده و دیگر با آندوسکوپی قابل دسترسی نخواهد بود. به همین دلیل، این عمل ممکن است برای بیمارانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند مناسب نباشد زیرا نظارت در آینده دشوار خواهد بود.
گاسترکتومی آستین
گاسترکتومی آستین یک روش جدیدتر است و به دلیل داشتن مشخصات ایمنی و کارایی بسیار محبوب، رواج فزاینده ای پیدا کرده است. این روش معده را به لوله ای باریک و طولانی به شکل و اندازه موز تبدیل می کند. این یک روش محدود کننده غذا است زیرا مقدار غذایی که بیمار می تواند بخورد کاهش می یابد. تحویل سریع غذا به روده های کوچک نیز تأثیر هورمون های روده ای را در کاهش قند خون افزایش می دهد، در نتیجه دیابت را در بیمارانی که سندرم متابولیک دارند معکوس می کند. روش آستین، قسمتی از معده که گرلین تولید می کند ، هورمون مسئول تحریک گرسنگی را از بین می برد. بیمار حتی وقتی غذای بسیار کمی مصرف می شود دیگر احساس گرسنگی نمی کند. تداوم طبیعی دستگاه گوارش حفظ می شود و از خطر کمبود مواد مغذی و ویتامین در بیماران پس از عمل جراحی بای پس معده جلوگیری می کند.
کدام عمل جراحی چاقی برای شما مناسب است؟
اینکه کدام جراحی برای شما مناسب است، بهترین تصمیم بین شما و ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی است. جراح شما می تواند مزایا و معایب هر روش را بر اساس نیاز شما برجسته کند. همه این روشها دائمی هستند به جز باندینگ لاپاراسکوپی معده. بنابراین گاهی اوقات روش باندینگ معده برای نوجوانان و جوانان ترجیح داده می شود. مدت اقامت در بیمارستان برای همه این روش های جراحی چاقی بین ۲ تا ۴ روز متغیر است. بلافاصله بعد از عمل رژیم غذایی مایع برای شما در نظر گرفته می شود و به تدریج دوباره با غذاهای پوره شده و جامد آشنا می شوید. به طور کلی، هدف، کاهش وزن نیم تا یک کیلوگرم در هفته است. شما می توانید انتظار داشته باشید که حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد از وزن اضافی خود را ۲ سال پس از جراحی کاهش دهید.
چگونه جراحی کاهش وزن به دیابت نوع ۲ کمک می کند؟
در حال حاضر جراحی برای بیماران دیابتی با BMI کمتر از ۲۷ یا کسانی که اضافه وزن ندارند، توصیه نمی شود. برخی تحقیقات جاری در مورد اثربخشی جراحی در بیماران دیابتی با BMI پایین وجود دارد که ممکن است نقش جراحی چاقی در بیماران دیابتی غیر چاق را در آینده روشن کند. در یک مطالعه طولانی مدت که ۴۰۰ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ را مورد بررسی قرار داد، ۶۲ درصد ۶ سال پس از جراحی چاقی هیچ علامتی از دیابت را نشان ندادند. آن ها همچنین فشار خون، کلسترول و تری گلیسیرید را بهبود بخشیدند.
آیا عوارض جانبی یا خطری برای جراحی چاقی وجود دارد؟
به طور کلی جراحی چاقی بسیار بی خطر است. برخی از خطرات ذاتی مانند تمام جراحی های بزرگ وجود دارد و عوارض آن عبارتند از:
• عفونت
• واکنش های نامطلوب به بیهوشی
• لخته شدن خون و ترومبوز ورید عمقی
• مشکلات ریوی یا تنفسی
عوارض طولانی مدت جراحی چاقی بسته به نوع جراحی متفاوت است. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
• سندرم دامپینگ، باعث اسهال، تهوع یا استفراغ می شود
• سنگ کیسه صفرا
• فتق
• کمبود ویتامین و مواد مغذی
• زخم معده
در درازمدت، ممکن است وزنی را که امیدوار بودید، از دست ندهید و وزن دوباره برگردد. این امر معمولاً در صورتی اتفاق می افتد که به توصیه های پزشک خود پایبند نباشید یا تغییرات مورد نیاز در شیوه زندگی خود را از جمله اتخاذ عادت غذایی سالم و رژیم منظم ورزشی را انجام ندهید. جراحی به تنهایی جواب نمی دهد. شما باید برای ایجاد تغییر در شیوه زندگی مادام العمر آماده باشید تا از جراحی چاقی سود ببرید. قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه آیا جراحی چاقی برای شما مناسب است یا خیر، با جراح خود صحبت کنید. همچنین می توانید شرح حال خود را با پزشکان از طریق مشاوره آنلاین گرین پاس به اشتراک گذاشته و بهترین تصمیم های درمانی را با کمک پزشکان با تجربه این مجموعه، اتخاذ کنید.